Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada w 240l  (Przeczytany 3019 razy)
zeb4
Nowy
*

NOWY

« : Październik 26, 2007, 20:38:56 »

Witam serdecznie. Proszę o podpowiedz jakie ryby zostawić a których się pozbyć. Jestem początkującym akwa. i ryby kupowałem chyba trochę na wariata jednak przy zakupie ryb doradzał mi sprzedawca. Mam baniak 240 l akwarium mam prawie 2 miesiące ustabilizowane parametry w normie. A oto obsada:

neon inessa 15 szt
kirys panda 3 szt
kirys spiżowy 1 szt
kirys albinos 2 szt
kosiarka 5 szt
krewetka nie znam nazwy 3 szt
skalar 8 szt
molinezja 2 szt parka
gupik 7 szt
bocja wspaniała 5 szt
barwniak szmaragdowy 1 szt
kakadu 2 szt parka
tetra 4 szt
mieczyk Hellera 4 szt
pielęgniczka Ramireza 2 szt
glonojad 4 szt
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 20:53:46 wysłane przez zeb4 » Zapisane

Pozdrawiam
Zeb4
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2007, 20:52:11 »

co do akwarium to cóż może lepiej najpierw było poczytać a później kupować? ale każdemu się może zdarzyć ja mam 120 litrów i teraz mam niedorybienie hehe (i mi to odpowiada) Grin cóż napewno skalary jak sie dobiorą w pary to pewnie będziesz miał dominującą i reszte będziesz musiał oddać chyba, że już sa dorosłe jednocześnie skalary przy odrobinie szczęścia i wielkości eksterminują Ci populacje neonek dobra żartowałem chodź jest to ewentualność ale nie znam reszty gat. na tyle dobrze by Ci doradzać poczekaj na lepszych ekspertów

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
zeb4
Nowy
*

NOWY

« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2007, 20:57:12 »

Kupiłem takie duże akwarium ponieważ czytałem na forum że lepięj jest utrzymać parametry w normie co faktycznie się sprawdza.

Pozdrawiam
Zeb4
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2007, 21:01:30 »

Ja bym wywalil zyworodki - gupiki, molinezje, mieczyki - ich populacje jest strasznie ciezko kontrolowac.

Nad reszta juz musialbym sie zastanowic ;]

Dno podzielone miedzy bocje, glonojady i pielegniczki tez moze byc troche za mocno zapchane ale to trza by juz zobaczyc z czasem. Zalezy tez jakie to "glonojady"

No i nie wiem jak trzyma sie barwniaka, raczej harem albo parka.
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 21:04:08 wysłane przez Tadeus » Zapisane
zeb4
Nowy
*

NOWY

« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2007, 21:37:49 »

Glonojady to zbrojnik niebieski i zbrojnik złoty po 2 szt. A co do barwniaka szmaragdowego to faktycznie miałem parkę jednak samica gdzieś wyparowała.  Embarrassed [Czekam na pomoc i porady z góry dziękuję]
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 22:32:20 wysłane przez zeb4 » Zapisane

Pozdrawiam
Zeb4
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2007, 08:44:41 »

Jak dla mnie za dużo pielęgniczek, za dużo skalarów i za dużo bocji (one rosną naprawdę duże choć pewnie w tym zbiorniku nie osiągną swoich rozmiarów). Teoretycznie bocje stadne, ale 5 sztuk przy takim zagęszczeniu ...Za dużo ryb przy dnie generalnie. No i jak pisał Tadeus - pozbyłabym sie żyworodek.
Zbrojników sporo a za mało tetr.
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2007, 11:56:37 »

No więc tak: żadnych krewetek z bocjami i skalarami żyworódki oddaj Tadeus ma racjie.Jak jesteś początkujący to oddaj ramirezy-bardzo wrażliwe rybki.Skoro zbrojniki traktujesz jako ,,glonojady" to lepiej jakbyś dał sześć otosków.Kosiarki daj ze trzy bo to dość duże ryby.Kirysów dałbym jeden gatunek tak ładniej wygląda ale to od gustu zależy.Troche ci po odejmowałem  Cheesy ale daj do tego jeszcze pięć neonków.Większa ławiczka zawsze ładniej wygląda.

papio
Stały użytkownik

Heh...

« Odpowiedz #7 : Październik 27, 2007, 13:23:30 »

Po co oddać żwyorodówki?Albo skalar bedzie miał darmowy pokarm, ablo kupić inny mniejszy zbiornik i tam je trzymać.

zeb4
Nowy
*

NOWY

« Odpowiedz #8 : Listopad 21, 2007, 20:58:15 »

A jeżeli pozbędę się żyworodek to czy mogę pozostawić pozostałą obsadę

Pozdrawiam
Zeb4
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 22, 2007, 13:39:09 »

A jeżeli pozbędę się żyworodek to czy mogę pozostawić pozostałą obsadę
Raczej tak.Tylko ja bym zostawił tylko parkę skalarów.Mogą się atakować nie potrzebnie i okaleczać.
Ps.Papio ależ ty jesteś w tych żyworódkach zakochany Grin

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: