Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Ilość roślin  (Przeczytany 30367 razy)
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« : Październik 28, 2007, 15:34:22 »

Mam pytanie, czy mozna dać wiecej od 3 roślin do 54 l ?
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2007, 19:30:39 wysłane przez Sebastian » Zapisane

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 30, 2007, 22:46:25 »

Oczywiście, że można ja w 8 litrach mam więcej ale to jeszcze zależy jak rozrośnięte masz obecne roślinki, jaką masz obsadę, a jak podasz wymiary to można by coś dorzucić i myślę, że wybór będzie duży
P.S. zależy to też głównie od warunków Grin

W przygotowaniu 25 litrów... Ah szkoda tej 120...
Okrass
Zainteresowany
**

FotograF / StarY WilK MorskI =)

« Odpowiedz #2 : Listopad 01, 2007, 09:10:06 »

Hehe co za pytanie??  Cheesy Mozesz miec 20 roslin lub wiecej, nic nie stoi na przeszkodzie.... zalezy jak duze one rosna...
Tylko pytanie czy umiesz o nie zadbac, bo jesli nie to stracisz tylko pieniadze....

P.S. jesli myslisz o wiekszej liczbie roslin w akwa, to zajrzyj na Allegro bo w sklepie zaplacisz duzo duzo wiecej... papa

AQWA 51l
7 x Neon Innesa (Paracheirodon innesi)
Kirys Spiżowy (Corydoras aeneus)
2 x Zbrojnik Niebieski (Ancistrus multispinis)
2 x Barwniak Czerwonobrzuchy (Pelvicachromis pulcher)
3 x Krewetki Amano
Krewetka Filtrująca
Świderki
=)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 02, 2007, 15:24:40 »

Marnes, w akwarium wg mnie możesz mieć tyle roślin ile się zmieści i żeby ryby miały gdzie pływać. Kiedyś mi taka akwarium zarosło, zeryby miały wypływane takie korytarze i tamtędy pomykały. jak wycięłam to wszystko to przez tydzień w pozostałych chaszczach siedziały bo tak sie przyzwyczaiły i jak się lyso zbobiło to się bidulki zestresowały. na początek polecam Ci moczarkę, kabombę, rogatka, kryptokoryny i anubiasy - to łatwe rośliny a możesz ich wsadzić na serio dużo do akwarium. Ile cm i jakiej granulacji masz żwirek?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
marnes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2007, 22:06:23 »

no moze sie postaram tylko to mnie denerwuje ze u mnie w zoologu prawie nic nie ma prosiłem o paski do mierzenia twardosci wody-niema patrzyłem czy jest moczarka nie ma.tam jest tylko z 15 roslin i na dodatek drogie jak nie wiem co najtansza byla po 7 zl ale dochodziło do 50----bez przesady az tyle-- sa tam tylko fajne ryby typu razbory klinowe statnio była paletka(dyskowiec po 15 zl ale mnie to zciekawiło.pytanie czy rosliny sie zostawia w doniczkach czy sie wyjmuje?

Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 02, 2007, 22:12:30 »

oczywiście, że się wyjmuje tylko musisz mieć odpowiednie podłoże (drobny żwirek albo piasek) a roślinki kup na allegro większy wybór- taniej Smiley a patrząc na Twój dopisek aż się na język ciśnie uwaga, że masz za małe akwarium dla skalarów
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2007, 22:14:06 wysłane przez Kicha » Zapisane

Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 02, 2007, 22:14:45 »

oczywiście, że się wyjmuje tylko musisz mieć odpowiednie podłoże (drobny żwirek albo piasek) a roślinki kup na allegro większy wybór- taniej Smiley a patrząc na Twój dopisek aż się na język ciśnie uwaga, że masz za małe akwarium dla skalarów hmm po chwili dodam że ogólnie masz zła obsade....

marnes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 03, 2007, 14:10:31 »

ojoj a ja wsadziłem z doniczkami ale dzieki za wiadomosc i nie potrzebna ta poprawa i o skalarach juz wiem duzo uzytkownikow mi to wspomina ale mam znajomego co ma 112l wiec dam mu to zadarmo bo wiem ze postąpiłem żle

Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 03, 2007, 14:41:37 »

chodzi mi też o brzanki sumatrzańskie i glonojady Smiley ale cieszy mnie to, że chcesz dobrze dla swoich rybek... Smiley (chyba, że to roślinki mają być podstawą, ale wtedy wybór staje się za duży żeby radzić ;p )
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2007, 22:53:25 wysłane przez Kicha » Zapisane

akwarysta94
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2007, 14:41:42 »

ile i jakie rosliny radzicie do akwarium 25l???
Kicha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Listopad 21, 2007, 22:52:40 »

zależy od oświetlenia i obsady Smiley

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 22, 2007, 14:13:31 »

I biotopu choć może mniej.

P.L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Listopad 28, 2007, 17:10:18 »

Ja bym proponowal moczarki do kazdego akwarium kiedys rozmnozyly mi sie glupiki wsadzilem marna galazke moczarek i larwy glupika po 2 tyg. moczarka w sloiku tak mi sie rozrosła ze zajmowala wiekszosc sloika nawet z zielonego zaczely zmieniac kolor na fioletowy  Wink i dokupilem moczarki do gluwnego akwarium i tak mi sie rozrosly ze nie wiedzialem co z nimi zrobic podobnie z mchem jawajskim moim zdaniem to najlepsze rosliny do malych akwariów bo jak ci sie rozrosna twrzą ladyny wyglad i ciagle rosna  Smiley
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Listopad 29, 2007, 22:35:12 »

Błazenek, Twoje rozważania dotyczące roślin w kuli kolegi przeniesione zostały tu:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,12516.0.html

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Anfield
T29
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 14, 2008, 04:20:49 »

oczywiście, że się wyjmuje tylko musisz mieć odpowiednie podłoże (drobny żwirek albo piasek)

piasek to nie najlepsze podłoże, jest za drobny i tworzą się przestrzenie beztlenowe, lepszy będzie ten drobny żwirek  Cheesy

P.S. Marnes jeżeli chcesz mieć dużo, dużo, baaardzo dużo roślin to pamiętaj, aby zapewnić dobre napowietrzenie na noc
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 04:22:46 wysłane przez Dagnabbit » Zapisane

T29 Cheesy
Pozdrawiam
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: