Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PGR zakłada 240l i prosi o pomoc :)  (Przeczytany 3658 razy)
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« : Październik 30, 2007, 09:16:30 »

witam Smiley zabieram sie za zakladanie baniaka 240l. kasa, zwir i lignity sa. teraz trzeba reszte Cheesy

-planuje zbudowac szafke z plyt OSB. czy ktos ma z tym doswiadczenia?
jak trzebaby ja zbudowac,zeby wytrzymala- moj plan jest na razie taki z plyty 22mm trzy scianki plus jeden "pion" w srodku podtrzymujacy- podloga z pelnej plyty (niestety akwa bedzie musialo  stac na podlodze sprzed stu lat ktora jest z drewna i nie chce zeby wyladowalo w pokoju nizej Wink )

-akwa... mysle,zeby kupic u Kasandry 120cm. wtedy tez kupie sobie u nich jakies roslinki, ew. inne bajery dostepne tam Wink

-pokrywa 3*30W na poczatek Smiley z racji,ze nie bedzie zbyt wiele roslin, moze jakies Kryptokoryny, jakis anubias ale glownie mchy wielu typow. dlatego mysle,ze tyle wystarczy
poki co mam jeden pomysl na swietlowke: Świetlówka COLOURLUX de Luxe LT 30W/9...
prosze o jakies pomysly- zaznaczam ze chce miec raczej cos w okolicach bialego swiatla- nie cieplego Wink

-filtracje mam zamiar oprzec sie na JBL kubelkowym PROFI 250... wystarczy?

-lignity na razie maja kapiel w karach (ślązacy wiedza Wink ) dzis popoludniu beda mialy sliczna beczke jak uda mi sie ja przywiezc z dzialki. galezie debu i klonu juz sie mocza w malym akwa Wink nawet zbytnio nie barwia Wink z lignitu mam zamiar przygotowac podklad pod zwir (zawiera wszystko co potrzebne roslinom) grote, mala plaze dla  krewetek, scianke tarasu i jakies wylamy z rownego dna Wink

watek bede dalej poszerzal- mocno. doloze zdjecia mojej kolekcji lignitow, zwiru i pomysl na aranzacje, bede czekal na krytyczne odpowiedzi i rady Smiley pozdrawiam Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2007, 09:38:53 wysłane przez PGR » Zapisane

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 30, 2007, 09:22:24 »

Jedno jest pewne - kubełkowy tak! Mnie już trafia z wewnętrznymi a "akwarystą" (specjalnie w cudzysłowiu) jestem od ee.... miesiąca?Tongue

Ja trzymam kciuki przede wszystkim bo profesjonalnych porad nie udzielę - i zazdroszczę odpowiedniego podejścia - echhh gdybym ja był tak przygotowany przy zakładaniu akwa:P

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 30, 2007, 09:32:01 »

Jeśli chodzi o światełko to nie chcesz tam zamontować 2 x 54 W na świetlówkach t5 i jednym stateczniku elektronicznym?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
PGR
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 30, 2007, 09:40:21 »

Jeśli chodzi o światełko to nie chcesz tam zamontować 2 x 54 W na świetlówkach t5 i jednym stateczniku elektronicznym?

nie jest to generalnie zly pomysl... tylko zostaje element rownomiernego oswietlenia podloza... to mnie klopoci...

Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 30, 2007, 09:41:35 »

siema jeśli masz możliwość zrobienia stelażu z profili 40x40 (lub 30x30) to bym ci talie rozwiązanie proponował. wtedy na boczne ścianki daj płytę 22 mm na przód drzwiczki z tej samej płyty, pod akwa proponuje blat kuchenny, tak wygląda mój stelaż.

na czas stania akwa na podłodze daj pod nie jakąś płytę bo może ci pęknąć a tego nie chcemy.
co do oświetlenia to przydałoby się zachować te 0,5W/litr ja pod swoją pokrywą mam 2x30 i 2x36 czyli 140W a to mi daje ok 0,65W/L.

napisz jaką obsadę planujesz tam mieć?
Pozdrawiam Patryk

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 30, 2007, 09:50:55 »

nie jest to generalnie zly pomysl... tylko zostaje element rownomiernego oswietlenia podloza... to mnie klopoci...

Wg mnie t5 ładniej Ci akwarium oświetli niż t8. Po pierwsze dlatego, ze boki będziesz miał ładnie doświetlone bo 54W mają aż 115 cm długości a 30W tylko 90 cm więc po obu stronach zostanie Ci po 13 cm ciemnicy! Druga sprawa to taka, ze t5 jaśniej świecą niż t8 a z odbłyśnikami czy wyklejoną obudową srebrną folią będziesz miał dość jasno w akwarium. Zwróć także uwagę jaka jest różnica w ilości lumenów dla 54W t5 a 30W t8. Jeśli masz zamiar wsadzić tam mchy i kryptokoryny to bardzo silne światło nie będzie Ci potrzebne ale dobrej jakości - tak. Jeśli dasz tam tą świetlówkę, którą wymieniłeś plus jedną wybarwiającą to efekt będzie bardzo pozytywny bo korzenie, mech i krewetki w takim świetle bardzo ładnie wyglądają.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2007, 09:53:45 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

PGR
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 30, 2007, 14:07:07 »

obsada bedzie przeniesiona z akwa ktore mam teraz:
-4 zolte molki plus 1 czarna ksiezyc
-6 kiryskow albinosow
-3 zmienniki plamiste
-8 neonkow
do tego dojda chyba jeszcze pandy i otoski, jeszcze troche neonkow i kilka platek jak znow zdobede blekitne Wink co dalej? jeszcze nie mam pomyslu Wink moze jakas parke spokojnych pielegnic Wink

co do oswietlenia... chyba zrobie tak jak Emi mowisz Wink 2x t5 54W Smiley potem moze doloze cos specjalnego Wink na razie musze wybrac swietlowki Smiley jak pisalem ,nie chce miec zolto ani rozowo... myslalem na prawde nie wiem jakie sietlowki wybrac...
zastanawialem sie,zeby zrobic cos w ztylu 6500K + 8000/10000K... poradzcie bo ja juz trace do swietlowek cierpliwosc...

jedyne co znalazlem na allegro ale mysle,ze by pasowalo Wink plus cos do tego Wink
http://allegro.pl/item262204047_swietlowka_akwarystyczna_aquastar_t5_54w.html
http://allegro.pl/item260228184_swietlowka_liniowa_t5_swiatlo_.html

a do tego statecznik http://allegro.pl/item262210007_statecznik_elektroniczny_2x54w_t5_swiatlo.html
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2007, 14:14:33 wysłane przez PGR » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 30, 2007, 14:15:07 »

Wiesz co... a moze po prostu poszukasz tu: www.aqva-light.pl

Masz tam wszystko na miejscu a firma jest solidna i sprawdzona.

Białe, zimne światło dają np świetlówki: Philips TLD 865-965, Sylvania Aquastar
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2007, 14:18:13 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2007, 00:15:08 »

No i jak tam postępy? Pisz!:D

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #9 : Listopad 06, 2007, 08:23:30 »

Na temat oświetlenia tez sie uczę i w tym ci nie doradzę ale mam rade w innej kwestii.
Mianowicie chodzi mi o szafkę pod akwa.
W firmie mam gościa który dorabiał sobie robieniem rożnego rodzaju szaf i rozmawiałem z nim na temat szafki pod moje akwa.
Posłuchał mnie pokazałem mu zdjęcia z netu policzył koszta materiałów i wyszło z 50/60zł taniej niż jak kupisz gotowa szafkę.
Koszty materiałów liczył po cenach z hurtowni w których ma znajomości.
Warto to przemyśleć bo chcąc oszczędzić możesz tylko kosztów sobie narobić.
Jeśli potrzebował byś rad w sprawie zrobienia szafki to wal śmiało,wszystko od niego wyciągnę.

PGR
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2007, 11:01:06 »

postepow na razie brak Smiley czekam na wiekszy metraz Wink moze uda sie przed swietami, poki co zmienila sie koncepja 96 i rozwijamy ja Wink dzieki Satanic Smiley zastanawiam sie co z polka,bo jak policzylem  koszty to wyszlo 150 zl za same plyty... moze zaciagne do roboty wujka zlota raczke Wink jeszcze jest czas Smiley na razie walczymy z malenstwami Wink

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2007, 11:27:14 »

Hej, a nie zastanawiałeś się nad otwartym akwarium?
Satanic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 06, 2007, 11:51:56 »

Myślę ze idea otwartego akwa ma więcej wad niż pożytku.
PGR co do szafek i półek to jak widzisz warto przemyśleć czy nie lepiej kupić gotowca lub dogadać sie z ludźmi produkującymi takie akcesoria na zrobienie pod wymiar.
Oni maja zniżki na materiały i sprzęt to profesjonalnej obróbki,sam oceń czy warto oszczędzić kilka zloty??

deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 06, 2007, 12:09:03 »

Ostatnio czytałem, że właśnie otwarty zbiornik jest dużo bardziej efektowny i funkcjonalny niż zamknięty, pod warunkiem że nie zamierzasz trzymać w nim skaczących ryb... Poza tym masz możliwość zastosowania lamp HQI, które wydają się ciekawą altenatywą dla świetlówek. Nie ma jednak co ciągnąć tej dyskusji jeżeli PGR nie jest tym zainteresowany. (Sam nie mam zbiornika otwartego ale myślę że przy najbliższym "remoncie"/zmianie akwa będę raczej obstawiał tą opcję.)

Szafki robione na zamówienie (we własnym zakresie) niekoniecznie muszą być tańsze (i tu pojawia się pytanie o ile?) od tych standardowych i faktycznie warto się zastanowić czego tak naprawdę oczekujesz od szafki...
Satanic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 06, 2007, 12:10:59 »

Otwarte akwa+dziecko w domu=ciekawe zagospodarowanie zbiornika Cheesy
U mnie nie wyda.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: