Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy mam przerybienie? 25l  (Przeczytany 5424 razy)
rybcia13621
Nowy
*

« : Październik 09, 2007, 19:58:06 »

Dużo czytam w internecie i zastanawiam się czy mam przerybienbie... Mam grzalke, filter, 2 roślinki sztuczne i 2 żywe, łupine kokosa.
Obsada:
3x Molinezja Black Molly
3x Neon Innesa (wiem,że to rybka stadna i mam zamiar dokupić 2-3)
2x Mieczki (para) + 4x Narybek Mieczyka
1x Kardynałek Chiński (wiem,że to rybka stadna i mam zamiar dokupić 2-3)
1x Zbrojnik niebieski (tak mniemam), którego mam zamiar wymienić na 2-3 Otoski
W sumie 15-17 rybek (z tymi co dokupie) + narybek Mieczyka
 I co myślicie??  Wink   Smiley

mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2007, 20:05:26 »

Molinezje za duże do Twojego akwa, mieczyki również, zbrojnik tak samo. Neonki mogą byź, ale racja dokup z 3. Co do tego kardynałka, to też mógłby być, ale jak masz neonki to lepiej go oddaj bo to tak samo stadna rybka jak neonek i musi żyć w grupie 5-6 osobników, a z neonami w tym akwa było by im ciasno. Otoski możesz kupić jak najbardziej zamiast zbrojnika, to bardzo dobry pomysł.
Pozdrawiam

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2007, 20:25:51 »

masz wielkie przerybienie
sztuczne rosliny do kosza albo hmmm na okno Smiley
rybcia13621
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 09, 2007, 20:57:22 »

Bez sztucznych roślinek byloby pusto Wink Wogle z tymi rybkami w akwa jest pusto :| Mam 2 pytania: Czy Mieczyki są płochliwe? Czy Molinezje to "żarłoki"? Wink
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 10, 2007, 06:33:44 »

Skoro bez sztucznych roślinek było by pusto - to wywal te sztuczne, kup sporo żywych roślinek i porównaj efekt wizualny (że nie wspomnę już o tym, jak ważną rolę w zbiorniku odgrywają żywe roślinki). I tak jak mewiik - ja również twierdzę - mieczyki, molinezje i zbrojnik poprostu męczą się w tak małym zbiorniku jak Twój. Absolutnie obsada do wymiany. Możesz pozostawić stadko - ok. 6 sztuk neonków a zbrojnika możesz zastąpić 4 otoskami, lub zdecydować się na stadko kardynałków - ok. 6 sztuk i dodać z 5-6 sztuk krewetek karłowatych (fire red lub white pearl na przykład).
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2007, 11:25:53 wysłane przez numiko » Zapisane
AniaS
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 12, 2007, 08:09:57 »

25 litrów i taka obsada ( ponoć czytałeś coś niecoś w internecie o rybach ).Dla molinezji, mieczyków
 to męka pływać w tak małym akwarium.
Koniecznie zrezygnuj ze sztucznych roślin na rzecz żywych , wyglądają o wiele lepiej i przynoszą dużo korzyści  szczególnie w tak małym baniaczku.
Jeżeli chodzi o twoje pytania to mieczyki nie należą do płochliwych ryb , a molinezje bywają bardzo żarłoczne, szczególnie gdy nie mają odpowiedniej ilości pokarmu roślinnego ogryzają roślinki w zbiorniku.
dokup  z 3-4 neonki, kilka otosków i jeżeli podobają ci się kardynałki to kup jeszcze też parę sztuk.
i to wszystko co może pływać w 25 l. Pamiętaj o roślinkach   papażywych !!!!!

AniaS   
lukasz0207
Zainteresowany
**

Są już krewetki!!!

« Odpowiedz #6 : Październik 12, 2007, 09:20:19 »

W takim małym akwarium to najlepiej jeden gatunek i to małych rybek. A ty masz ogromne przerybienie!! Lepiej kup sabie jakies zywe roslinki. A najlepiej w 25 litrowym akwarium założyć krewetkarium. Co ty czytałeś że masz tak źle wybrana obsade??
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #7 : Październik 14, 2007, 19:06:50 »

ojojoj,... no nie nerwujcie sie Cheesy chyba kazdy z nas kiedys przeszalal... Smiley instrukcje co do wymiany ryb masz Smiley mozesz pozbyc sie kardynalka i kupic sobie 2 samce gupika, ale samce tylko Cheesy ale zastanawiam sie czy mowilas sprzedawcy jakie masz akwarium... bo ktos kto ma serce nie sprzedalby Ci takiej ilosci ryb (i rosnacych do takich rozmiarow) wiedzac, gdzie chcesz je trzymac  Undecided no i ten zbrojnik... looooool....
powodzenia w akwarystyce Smiley

przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2007, 22:16:10 »

zastanawiam sie czy mowilas sprzedawcy jakie masz akwarium... bo ktos kto ma serce nie sprzedalby Ci takiej ilosci ryb (i rosnacych do takich rozmiarow) wiedzac, gdzie chcesz je trzymac  Undecided

hehe to co powiesz na to CYTACIK
" Tam kolega sprzedaje kule, taka 3litrowa wystarczy...no i pozniej wybierzemy do niej welonki..tylko,ze pamietajcie skoro nie bedzie filtra wode zmieniajcie codziennie..."

<dzsiaj gielda akw. w Krakowie na Komandosow>

a jak tego goscia nazwiesz?? SPRZEDAWCA TO SPRZEDAWCA I NIC WIECEJ oczywiscie nie kazdy Wink

adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2007, 23:15:05 »

25 l to nie dla ryb tylko krewetek aqwa chociaż też bym się zastanowił.
U mnie krewetki pomykają w 140 litrowym holendrze z 6-ma otoskami.

Są dwa wyjścia- wymień aqwa na większe jeśli chcesz trzymać ryby albo zrób krewetkarium  Smiley

Decyzja należy do Ciebie bo my wszyscy wyrażamy tylko swoje zdanie  Wink

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #10 : Październik 15, 2007, 10:03:32 »

zastanawiam sie czy mowilas sprzedawcy jakie masz akwarium... bo ktos kto ma serce nie sprzedalby Ci takiej ilosci ryb (i rosnacych do takich rozmiarow) wiedzac, gdzie chcesz je trzymac  Undecided

hehe to co powiesz na to CYTACIK
" Tam kolega sprzedaje kule, taka 3litrowa wystarczy...no i pozniej wybierzemy do niej welonki..tylko,ze pamietajcie skoro nie bedzie filtra wode zmieniajcie codziennie..."

<dzsiaj gielda akw. w Krakowie na Komandosow>

a jak tego goscia nazwiesz?? SPRZEDAWCA TO SPRZEDAWCA I NIC WIECEJ oczywiscie nie kazdy Wink

to sa okropne nawyki, zastanawiam sie kiedy wreszcie to sie zmieni.
no cudownie... po prostu bajka... Smiley to mi przypomina jak japonczycy trzymali maly kotki w sloikach,zeby rosnac do jego ksztaltow sie dopasowaly... welonki to musza byc rzeczywiscie twarde ryby...
ja pamietam kiedys lata temu trzymalem bojownika w sloiku... choc i tak sloik mial chyba 10 litrow, zwir i moczarke, ale dzis drugi raz tego samego bym nie zrobil...

memozee
tańcząca z welonem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 12, 2007, 11:34:51 »

welonki są wytrzymałe, ale bez przesady. My też moglibyśmy żyć od biedy w zagraconej piwnicy, ale tego nie robimy...;)w piwnicy zamknęłabym co najwyżej tego sprzedawcę.

a co do obsady , to zostawiłabym sobie same neonki
POZDRAWIAM!

zbieram na szczęście, kto się dołoży? Wink

To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #12 : Grudzień 12, 2007, 19:15:55 »

welonki są wytrzymałe, ale bez przesady. My też moglibyśmy żyć od biedy w zagraconej piwnicy, ale tego nie robimy...Wink

to nie robmy neonki otoski i na tym TYLE!!!!!!!! dodać jak mawiał "anrd"
bo będzie konserwa rybna a nie akwarium
radze taką obsade:
8 neonkow innesa polecam lub czerwonych lub czarnych to juz zalezy od was lub od zielonych i diamentowych itp.
4 otoski  Grin

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 12, 2007, 19:24:17 »

marnes, a Ty w ogóle znasz jakieś inne ryby prócz neonów i otosków?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #14 : Grudzień 12, 2007, 19:30:50 »

nie bede wymieniał wszystkich(bom len) ale wymienie ryby do troszki większego akwa Good ! to tak:
razbory klinowe llub inne (mozna dać je tak z 6 ale bez neonkow)
brzanki(nie wiem czy sie nadają)
molinezje(black molly chyba nie)
gupiki( tez nie)
miedzik obrzezony(ten tez chyba nie)
smuklen pryskacz
ciernik(akwa zimnowodne)
cierniczek(tak samo)
i jezcze duuzo rybek nie bede wymieniał(chyba że chcecie) Afro

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: