Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwa gotowe  (Przeczytany 2261 razy)
dulnik
Zainteresowany
**

375l

« : Październik 17, 2007, 18:52:21 »

witam wszystkich.
jak wiecie od dluzszego juz czasu kompletuje moje nowe akwa 200 l
na dzien dzisiejszy wyglada to tak;
-akwa 100x40x50 pokrywa swietlowki 2x30w ale planuje dolozyc jeszcze jedna
-grzalka 150w
-filtr tetra tec ex700 narazie chodzi bez tego wegla nie wiem czy mam go juz wlozyc ,ten filtr robi dosc duza fale nie wiem czy to nie bedzie przeszkadzalo rybkom
-w srodku ulozylem dosc sporo kamieni zeby porobic kryjowki dla moich przyszlych ksiezniczek
Ile teraz mam czekac zanim kupie ksiezniczki i czy cos jeszcze dolewac do wody ? jakies uszlachetniacze ? czy koniecznie trzeba kupic te testy do wody ? wode mam napewno twarda a one taka lubia

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Październik 17, 2007, 18:55:43 »

Kup przynajmniej test na No2 - kosztuje parenascie zlotych zooleka.

No2 musi ci najpierw wzrosnac, a pozniej spasc prawie do zera - wtedy bedzie mozna po malu myslec o wrzucaniu rybek.

A wegiel nie jest potrzebny. Lepiej go nie moczyc i zachowac na kiedys, gdy bedziesz chcial stosowac leki.

Kup tez i zasadz rosliny. Oczyszcza wode i ich gnijace czesci nadzadza sie akurat dla pierwszych szczepow bakterii - no chyba ze docelowo ma tam nie byc roslin w ogole.

A do filtra mozesz dac deszczownie.
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2007, 18:58:10 wysłane przez Tadeus » Zapisane
dulnik
Zainteresowany
**

375l

« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2007, 19:02:37 »

ok test na No2 kupie
a co do tej deszczowni to czy to jest taka rorka z otworkami po bokach ? bo takie cos bylo w komplecie i mam to zamontowane

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2007, 19:07:23 »

Znaczy, ze strumien z deszczowni rowniez jest za mocny ? Mozesz sprobowac przesunac ja wyzej albo nizej, czasem zmienia to kat i zmniejsza zawirowania.

Tak - to rurka z dziurkami na wylocie z filtra.
dulnik
Zainteresowany
**

375l

« Odpowiedz #4 : Październik 17, 2007, 19:18:27 »

jakie roslinki beda pasowaly do tego biotopu ? troche bede mial problem z kupnem bo w Grudziadzu obiezdzilem wszystkie sklepy i jest beznadzieja a sprzedawcy nic nie potrafia doradzic ani zalatwic

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 17, 2007, 19:24:56 »

Jeśli chodzi o rośliny to najlepiej i najtaniej kupować na allegro albo w sklepach internetowych np (www.holender.vdn.pl) jednak nie wiem jak księżniczki reagują na rośliny. Tu musiałaby się wypowiedzieć się małżonka czy ktoś inny, kto je miał.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 17, 2007, 19:56:41 »

Nie obgryzają roślin, ale jeśli akurat roślina rośnie w miejscu gdzie chcą wykopać dołek to po niej. Generalnie są to kopacze, także sprawdź jeszcze raz czy kamienie są stabilne i podkopanie ich nie grozi katastrofą. Dno będziesz miał przebudowane dokumentnie. No i proponuję jako podłoże piasek - ryby nie zrobią sobie krzywdy.
Z roślin polecam te, których nie sadzisz w podłoże: anubiasy, mikrozoria a możesz umocować do kamieni lub między nie jakoś upchnąć.
W tandze nie jest tak łatwo utrzymać odpowiednie parametry wody i nie mam na myśli twardości a zanieczyszczenia. Minimalna ilość lub brak roślin sprzyja kumulacji zw. azotowych i fosforu. Nie spiesz się z wpuszczaniem ryb bo potem będą same kłopoty. Poczekaj minimum 3 tygodnie - uwierz warto. Potem będziesz mógł się cieszyć dobrym zdrowiem tych pięknych ryb i zachowaniem rodzinnym Smiley
Na przyszłość - bo glony mogą Cię wyprowadzać z równowagi. U mnie sprawdzały sie ślimaki z rodzaju Clithon i Neritina. Bardzo ładnie oczyszczały anubiasy Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: