Dzięki za opinie:D
Emi, dla Ciebie specjalnie zaktualizowałem opis mcharium
)) A poza tym dodałem conieco o dużym akwa
W mcharium panuje teraz niestety chaos, chociaż robi się zarazem ładnie bo mech rośnie. Ale po kolei:
Zmieniłem oświetlenie ze zwykłej żarówki na energooszczędną dwudziestkę (kilka dni temu).
Na ściankach szaleją ślimaczki mikroskopijne - nie wrzuciłem jeszcze żadnego pokarmu do akwa (krewetki żywią się glonkami:P) a i tak armia atakuje. Przy czym na ściankach i korzeniach pojawiły się kokony galaretowate - pewnie ślimaki, ale może się mylę? Oto fotki:
wyglądają tak (kokon i ślimak):
http://groszek.private.saepia.net/akwarium/mcharium/slimaki1.jpgJakiś czas temu wpuściłem do akwa takie dwa ślimaki (mam nadzieję, że to nie one spowodowały ten natłok towarzystwa???):
http://groszek.private.saepia.net/akwarium/mcharium/slimaki2.jpgNajbardziej mnie martwi to, że zauważyłem na szybach pojedyncze białe robaczki długości 1-2 mm pełzające szybko (w porównaniu do nieruchliwych małych ślimaków) po tafli szyby... Nie mam pojęcia co to może być:/
Dodatkowo na szybach i mchu gdzieniegdzie są nitki cieniutkie - pewnie glony? No i nalot glonowy na szybach (chociaż już nie taki tragiczny...) - dlatego tez sorry za jakość fotki...
Z pozytywnych wiadomości mech ładnie rośnie, dorzuciłem do Red Cherry jedną Cristal Red upolowaną gdzieś w małym sklepie no a dwie wisienki noszą już jajeczka:) Amano trafiły do dużego akwa.
W dużym akwa mam problem z roślinami - nie wszystkie chcą rosnąć po zasadzeniu, liście gniją w niektórych i wygląda to paskudnie... Część robi się najpierw dziurawa a ja nie wiem czy jakiś lokator je wpiernicza czy też zdychają bo mają złe warunki...
Dorzuciłem za to do dużego akwa kilka krewetek White Pearl (chciałem grupkę Amano, ale po przywiezieniu do domu zobaczyłem że część różni się od Amano - myślę, że to White Pearle - jak uda mi się pstryknąć fotkę to wrzucę do oceny) Sprawiłem też sobie do akwa rarytas i ucztę dla oka - dwie sztuki Caridina sp. "Hummel" - prawdopodobnie:) - sprzedawca i w tym wypadku nie miał pojęcia czym handluje ("Wyjmij Panu dwie takie w paski biało czarne", a na akwarium napis: "Krewetki pasiaste" =] ) Sa piękne - polecam:)
Usunąłem też opis mojego placu zabaw - ewidentnie irytuje w tej wersji;)
Pozdrawiam i czekam na komentarze i opinie oraz pomoc w sprawie niechcianych lokatorów...