Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « groszek69 [250 L] Słonawe Ujściowe (Brackish Estuary)
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: groszek69 [250 L] Słonawe Ujściowe (Brackish Estuary)  (Przeczytany 17749 razy)
groszek69
Stały użytkownik

« : Październik 26, 2007, 03:56:13 »

250 litrów prostokąt - Słonawe Ujściowe (Brackish Estuary)
Opis aktualizowany: 25.11.2009 - akwarium ciągle w powijakach, dojdzie jeszcze na pewno trochę piasku, wody, nad wodą gałęzie i/lub rośliny dla owadów karmowych, plus planuję dołożyć kilka argusów - zielonych i rdzawych

25.11.2009:

Sprzęt:
Szkło: 100cm/50cm/50cm h = 250l (w rzeczywistości wody mniej - docelowo ok. 175-200L, czyli powierzchnia 10-15cm od góry akwarium)

Podłoże: piasek kwarcowy biały

Filtracja: Fluval 304 (1000l/h) + pompa cyrkulacyjna Atman AT-304 (800l/h)

Napowietrzanie: napowietrzacz + kostka

Ogrzewanie: grzałka 300W z termostatem

Oświetlenie:
3 x 50W halogeny (lampa pokojowa;)) sterowane zegarem elektronicznym

Nawożenie: brak

Parametry:
Temperatura: 29 st. C
Ph: >7
Zasolenie: 1,010

Flora:
- Rhizophora Mangle - Mangrowiec czerwony x 3 (będzie więcej)

Fauna:
- 1 x Scatophagus argus 'Rubrifrons'; Scatophagus ornatus (atromaculatus) - Argus Rdzawy, Argus Czerwony, Red Scat - planuję 3-5 sztuk
- 5 x Toxotes jaculatrix - Strzelczyk Indyjski

W planie wspomniane dodanie 2-4 argusów rdzawych oraz 3-5 argusów zielonych - szukam też jakiejś ciekawej babki na dno. Myślę o krabie mangrowym.

========== NIEATUALNE (dwa nowe opisy w przygotowaniu): ================
105 litrów prostokąt - towarzyskie/roślinne
Opis aktualizowany: 22.11.2008

22.11.2008 (dzień 150) - po  przycince i bez tła (stąd kable itp;)):

Sprzęt:
Szkło: 75cm/35cm/40cm h - porysowane stare akwarium otrzymane bo poprzedni właściciel już nie chciał:P

Podłoże: ziemia, torf, keramzyt, glina, węgiel, piasek na to żwirek bazaltowy 2-3mm. Z przodu 8cm, z tyłu 10-15cm.

Filtracja: Tetra Ex 700

Napowietrzanie: ruch wody - wylot skierowany na powierzchnię

Ogrzewanie: grzałka 150W z termostatem

Oświetlenie:
3 x 18W (Philips Aquarelle + Osram Fluora + zwykła) z elektroniką z żarówek kompaktowych
1 x 11W kompaktowa
1 x 26W niebiesko-biała pl26
czyli razem 95W od 14:00 do 22:00 (10h) sterowane zegarem elektronicznym

CO2: butla CO2 3kg +rurka ciśnieniowa + zaworek AquaArt + zaworek przeciwzwrotny + dyfuzor ze spiekiem ceramicznym (ok. 2 bąbelki na sekundę)

Nawożenie: codziennie KNO3, czasem PlantaGrainer Macro i Ferro

Parametry:
Temperatura: 26-28 st. C
Ph: 6,8
Two: 7 st.n.
Tww: 10 st.n.
NO2: 0
NO3: 10

Opieka:
Codziennie: Obserwacja, nawożenie, czyszczenie szyb jeśli trzeba
Raz w tygodniu: Podmiana 15 L na RO z kranówką 2:1, niewielkie przycinki

Flora:
- Limnophila aromatica - Limnofila pachnąca
- Rotala Rotundifolia - Rotala Okrągłolistna
- Blyxa Japonica - Blyxa Japońska
- Didiplis Diandra - Peplis Dwupręcikowy
- Lysimachia nummularia-Aurea - Tojeść Rozesłana
- Riccia Fluitans - Wgłębka Pływająca

oraz "jakiś orzech wodny" - z lewej strony akwarium (dostałem w prezencie...)
- oraz co to za "paprotka" jak my ją nazywamy z lewej koło orzecha:P

może ktoś będzie wiedział?

Fauna:
- Neon Innesa - Paracheirodon innesi syn. Hyphessobrycon innesi: x 20
- Kirysek pstry - Corydoras paleatus: x 6
- Kirysek spiżowy - Corydoras aeneus x 3
- Bocja wspaniała - Chromobotia macracanthus syn. Botia macracantha x 1
- Razbora klinowa - Trigonostigma heteromorpha syn. Rasbora heteromorpha x 1
- Neon czerwony - Paracheirodon axelrodi syn. Cheirodon axelrodi x 1
- kilkadziesiąt krewetek różnych gatunków ( w tym 5 Cardina Japonica - Amano i mnóstwo Red Cherry)

Archiwum akwarium:
26.10.2007 (dzień 23)
29.10.2007 (dzień 26)
06.11.2007 (dzień 33)
25.11.2007 (dzień 52)
10.02.2008 (dzień 130)

Akwarium po restarcie (zerujemy licznik;)):
24.06.2008 (dzień 1)
15.09.2008 (dzień 83)

60 litrów - kolcobrzuch zielony (Tetraodon nigroviridis)
Opis aktualizowany: 15.09.2008

15.09.2008
15.09.2008: http://groszek.private.saepia.net/akwarium/kolcobrzuch/kolcobrzuch_2008_09_15_1.jpg
15.09.2008: http://groszek.private.saepia.net/akwarium/kolcobrzuch/kolcobrzuch_2008_09_15.jpg

Szkło: Zestaw 60l z filtracją w tylnym panelu - gąbka, zeocarb, ceramika, , koralowiec
Podłoże: Koral
Filtracja: patrz wyżej
Napowietrzanie: ruch wody wylot filtra na powierzchnię
Ogrzewanie: grzałka 50W z termostatem
Oświetlenie:
świetlówka kompaktowa 11W od 15:00 do 20:00
sterowana zegarami elektronicznymi

Temperatura: 26-28 st. C
Zasolenie: ok. 1,06
Ph: 8
Two: 18 st.n.
Tww: 12 st.n.
NO2: 0
NO3: w okolicach 10

Opieka: obserwacja, obserwacja i obserwacja, podmiany co tydzień 15 l na zasoloną solą rafową kranówkę
Rośliny: zmienne:)))
=============================================

« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2009, 15:12:59 wysłane przez groszek69 » Zapisane

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2007, 07:18:10 »

i co dalej??

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2007, 07:34:31 »

Dodałem opis mcharium i dużego towarzyskiego proszę o wyrozumiałość - duże akwa pełni w tej chwili rolę rozrodczą dla mchu;)
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 12:00:13 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Zbrojnik
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2007, 13:50:10 »

Co robią te szklanki w pierwszych dwóch akwariach...?
Mało roślin...
Oświetlenie też marne...
A te kamienie w ostatnim to co to za kamienie...?
Może mi się wydaje ale chyba żaden filtr Ci nie chodzi... Filtr musi chodzić 24/7
Podoba mi się na drugim zdjęciu jak przymocowałeś mech do korzenia.
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2007, 14:10:08 »

Co robią te szklanki w pierwszych dwóch akwariach...?
Mało roślin...
Oświetlenie też marne...
A te kamienie w ostatnim to co to za kamienie...?
Może mi się wydaje ale chyba żaden filtr Ci nie chodzi... Filtr musi chodzić 24/7
Podoba mi się na drugim zdjęciu jak przymocowałeś mech do korzenia.

I znowu kłania się czytanie ze zrozumieniem.
Napisał po co te szklanki.
Mało roślin...no nie da sie ukryć ale poczekamy zobaczymy.
I faktycznie co to za kamienie(mam na myśli te trzy białe z tyłu)??Na cholerę one tam??
Koledze się wydaje że zaden filtr Ci nie chodzi...Hmmmm faktycznie zdjęcia tego nie oddają a w opisach nie napisales że filtry masz włączone...(Żart oczywiście)
Co za ludzie...
Powodzenia.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 26, 2007, 14:21:11 »

Kolumna ma szansę stać się hitem o ile będziesz o nią bardzo dbał.

Moje uwagi:
- do kotnika nic nie mam bo widać, ze świeży
- co do 100 - za mało podłoża i za duża granulacja kamieni w podłożu, dosyp czegoś bardziej okrągłego jak np ten w kolumnie, malutko roślinek, poza tym dolej wody i dodaj ciemnoniebieskie albo czarne tło
- co do "kolumny" to jak wyżej pisałam ma szansę stać się hitem tego sezonu. Pomysł ze szklanką o tyle dobry, ze jej nie widać; grzałkę, filtr i termometr schowaj niżej (najlepiej z boku) i koniecznie daj jednokolorowe tło: czarne, granatowe albo kremowe

Będę śledziła losy tego mcharium bo jest bardzo ciekawe. Trzymam kciukasy i życzę powodzenia.

PS. Wytrzyj szybę do zdjęcia Wink

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Okrass
Zainteresowany
**

FotograF / StarY WilK MorskI =)

« Odpowiedz #6 : Październik 26, 2007, 15:13:18 »

Ciekawy katnik..... zastanawiam sie tylko po co te szklanki? Huh  Huh
widze ze w dwoch ostatnich akwariach postawiles na mech  Wink
fajnie to wyglada  Smiley
czekam na nowe zdjecia jak sie to wszystko rozrosnie....fajnie by bylo gdybys dal jeszcze tlo najlepiej ciemne...  Good !
w ostatnim zdjeciu akwa wystaje ci z poza listwy, radze ci raczej zebys znalazl wieksza liste.... bo to moze toprowadzic do malej katastrofy, no w koncu to 105l....
Ciekawy pomysl z tym wieszakiem samoprzylepnym jako przyczepienie dla mchu  Cool
P.S. A ta doniczka w ostatnim to po co?? Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 17:30:23 wysłane przez Okrass » Zapisane

AQWA 51l
7 x Neon Innesa (Paracheirodon innesi)
Kirys Spiżowy (Corydoras aeneus)
2 x Zbrojnik Niebieski (Ancistrus multispinis)
2 x Barwniak Czerwonobrzuchy (Pelvicachromis pulcher)
3 x Krewetki Amano
Krewetka Filtrująca
Świderki
=)
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Październik 26, 2007, 17:27:41 »

Heh no z czytaniem nie najlepiej... No to po kolei (mniej więcej):

Tak - to są początki tych baniaków. Ze wszystkimi konsekwencjami.

Filtry chodzą - napisałem nawet na ile mocy ustawione.
Szklanki - amatorskie dzwony CO2

Rośliny: mech jest w dużym chodowany głównie do mcharium - chociaż pewnie część w dużym zostanie... Oczywiście będą inne rośliny w dużym - tak samo jak w mcharium planuje inne gatunki mchów...

Podłoże w dużym - oczywiście będzie więcej i wody też zwykle jest więcej - zciągnąłem troche do nowych akwa i jeszcze nie dolałem.
Kamienie w dużym - opierają się o korzeń bo jeszcze łobuz nie chce tonąć zupełnie - wystarczy mały kamyczek lekki oprzeć i już spokojnie leży.
Tło jest w planach.
Doniczka - odchodowuje w niej odrosty kabomby.
Oświetlenie w dużym - przy tej dodatkowej 20w kompaktowej starcza, ale na razie glony zaciemniam. W mcharium założe kompaktową niedługo tak samo pewnie w kotniku.

Jeśli chodzi o chowanie sprzętu w mcharium: grzałkę schowam bez problemu, filtra nie chce dawać niżej - będzie dmuchał na mech od spodu i wciągał nitki... Może się mylę i nie jest to taki problem?

Z wystającym akwa mam problem - też mnie to męczy, ale nie podniose go teraz przecież... musiałbym chyba całą wodę wylać... Może jest jakiś system?:/

Dzięki za ciepłe słowa i rady - mam sporą motywację więc będę się starał;)
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 17:50:11 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #8 : Październik 26, 2007, 18:04:36 »

jest fajnie Cheesy czekamy na rozwoj Smiley zycze powodzenia i wytrwalosci Wink jak dopisze szczescie jutro i w poniedzialek z egzaminami zabieram sie za budowe szafki i zamawiam akwa Cheesy bedziemy sie scigac na pomysly, ok?  Good ! pozdrawiam serdecznie Cheesy

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 26, 2007, 18:35:43 »

Rękawicę podnoszę, choć zaznaczam, że nie mam funduszy odłożonych na przykład na roślinki:P Ale z czasem mam nadzieję stanę się konkurencją...

112L - Roślinne

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #10 : Październik 26, 2007, 19:00:27 »

heheheh... spokojnie,poki co ja jeszcze nie mam kupionego baniaka Wink ale jak kupie... to zobaczymy Smiley wiesz, nie chce wyzywac na pojedynek na to kto kupi mniej spotykana rosline czy walnie wieksze tlo stroukturalne Cheesy chodzi o male szczegoly Wink a w koncu sie okaze Cheesy na pewno i mi i Tobe wyjda fajne baniaczki:D
pozdrawiam z serdecznoscia Smiley

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #11 : Październik 26, 2007, 19:27:52 »

Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin-groszek
Gdzie jest groszek? Grin On zielony,pełny jędrny brzuszek ma.Gdzie jest groszek?Akwarium zrobić czas.
O jestem już! Kobiety niestety uwielbiają mnie Rybę tu widzę No nie rozwoje się!Zostane chyba z nią chociaż wokół ine są.No wiesz. Jestem groszek,potrzebuje więcej,więcej,więcej,więcej was!Ja was prosze akwarium zrobić czas!Lol poniosło mnie.
 Afro

Co do akwarium groszek to Fajne są naprawdę nieźle zapowiada sie też ten 16l kotniczek z trawka jak urośnie może być ciekawie,Krewetkarium też.Co do 100l Akwarium,Dodaj roślinek więcej,więcej,więcej,więcej,was tak twoje ryby śpiewają.
No i o by więcej,więcej,więcej,więcej akwarium.Planujesz jeszcze jakoś obsadę do 105 l Akwarium?

LoL nie mogłem sie powstrzymać zobaczyłem to  to w telewizji  i tu zobaczyłem też wersje karaoke coś dla mnie.
Link
http://www.bonduelle.pl/rozrywka/video_karaoke/art2.html
Powodzenia życzę tobie groszek69.
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 20:16:48 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
@$!@
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 26, 2007, 20:00:15 »

5blue5 fajny link, właśnie sobie śpiewam Wink !

Co do akwa, to nie znam się, ale tak ogólny wygląd to:
Kotnik- to tylko takie zdjęcie, czy to światło naprawdę jest takie mocne? Oświetla tylko część akwa. Dobrze się zapowiada, przydałoby się trochę więcej zieleni i jakieś kryjówki dla małych Smiley !
Kolumna- super, korzenie świetne z tą 'trawą' na dole Cheesy , przydałoby się schować maszynerię, szkoda tego akwa jedynie dla krewetek Sad . Może jakieś inne, małe, pływające w toni wodnej rybki, którym pasowałaby wielkość akwa? Nie znam się, tylko podsuwam pomysł Tongue !
Duże- zobaczymy jak się rozrośnie, bo na razie to trochę tam łyso. Rybek też mało, może dokup ze 3 kiryski (czy to podłoże nie jest przypadkiem ostre?  Huh ) , Platydoras Costatus jest po prostu piękny Smiley ! Ahh jak żałuję, że mam takie krótkie meble, bo mimo, że planuję zakup akwa 112 l będzie ono 80x35x40 (tu i tak muszę zmniejszyć ze względu na karliki, więc wyjdzie 100l ) Sad ! Jakbyś dokupił jeszcze ze 2 neonki i gupiki to przerybienia nie będzie Tongue !
A właśnie, koniecznie dokup kilka samiczek gupików, albo się ich całkowicie pozbądź i zostaw sobie samce, bo nie dość, że samc. będą się o nie bić to jeszcze wykończą samiczki, bo swój czas rozdzielają jedynie na: 50% szukanie pozywienia i 50% gonienie samic, powinny być 3 samiczki na jednego samca, ale wydaje mi się, że jak będzie np. o 2 sztuki więcej od ilości samczyków powinno być OK (troche chaotycznie wytłumaczone, ale cóż.. ). Przekonałam się o tym na własnej skórze (a raczej mojej pierwszej rybki Sad )!
Powodzenia  Good !papa
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Październik 26, 2007, 20:48:39 »

Dzięki wielkie:)

Piosenka jest rzeczywiście zacna - co tu dużo mówić pasuje do mnie:D Mam brzuszek jędrny... i cała reszta też się zgadza;))) Hehe:P

A wracając do akwa:

W kotniku planuje nauczyć się jak się robi porządne trawniki - na całym dnie ma tam być docelowo trawnik równo przycięty - zobaczymy czy uda mi się to osiągnąć z tą roślinką i czy w ogóle dam radę;) Jak się uda to będę super szczęśliwy;)

A akwa 105l obsada jest zdecydowanie nie finalna - gupiki pływają tam mocno przypadkiem, reszta mi się podoba, może jeszcze po 1-2 sztuki neonek i kirystków dokupię, ale jeszcze jakieś "danie główne" bym tam wpuścił - nie mam na razie koncepcji a chcę, żeby ten zakup był zwieńczeniem akwa a nie tak w połowie drogi;) Więc z obsadą poczekam. Rośliny cały czas są poszukiwane, wybierane i tak dalej - finanse na razie nie pozwalają na szaleństwa, a nie chce też kupować byle czego. Na razie więc będę rozsadzał kabombę - bo to jakby co wywalić nie szkoda, oraz będę dalej eksperymentował z mchami - mam duże akwa gdzie mogę przetestować parę rzeczy przed wprowadzeniem ich do mcharium więc czemu nie korzystać - ale pewnie kilka mchów zostanie tez w dużym. Z tąd też na razie nie dolewam wody - bo łatwiej się moczyć w płytszej wodzie...

Jeśli chodzi o mcharium - docelowo ma to być krewetkowy raj i tej decyzji nie zmienie - amano/perłowe i red cherry jak rubiny na szmaragdowych ścianach... echhh... poniosło mnie:D Muszę tylko znaleźć jakiś miły i niedrogi dostęp do mchów innych gatunków...
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 20:51:21 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #14 : Październik 26, 2007, 22:12:19 »

Drogi groszku wejdz na ten link http://www.kasandra.vdn.pl/.jest tam wiele tanich rzeczy a w tym najtańsze chyba rosliny.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: