Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Kompletne akwarium  (Przeczytany 6708 razy)
Tomcajs
Zainteresowany
**

« : Październik 30, 2007, 12:54:11 »

Wiam !!
Jestem przed zakupem baniaka i znalazłem takie akwarium :
https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&productId=21701&langId=1000&parent_category_rn=13051
Proszę o pradę, czy aby na pewno wystarczy te 2x18W i czy cena nie jest przesadzona  Huh

112l  Neonarium
arti77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Październik 30, 2007, 12:59:32 »

DROGO!!! Jesli nie chce ci sie chodzic samemu i kupowac np. pojedynczo rzeczy to ok. Ale JA uwazam ze mozna to skompletowac nawet i za pol ceny. Pozdrawiam Smiley

GLONÓW JUŻ NIE MA   !!    Tongue   A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 30, 2007, 13:04:35 »

Właśnie dla tego się zastanawiam, czy obiekt zainteresowania jest warty tej ceny.
Dodam, że mam grzałkę tej firmy i nie jestem do końca  z niej zadowolony, zacinał się od początku termostat i w związku z tym wahała się temperatur o 3 st.

112l  Neonarium
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 30, 2007, 13:15:34 »

Akwa ma jedna duza zalete, duzo miejsca na swiatlo ale nie oplaca sie.

Kup na allegro u sprawdzonego sprzedawcy 60l z pokrywa i swiatlem dasz 130zl

Do tego kup porzadny filtr i grzalke (czesto da sie u tego samego sprzedawcy) wyjdzie ci to jakies 40-60 +30-40zl

Dorobienie do tego swiatla takiego jak w brilluxie to 2h i kolo 40zl. Sa setki instrukcji jak to zrobic i nic nie trzeba do tego umiec, a z zewnatrz wyglada jakby bylo firmowe. ;]

To zreszta chyba najczesciej stosowany sposob zakupu ;]

Juz pomijam fakt ze za te 500zl to mozna miec 112l z calym dobrym sprzetem i zostanie jeszcze kasa na rybki ;]

Ja bym kupil 112 :

189 za baniak z pokrywa i oswietleniem
2x 15 za dobre odblysniki
2x 25 za porzadne swietlowki
1x 45zl za grzalke
1x 70zl za filtr (turbo wewnetrzy albo fzn kaskada albo aqua clear na przyklad)

384zl + przesylka, chyba ze znajdziesz gdzies u siebie sprzedawce i odbierzesz sam.

Swoja droga :

http://www.allegro.pl/item258530755_zestaw_aquael_brillux_72l_sklep_warszawa.html

Cheesy
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2007, 13:50:30 wysłane przez Tadeus » Zapisane
FiFiLeK
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 30, 2007, 15:16:16 »

Ehhh, a tamta cena to z nieba. 200 zł różnicy.

http://www.nyzio.com/ - Strona jest poświęcona podwodnym ogrodom, a w szczególności akwariom w stylu japońskim "Nature aquarium".
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 30, 2007, 15:23:58 »

Powiedzialbym, ze ta nizsza jest z nieba, bo wszedzie do tej pory brilluxa widzialem, po 500-550. Na te oferte na allegro przypadkiem wpadlem. Ale wyglada na porzadna ;]

Mimo wszystko bym wolal 112l ;]
FiFiLeK
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 30, 2007, 15:29:57 »

Ja też, 112 l - profil dla poczatkujących jest idealne, widać ładną głebię. Tylko, że wydatek jest wiekszy, doliczyć do tego żwir, nawożenie.
Nie dawno zakladalem takie, nie liczyłem ale z 1000 zl poszedł, w dodatku odpowiednie oświetlenie (przemiana pokrywy) i koszt eksloatacji, mnie wychodzi ok. 50 zł miesiecznie. Nie wiem czy chłopak chce się tym zafascynować i prowadzić ładne akwa, czy tylko akwa, po to żeby było??

http://www.nyzio.com/ - Strona jest poświęcona podwodnym ogrodom, a w szczególności akwariom w stylu japońskim "Nature aquarium".
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Październik 30, 2007, 15:34:36 »

Widzialem tez bardzo ladne akwa roslinne 120l tylko z 36W oswietlenia + dobrymi odblysnikami, bez co2 i nawozow ;]

Zreszta nawozy nie sa znowu takie drogie. 2x 20zl za jakis plainta gainer starczy pewnie na rok, przy takim oswietleniu.

To taki diabelski krag. Jak dasz wiecej swiatla to musisz nawozic, jak dasz co2 to musisz dac wiecej swiatla i nawozow itd.

A zwir to pewnie jakies 30zl, gdy nie chcemy osobnego substratu.

Da sie tu duzo zaoszczedzic, gdy jest sie gotowym na pojscie na pewne kompromisy ;]

Do tego jakies 2 ladne zestawy roslin od kasandry i (jesli mamy szczescie) mozna szalec ;]

Zreszta 112l to nie jest znowu tak duzo wiecej podloza niz 60. 60x30 do 80x35.

A tobie duzo wyszlo, bo masz i kubelek i butle wysokocisnieniowa, czyli juz profesjonalnie ;]
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2007, 15:44:21 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 30, 2007, 22:00:06 »

Oj Briluxy są fajne. Miałam okazję zajrzeć temu pod dekiel i akwarium wykonane jest bardzo ładnie. A pokrywa - cudo. Jest tam miejsce dla jeszcze jednej świetlówki ale to już dla hardcore'owców. Jeśli miałaby być to ozdoba to akwarium godne polecenia. Jeśli jednak nie przeszkadzają Ci przerabiane pokrywy itp to jak najbardziej polecam samemu sobie składać. To tak jak z komputerem - można sobie poskładać i cieszyć się każdą nowo zakupioną częścią albo kupić sobie lapka i nie zawracać sobie głowy bebechami.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« Odpowiedz #9 : Październik 30, 2007, 23:01:12 »

Ja kupilem pokrywe Aqua Szut bez oswietlenia, czarną i oswietlenie zamontowalem we wlasnym zakresie.
Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 01, 2007, 13:17:35 »

Nareszcie dotarłem do komputera.
Jestem wdzięczny Wam za wszelkie podpowiedzi na interesujący mnie temat, a szczególnie Emi za rozwianie moich wątpliwości, co do jakości i wyglądu Briluxa - oglądałem ostatnio pokrywy w sklepie i prawdę mówiąc, nie podobała mi się jakość materiału, z którego zostały wykonane, wyglądały, jakby za miesiąc miały się złuszczyć. Natomiast nigdy nie widziałem w sklepie akwarystycznym baniaka firmy Aquael, który na zdjęciach reklamowych wygląda bardzo zachęcająco. Chciałbym, aby moje nowe akwarium prezentowało się dobrze, nie tylko wewnątrz, ale także na zewnątrz i ogólnie cieszyło oko... papa

112l  Neonarium
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #11 : Listopad 02, 2007, 23:03:28 »

A co powiesz na to TETRA AQUA ART AKWARIUM 60L.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Tomcajs
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 04, 2007, 20:10:15 »

Bardzo estetycznie wygląda i cena jest przystępna, szkoda że nie można obejrzec z bliska.

112l  Neonarium
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Listopad 04, 2007, 20:20:46 »

Ja widzialem w sklepie. Trocje jechalo plastikiem, bardziej juz mi sie podobaja takie normalne tanie z czarnymi pokrywami wromaka. Jedyne co mi sie z drozszych podobalo to to

https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&productId=11565&langId=1000&parent_category_rn=10701

Ale cena jest 5 razy wieksza niz odpowiednika na allegro ;]
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 04, 2007, 21:57:08 »

Brilluxa mozna kupic juz za mniej niz 400 zl: http://allegro.pl/item264353484_zestaw_aquael_brillux_72l_sklep_warszawa.html
W sklepie jest ich malo bo sam producent duzo sobie za nie krzyczy i nie sa czesto kupowane bo, po pierwsze mala pojemnosc lub za duza (w porownaniu z kulą  Grin Wink) bo po drugie malo kto przejmuje sie światłem. Tetra Aqua Art sa jeszcze drozsze a swiatla maja o wiele mniej. Jedynie wyposazenie zdaje sie być lepsze. Gdyby chcial byc wygodny i kupic wszystko za jednym razem to bral bym Brilluxa Tongue
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: