Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « groszek69 [250 L] Słonawe Ujściowe (Brackish Estuary)
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  
Autor Wątek: groszek69 [250 L] Słonawe Ujściowe (Brackish Estuary)  (Przeczytany 17793 razy)
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #45 : Listopad 26, 2007, 13:00:15 »

Aktualizuję wątek - nowe zdjęcie dużego baniaczka z nowymi roślinkami. I po małym przemeblowaniu. Fotka nie najlepsza bo robiona w dzień... Wieczorem spróbuje dać bardziej klimatyczną i aktualizację mcharium - oraz być może jakiś bonus:P
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2007, 13:32:04 wysłane przez groszek69 » Zapisane

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #46 : Grudzień 19, 2007, 22:03:21 »

Nie planujesz może więcej ryb do akwarium 105l jakoś ich tam mało?

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #47 : Luty 10, 2008, 09:49:45 »

Aktualizacja opisów - plus dwa nowe zbiorniki. Duży zbiornik w trakcie walki z glonami - z tąd pustawo... Proszę o komentarze!

A jeśli chodzi o obsadę w dużym zbiorniku to niekoniecznie - generalnie zwiększa się ilość krewetek systematycznie. Możliwe że moja kobieta jednak postawi na swoim i wpuści tam stadko danio - ale to jak już się sytuacja wyprostuje:)
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2008, 10:16:19 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #48 : Luty 10, 2008, 12:31:56 »

no Grochal!! to mi sie podoba Cheesy chyba zaczne Cie gonic ;)akwaria sie suprt prezentuja Cheesy ubawilo mnie mikromcharium! Smiley ten ogromniasty filtr wymusza repect Wink
no co tu mowic Smiley zaczyna to nabierac ksztaltow Cheesy
czekam na ocene baniaczka mojego po przebudowie Wink

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #49 : Luty 10, 2008, 20:08:49 »

No dzięki temu filtrowi pewnie to akwarium jest najbardziej stabilne - bez żadnych nawozów itp - prosta świetlówka a efekt jest super - zresztą lepszy niż mi się udało na zdjęciach uchwycić... Dzięki za miłe słowo;)

112L - Roślinne

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #50 : Luty 11, 2008, 12:43:26 »

no ale z tym kolcobrzuchem zielonym przegiołeś trochę. szukaj mu już większego baniaka i to nie tej 105L tylko czegoś innego. ten akurat gatunek w słodkiej wodzie długo nie pociągnie. max 1-2 lata i zgon a mogą żyć i do 20 lat! zasolenie wody powinno się zwiększać wraz ze wzrostem ryby. na początek wystarczy woda słodka ale o dużej twardości. ph masz dobre.

czym go karmisz? pamiętaj o ślimakach. koniecznie musi sobie zęby tępić na skorupach. przynajmniej raz na tydzień powinny być skorupy w diecie. jak mu za duże kły urosną przestanie pobierać pokarm i zdechnie z głodu. powodzenia.

jednym słowem fajna ryba ale niełatwa w utrzymaniu

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #51 : Luty 11, 2008, 12:54:18 »

Nie kupiłem kolcobrzucha bez desk researchu. Znam potrzeby i wymagania. Karmiony jest zgodnie z informacjami z anglojęzycznych stron - polskie raczej niewiele o tym gatunku wiedzą. Mój kolec je mrożone krewetki i małże, kryl, i codziennie co najmniej jednego małego ślimaka;) W osobnym zbiorniczku mam hodowlę;)

Już w tej chwili w akwa jest niewielkie zasolenie - oczywiście jeszcze o wiele niższe niż uznawane za "słonawe" (brackish) w miarę rozwoju zasolenie będzie zwiększane a docelowo już na wiosnę pojawi się dedykowany baniak - z biotopem słonawej rzeki. Dla zainteresowanych projektem korzystam między innymi ze strony http://badmanstropicalfish.com/brackish/brackish.html . Również twardość jest już odpowiednia.

Rybka czuje się dobrze, reaguje żywo na właścicieli i ma ładne ubarwienie. Będę informował o rozwoju sytuacji;)

112L - Roślinne

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #52 : Luty 11, 2008, 21:53:04 »

wszystkie zbiorniki mi się podobają ale najbardziej ten z kolcobrzuchem -i sam kolcobrzuch też super.

Ariedale
Zainteresowany
**

Piękny bojownik, prawda?

« Odpowiedz #53 : Luty 12, 2008, 09:48:02 »

Wszystie akwaria są piękne! Szczególnie 4,5 l i te z kolcobrzuchem! Kolcobrzuch piękny! Pozdrawiam i życzę szczęścia  papa Good !

Hodowla małych Balonówek! Mój pierwszy miot w całej przygodzie z akwarystyką!

Najlepsze rybki z Azji!
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #54 : Czerwiec 24, 2008, 23:37:04 »

Witam, zaktualizowałem opis dużego baniaka i usunąłem inne - kolcobrzuch ma nowe akwarium i będę musiał je opisać przy okazji, małe mcharium 4,5 l zostało zlikwidowane i zastąpione nieco większym - być może je również opiszę. A w kolumnie na razie panuje chaos i nie ma się czemu przyglądać;)

Za zdjęcie dużego baniaka przepraszam, robione zaraz po zalaniu nawet bez czyszczenia szyby - niedługo zrobię ładniejsze... Jeśli ktoś wie jakie roślinki mam w akwarium - proszę o podpowiedź (chodzi głównie o tą wysoką z tyłu z lewej - długie liście kładące się na wodzie - i o taką pierzastą z lewej strony;)

112L - Roślinne

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #55 : Czerwiec 24, 2008, 23:42:37 »

No mnie najbardziej podoba sie ten wygld 10.02.2008 (dzień 130) http://images34.fotosik.pl/137/5092fccfa2c9028bm.jpg Wink Ale chyba planujesz wiecej roslin do tego co masz teraz  Grin

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #56 : Czerwiec 24, 2008, 23:56:57 »

No nie da się ukryć że w zamierzeniu ma to być dość mocno zarośnięty baniaczek i na razie nie jestem zachwycony, ale liczę na to że roślinki ładnie się rozrosną i zrobi się gęsto - będę powoli zwiększał też oświetlenie - pod koniec tego tygodnia ma dojść jedna 18W a potem pewnie jeszcze jakąś T5 24W dorzucę - ale na razie póki baniaczek nie wystartuje porządnie wolę nie przeginać;)

112L - Roślinne

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #57 : Wrzesień 15, 2008, 16:20:54 »

Aktualizacja 100L po przycince i przesadzaniu (niestety nie mam zdjęć z przed - a był busz:))) - dlatego łyso trochę, ale niedługo będzie ładnie - roślinki mają przyrost ok. 1 cm na dwa dni...Smiley))
Dodałem też opis nowego zbiornika Kolcobrzucha:)))

Proszę o komentarze

112L - Roślinne

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #58 : Listopad 22, 2008, 18:44:31 »

Dla zainteresowanych aktualizacja opisu akwarium 105 litrów - proszę przy okazji o pomoc przy identyfikacji roślin podanych w opisie... Zdjęcie robione bez przygotowań stąd kable i tylna szybka trochę umazane - przepraszam.

112L - Roślinne

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #59 : Listopad 22, 2008, 19:51:16 »

Groszku śliczności Cheesy
ja bym tylko tą rotalę ciutkę ''rozbiła''( wiesz chodzi mi o to żeby była ta kępa po bokach troszkę rzadsza i może żeby żeby niektóre gałązki były niższe od pozostałych...) bo teraz tworzy taki zamknięty kwadrat -sztucznawy.Ale ogólnie akwarium bardzo mi się podoba  i ta wgłębka super jest.

Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  

Skocz do: