groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #45 : Listopad 26, 2007, 13:00:15 » |
|
Aktualizuję wątek - nowe zdjęcie dużego baniaczka z nowymi roślinkami. I po małym przemeblowaniu. Fotka nie najlepsza bo robiona w dzień... Wieczorem spróbuje dać bardziej klimatyczną i aktualizację mcharium - oraz być może jakiś bonus:P
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 26, 2007, 13:32:04 wysłane przez groszek69 »
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
5blue5
Bywalec
Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!
|
|
« Odpowiedz #46 : Grudzień 19, 2007, 22:03:21 » |
|
Nie planujesz może więcej ryb do akwarium 105l jakoś ich tam mało?
|
|
|
|
Widzew Łódź Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #47 : Luty 10, 2008, 09:49:45 » |
|
Aktualizacja opisów - plus dwa nowe zbiorniki. Duży zbiornik w trakcie walki z glonami - z tąd pustawo... Proszę o komentarze!
A jeśli chodzi o obsadę w dużym zbiorniku to niekoniecznie - generalnie zwiększa się ilość krewetek systematycznie. Możliwe że moja kobieta jednak postawi na swoim i wpuści tam stadko danio - ale to jak już się sytuacja wyprostuje:)
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2008, 10:16:19 wysłane przez groszek69 »
|
|
250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy) 126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis 112L - Roślinne
"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
|
|
|
PGR
Bywalec
where are those good old-fashioned values?
|
|
« Odpowiedz #48 : Luty 10, 2008, 12:31:56 » |
|
no Grochal!! to mi sie podoba chyba zaczne Cie gonic ;)akwaria sie suprt prezentuja ubawilo mnie mikromcharium! ten ogromniasty filtr wymusza repect no co tu mowic zaczyna to nabierac ksztaltow czekam na ocene baniaczka mojego po przebudowie
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #49 : Luty 10, 2008, 20:08:49 » |
|
No dzięki temu filtrowi pewnie to akwarium jest najbardziej stabilne - bez żadnych nawozów itp - prosta świetlówka a efekt jest super - zresztą lepszy niż mi się udało na zdjęciach uchwycić... Dzięki za miłe słowo;)
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #50 : Luty 11, 2008, 12:43:26 » |
|
no ale z tym kolcobrzuchem zielonym przegiołeś trochę. szukaj mu już większego baniaka i to nie tej 105L tylko czegoś innego. ten akurat gatunek w słodkiej wodzie długo nie pociągnie. max 1-2 lata i zgon a mogą żyć i do 20 lat! zasolenie wody powinno się zwiększać wraz ze wzrostem ryby. na początek wystarczy woda słodka ale o dużej twardości. ph masz dobre.
czym go karmisz? pamiętaj o ślimakach. koniecznie musi sobie zęby tępić na skorupach. przynajmniej raz na tydzień powinny być skorupy w diecie. jak mu za duże kły urosną przestanie pobierać pokarm i zdechnie z głodu. powodzenia.
jednym słowem fajna ryba ale niełatwa w utrzymaniu
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #51 : Luty 11, 2008, 12:54:18 » |
|
Nie kupiłem kolcobrzucha bez desk researchu. Znam potrzeby i wymagania. Karmiony jest zgodnie z informacjami z anglojęzycznych stron - polskie raczej niewiele o tym gatunku wiedzą. Mój kolec je mrożone krewetki i małże, kryl, i codziennie co najmniej jednego małego ślimaka;) W osobnym zbiorniczku mam hodowlę;) Już w tej chwili w akwa jest niewielkie zasolenie - oczywiście jeszcze o wiele niższe niż uznawane za "słonawe" (brackish) w miarę rozwoju zasolenie będzie zwiększane a docelowo już na wiosnę pojawi się dedykowany baniak - z biotopem słonawej rzeki. Dla zainteresowanych projektem korzystam między innymi ze strony http://badmanstropicalfish.com/brackish/brackish.html . Również twardość jest już odpowiednia. Rybka czuje się dobrze, reaguje żywo na właścicieli i ma ładne ubarwienie. Będę informował o rozwoju sytuacji;)
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #52 : Luty 11, 2008, 21:53:04 » |
|
wszystkie zbiorniki mi się podobają ale najbardziej ten z kolcobrzuchem -i sam kolcobrzuch też super.
|
|
|
|
|
|
|
Ariedale
Zainteresowany
Piękny bojownik, prawda?
|
|
« Odpowiedz #53 : Luty 12, 2008, 09:48:02 » |
|
Wszystie akwaria są piękne! Szczególnie 4,5 l i te z kolcobrzuchem! Kolcobrzuch piękny! Pozdrawiam i życzę szczęścia
|
|
|
|
Hodowla małych Balonówek! Mój pierwszy miot w całej przygodzie z akwarystyką!
Najlepsze rybki z Azji!
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #54 : Czerwiec 24, 2008, 23:37:04 » |
|
Witam, zaktualizowałem opis dużego baniaka i usunąłem inne - kolcobrzuch ma nowe akwarium i będę musiał je opisać przy okazji, małe mcharium 4,5 l zostało zlikwidowane i zastąpione nieco większym - być może je również opiszę. A w kolumnie na razie panuje chaos i nie ma się czemu przyglądać;)
Za zdjęcie dużego baniaka przepraszam, robione zaraz po zalaniu nawet bez czyszczenia szyby - niedługo zrobię ładniejsze... Jeśli ktoś wie jakie roślinki mam w akwarium - proszę o podpowiedź (chodzi głównie o tą wysoką z tyłu z lewej - długie liście kładące się na wodzie - i o taką pierzastą z lewej strony;)
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #55 : Czerwiec 24, 2008, 23:42:37 » |
|
No mnie najbardziej podoba sie ten wygld 10.02.2008 (dzień 130) http://images34.fotosik.pl/137/5092fccfa2c9028bm.jpg Ale chyba planujesz wiecej roslin do tego co masz teraz
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 24, 2008, 23:56:57 » |
|
No nie da się ukryć że w zamierzeniu ma to być dość mocno zarośnięty baniaczek i na razie nie jestem zachwycony, ale liczę na to że roślinki ładnie się rozrosną i zrobi się gęsto - będę powoli zwiększał też oświetlenie - pod koniec tego tygodnia ma dojść jedna 18W a potem pewnie jeszcze jakąś T5 24W dorzucę - ale na razie póki baniaczek nie wystartuje porządnie wolę nie przeginać;)
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #57 : Wrzesień 15, 2008, 16:20:54 » |
|
Aktualizacja 100L po przycince i przesadzaniu (niestety nie mam zdjęć z przed - a był busz:))) - dlatego łyso trochę, ale niedługo będzie ładnie - roślinki mają przyrost ok. 1 cm na dwa dni... )) Dodałem też opis nowego zbiornika Kolcobrzucha:))) Proszę o komentarze
|
|
|
|
|
|
|
groszek69
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #58 : Listopad 22, 2008, 18:44:31 » |
|
Dla zainteresowanych aktualizacja opisu akwarium 105 litrów - proszę przy okazji o pomoc przy identyfikacji roślin podanych w opisie... Zdjęcie robione bez przygotowań stąd kable i tylna szybka trochę umazane - przepraszam.
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #59 : Listopad 22, 2008, 19:51:16 » |
|
Groszku śliczności ja bym tylko tą rotalę ciutkę ''rozbiła''( wiesz chodzi mi o to żeby była ta kępa po bokach troszkę rzadsza i może żeby żeby niektóre gałązki były niższe od pozostałych...) bo teraz tworzy taki zamknięty kwadrat -sztucznawy.Ale ogólnie akwarium bardzo mi się podoba i ta wgłębka super jest.
|
|
|
|
|
|
|
|