Maciek
Zainteresowany
|
|
« : Kwiecień 13, 2004, 20:33:12 » |
|
Mam od jakiegoś czasu 5 kirysków spiżowych, nie powiem, rybcie sa przefajne i pewnie dokupie jeszcze ze 2-3. Zastanawiam się tylko czy są jakieś przeciwskazania w trzymaniu ze sobą różnych gatunków kirysków? Np. z tymi spiżowymi czy moge trzymać pstre lub albinosy?
|
|
|
|
Akwa 75l - ogólne.
Zamienię dziewczynę na duże akwarium ;-)
|
|
|
Hammer
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 13, 2004, 20:37:22 » |
|
Jak sam napisałeś są to bardzo miłe i towarzyskie stworzonka, i nie ma najmniejszego problemu trzymać razem różnych gatunków, ja mam pstre i spizowe i czują się super, choć tworzą bardziej oddzielne grupy, tak jakby wolą swoich ale to jest przeciez zrozumiałe..........
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 13, 2004, 20:44:47 » |
|
Są wobec siebei bardzo tolerancyjne. Raffy mi ostatnio opowiadał o stadku 10 osobników: 5 par z każdego rodzaju . Chociaż mi osobiście to by sie nie podobało.
|
|
|
|
|
|
|
Ropek
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 13, 2004, 21:36:12 » |
|
Piszę tu, bo nie chce robić nowego tematu. Które rybki są łatwiejsze w utrzymaniu, hodowli: stadko kirysków czy sumów tygrysich :?: :?: :?:
|
|
|
|
|
|
|
Maciek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 13, 2004, 22:33:18 » |
|
ok dzieki za info, w takim razie ide jutro po albinosy
|
|
|
|
Akwa 75l - ogólne.
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2004, 11:50:10 » |
|
O ile mi wiadomo z biologii To albinosy to są formy recesywne danego gatunku wiec może sie akazać że kupisz albinosy właśnie kiryska spiżowego wtedy możesz nawet liczyć na udane tarło mniędzy nimi pozdr.
|
|
|
|
112,25
|
|
|
RadkaS
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 27, 2004, 19:06:53 » |
|
O ile mi wiadomo z biologii To albinosy to są formy recesywne danego gatunku wiec może sie akazać że kupisz albinosy właśnie kiryska spiżowego wtedy możesz nawet liczyć na udane tarło mniędzy nimi pozdr. Wyczytałem gdzieś, kiedyś, że wychodowano "odmianę albinotyczną" kiryska pstrego (tak sie pisze? - pstry). I faktycznie tak sie przyglądam - gdyby wymyć pstre z tych plamek to ten jasny kolor pasuje do albinosa jak ulał.
|
|
|
|
Pozdrawiam Radek!!!
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 27, 2004, 19:45:37 » |
|
Kiedyś widziałem akwarium z kiryskami z jednego tarła, były to kiryski spiżowe i pośród nich było kilka albinosów Jeśli chodzi o kiryski pstre to też są bardzo ładne , jednak nieco chyba trudniejsze w rozmnożeniu od spiżowych. Ja zdecydowałem się na stadko samych spiżowych jakoś te prościutkie kolorki na mnie działają Pozdr.
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Maciek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 28, 2004, 13:41:57 » |
|
Dokupiłem sobie kilka dni temu jednego kiryska pandę (zamiast albionosów o których wcześniej pisałem) i szczerze mówiąc ta rybcia "robi", mimo ze w sklepie gdzie kupowalem kosztuje 6 zl za sztuke to dzis dokupie sobie jeszcze dwa. Obecnie mam juz stadko 5 spizowych i "rodzynka" pande - musze przyznac ze kiryski to przefajne rybki. Zastanawiam sie tylko jak urozmaicic im diete? Co drugi dzien dostaja mrozona ochotke, a na codzien to co opadnie na dno z suchych pokarmow, ktore podaje tez innym ryba (Tropical OvoVit, Tetra Rubin i Tetra Granule). A czym Wy karmiacie wasze kiryski?
|
|
|
|
Akwa 75l - ogólne.
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny
I see You...
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 28, 2004, 13:56:55 » |
|
Moje kiryski bardzo lubią drobniutko posiekaną dżdżownice , jest to dla nich rarytas jednym słowem. Z ochotek mrożonych zrezygnowałem. Z suchych to granulatu bo szybko opadają na dno. Pozdr.
|
|
|
|
112,25
|
|
|
RadkaS
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 28, 2004, 17:14:06 » |
|
Ja jestem w fazie testowania TabiMin Tetry - tabletki dla ryb przydennych. Kiryski wcinają aż cieszy. Daje im to co trzy dni. Wiem że im smakuje bo ciągną tabletki wąsami po całym akwa aż całkiem je zmiotą Smakować, smakują ale co do wpływu na wodę to sie narazie wstrzymuje z opinią. Tak, kirychy chyba najbardziej wpadają w oko i są zawsze lubiane.
|
|
|
|
Pozdrawiam Radek!!!
|
|
|
tomeek7
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 05, 2004, 21:01:38 » |
|
Kiryski są the best obojetnie jaki gatunek kazde sa piekne i przyjazne
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec
Przyjaciel Wiosny
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2004, 16:18:59 » |
|
Dokupiłem sobie kilka dni temu jednego kiryska pandę (zamiast albionosów o których wcześniej pisałem) i szczerze mówiąc ta rybcia "robi", mimo ze w sklepie gdzie kupowalem kosztuje 6 zl za sztuke to dzis dokupie sobie jeszcze dwa. Obecnie mam juz stadko 5 spizowych i "rodzynka" pande - musze przyznac ze kiryski to przefajne rybki. <ciach> A czym Wy karmiacie wasze kiryski? tylko 6pln... gdzie takie dobre ceny mają? bo ja swoje kupowałem po 12 :twisted: a jeśli chodzi o pokarm, to sera viformo, tetra plecomin co dwa, trzy dni. gotuję też marchewkę dla zbrojników, którą troche podskubują.
|
|
|
|
gg:1384140
|
|
|
michał
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 06, 2004, 17:49:49 » |
|
Ja niemam żadnego problemu a raczej nie miałem bo mi padły ale mam młode kiryski i są mieszane i żadnej agresji wobec innych nie przejawiały
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
Maciek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 06, 2004, 20:16:44 » |
|
tylko 6pln... gdzie takie dobre ceny mają? bo ja swoje kupowałem po 12 :twisted: w Tarnowie, zapraszam
|
|
|
|
Akwa 75l - ogólne.
|
|
|
|