Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Bojownik- i jakie rybki mogą byc z nim?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik- i jakie rybki mogą byc z nim?  (Przeczytany 10637 razy)
Leelaa
Nowy
*

Mam bojownika wspaniałego- i jest wspaniały :)

« : Październik 12, 2007, 21:37:29 »

mam 13 litrowe akw i samotnego bojownika (w temp 25C) Jaka rybka może byc do niego (jest tylko grzałka, nie zamierzam kupować filtra i oświetlenia oraz napowietrzacza) Więc jak podałam- jaka rybka mogłaby jeszcze zyć na tych samych warunkach razem z bojownikiem strzępiastym???  Huh
Kachna
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2007, 21:57:53 »

Ten litraż jest chyba troszkę za mały na dodatkowe rybki.... Samemu bojownikowi zapewne jest tam przyciasno Huh
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 12, 2007, 22:02:30 »

Bojowniki nie są rybami towarzyskimi i jemu na pewno samotność nie przeszkadza. A w tym litrażu na pewno nie możesz trzymać więcej ryb.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2007, 22:47:39 »

A bez filtra to juz w ogole.
MlekoDanger
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2007, 11:21:30 »

to akwarium jest za male dla twojego bojowniczka... proponuje kupic wieksze akwarium wtedy mozesz zaczac myslec o czyms jeszcze;)
Leelaa
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2007, 15:13:33 »

Hmmm... Tak uważacie? Huh A kto mi wytłumaczy pewną sytuację: całkiem zielona poszłam do sklepu ZOOlogicznego po bojownika. Kazano mi kupić grzałkę, żwirek, roślinki, larwy Dafni i 5 litrowe akwarium(chciałam kupić 17litrowe to mi odradzano i wepchnięto to małe Shocked ). (oczywiście-przez 3 dni nic nie jadł (do dziś nie chce larw Dafni), ja latałam po sklepach to w końcu powiedziano mi, że zje larwy moskotów-kupiłam i nie jadł! (Teraz je, nie wiem dlaczego) W końcu trzeciego dnia wkurzona pojechałam do sklepu, w którym go kupiłam i kazałam im powiedzieć czym je tam karmią-ochotkami. No i dopiero wtedy odetchnęłam-ochotki zjadł. Cheesy ) A grzałka... Okazała się za mocna na 5 litrowe akwarium... To dostałam 13 litrowe, ale mówiono mi, że jest ono za duże dla bojownika.  Huh Widzę, że on się bosko czuje w tym dużym- grzałka jest akurat na tą pojemność...  Grin Mówi się, że bojownik lubi buszować po roslinach... Mój nie. Nie lubi, przy każdym otarciu się "odskakuje" od roslinki.  Huh Co jeszcze... Nigdzie nie widziałam takiej samej rybki jak ja mam w domu- mam wrażenie, że to jest najpięknięszy ze wszystkich bojowników wspaniałych. Chciałam wstawić tu jego zdjęcie, ale nie wiem jak. I nie wiem jak wstawić fotke do avatara...  Undecided A, jeszcze jedno- byłam w sklepie to bojownik pływał z dwiema innymi mniejszymi rybkami (a akwarium miało ok.10l, bez grzałki itd. Jedynie lampka była)
Leelaa
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 14, 2007, 19:29:53 »

Nie, jest mu dobrze. Czy mam kupić 25 litrowe akwarium, dodatkową grzałkę, abym mogła dodać rybki? Jeżeli już to jake?  Huh
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 14, 2007, 19:34:12 »

25l to i tak za mało na inne ryby, poza bojownikiem, dla któego to 25 to MINIMUM, nie słuchaj sprzedawców !!!!!!!!!!!!!!! to tumany i wcisną ci co najgorsze i co najdroższe i niepotrzebne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! filtr, grzałka to podstawa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2007, 21:09:17 »

Leelaa, a czy wiesz, ile bojowników umiera w sklepach zoologicznych?
Kubus ma 1000% racji - nie słuchaj sprzedawców!
Mówi się, że bojownik lubi buszować po roslinach... Mój nie. Nie lubi, przy każdym otarciu się "odskakuje" od roslinki.
A czy to sa zywe rośłinki?

gurami
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2007, 21:52:21 »

Leelaa, a czy wiesz, ile bojowników umiera w sklepach zoologicznych?

Lol to chyba dlatego nigdy nie widziałem bojownika na żywo  Shocked
gurami
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 14, 2007, 22:04:40 »

A słuchajcie czym karmi sie takie malutki bojowniki(pytam z ciekawości).Tylko te nicienie i larwy solowca, czy można czym innym Huh
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2007, 22:15:11 »

Ja odpowiem na pytanie z tematu - z mojego doświadczenia mogę potwierdzić że bojownik + kiryski i neonki OK. Odradzam za to bojownika + brzanki (dowolne) ponoć z sumatrzańskiemi nie ma szans... ja dodam od siebie, że z różowymi też się nie powinno...
Honey
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Październik 15, 2007, 13:30:09 »

Po pierwsze, ma za mało miejsca. Kup większe akwa.
Po drugie-musi byc filtr. Nie tylko dla bojka jest niezbędny, ale bez filtra po czasie zaczną Ci gnić rośliny. Ja swojego bojka trzymam w akwa 45 litrów. Towarzyszy mu 10 neonek inessa, ślimaki świderki, jedna ampularia i dwa karliki szponiaste (żabki). Czuje się świetnie.

Przypominam-zainwestuj w filtr-nie jest to droga inwestycja...
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 15, 2007, 17:40:34 »

Może i się mylę ale może wpuścisz tam pięć jakiś krewetek?Oczywiście bez filtra nie da rady.Pozdrawiam!

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 15, 2007, 19:11:30 »

Pięć to chyba za dużo, a poza tym dla krewetek, jak sam stwierdziłaś, filtr jest niezbędny. Dla bojownika zresztą też.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: