sircula
|
|
« Odpowiedz #45 : Styczeń 27, 2009, 09:04:38 » |
|
Witaj... Po pierwsze wywal żwirek koralowy . Takie podłoże nie nadaję się do akwariów z neonkami, czy baniaków roślinnych , podnosi PH , a co za tym idzie łatwiej o glony itp. Po drugie. Do takiego małego zbiorniczka powinieneś dobrać rośliny drodnolistne. To wtedy powiększa optycznie zbiornik... Żabienica? Nie wiem jaka , bo gatunków jest jak mrówek. Najbardziej popularne gatunki będą za duże i pomniejszą Ci jeszcze zbiornik. Z echinororusów to najlepiej do takiego zbiorniczka będzie pasować tenellus, ale to dość wymagająca roślinka. Po trzecie. Co do gatunków roślin , to poszukaj i poczytaj opisy ... jest tego trochę. Bardziej wymagające, Glosia i Heńki i mniej wymagające mchy, pelie itp. Pozdrawiam Po czwarte, wyjmij węgiel aktywowany z filtra.
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #46 : Styczeń 27, 2009, 11:19:03 » |
|
Ja bym radził kupić większe akwarium. Chociażby skromne 60l. Dużo pieniędzy nie kosztuje, a będziesz mógł bardziej poszaleć z roślinami i przy okazji z rybami.
|
|
|
|
|
|
|
pit7611
Nowy
|
|
« Odpowiedz #47 : Styczeń 28, 2009, 23:07:14 » |
|
Sircula dzięki za rady. Węgiel z filtra już wywaliłem. Została gaza- raczej coś jak fizelina. Czy mogę w te miejsce włożyć zamiast niej gąbkę filtującą? Jakie podłoże będzie dobre? Żwir kwarcowy? Kamyki? Na razie mam w zbiorniku moczarkę i żabienicę- niewielką. Szukam, tyvh, które mi wskazałeś. Czy alcany jest dla rybak jakiś mały korzeń na dnie?
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
|
« Odpowiedz #48 : Styczeń 29, 2009, 09:54:55 » |
|
Wczoraj szukajac informacji na temat nowych roslinek ktore zakupilem natknalem sie na przelicznik ' odpowiednia ilosc roslin w akwarium ' i przelicznik ten wygladal w ten sposob : dl x szer / 50. Jedna roslinka odpowiada 1 lodydze. Czyli ja w swojej 'dwusetce' powinienem miec 80 roslin, wg tego przelicznika mam 'przeroslinnienie w akwarium' ^^ czy ktos slyszal o takim przeliczniku? i czy jest on wiarygodny? ;p
|
|
|
|
|
|
|
sircula
|
|
« Odpowiedz #49 : Styczeń 29, 2009, 10:57:50 » |
|
Moim zdaniem bzdura...jeszcze niedawno mialem w swojej 240 prawie 100 pedow samej rotali rotundifoli, nie wspominając o innych ...poza tym jak porównywać jedna galązkę powiedzmy ogromnej hygrophili augustofoli i powiedzmy Heńka?? pozdr
|
|
|
|
|
|
|
Gregpo
Nowy
|
|
« Odpowiedz #50 : Luty 01, 2009, 19:06:08 » |
|
Czyli ja w swojej 'dwusetce' powinienem miec 80 roslin, wg tego przelicznika mam 'przeroslinnienie w akwarium' ^^ czy ktos slyszal o takim przeliczniku? i czy jest on wiarygodny? ;p Wszystko zalezy od gatunkow roslin jakie masz w zbiorniku. Jednak przychylam sie do postu sircula - co to oznacza 80 roslin ..? ... ...
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
|
« Odpowiedz #51 : Luty 01, 2009, 23:00:32 » |
|
co to oznacza 80 roslin ..? ...
Napisalem ze 1 roslina - 1 lodyga, aczkolwiek wydaje mi sie ze autorowi tego przelicznika chodzilo raczej o roslinki 'sredniego' wzrostu badz odpowiedniego do zbiornika xd
|
|
|
|
|
|
|
emilijaie
Zainteresowany
akwa 240l towarzyskie
|
|
« Odpowiedz #52 : Marzec 03, 2009, 11:14:15 » |
|
witam ja taki przelicznik widzialam w poradniku SERA o roslinkach i tam faktycznie bylo napisane ze
"w przypadku roslin w wiazkach, kazda pojedyncza lodyga liczona jest jako jedna roslina"
|
|
|
|
|
|
|
sebastianx
Nowy
|
|
« Odpowiedz #53 : Luty 11, 2010, 15:16:37 » |
|
Możesz miec 20 lub więcej roślin tylko nie na całe akwaria rybki muszą gdzieś pływac
|
|
|
|
|
|
|
frankozolas
Nowy
Mów mi Franiu :)
|
|
« Odpowiedz #54 : Maj 20, 2010, 11:08:47 » |
|
Jakie roślinki do Akwa 75L? Proste w 'uprawie', ładne i Tanie Na pewno kupię moczarkę, chce dosyć gęste akwarium dlatego prosze o porady/sugestie Planuje restart(częśc wody będzie z obecnego zbiornika.) więc nie wiem czy aktualne roślinki przetrwają - na dzień dzisiejszy mam 2 roślinki Hygrophilie Samensis i Cryptocoryne wendtii Podłoże wygląda tak: (pływającymi liśćmi się nie sugerujcie - robiłem biopsje roślinkom ;p) Barzdzo dziękuję za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #55 : Maj 20, 2010, 12:46:17 » |
|
Jakie roślinki do Akwa 75L? Proste w 'uprawie', ładne i Tanie Planuje restart(częśc wody będzie z obecnego zbiornika.) ja już się poguniłem albo sam jeszcze do końca nie wiesz. co przy tym restarcie chcesz zmienić? jak będzie z tym podłożem w końcu?
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
frankozolas
Nowy
|
|
« Odpowiedz #56 : Maj 20, 2010, 17:24:26 » |
|
Podłoża ziemnego robił nie będę Na dobry początek na wyższym poziomie mojego wtajemniczenia w akwarystykę zostaje żwirek, taki jak na zdjęciach ew. drobniejszy.
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #57 : Maj 20, 2010, 20:24:38 » |
|
Jakie roślinki do Akwa 75L? Proste w 'uprawie', ładne i Tanie a zajrzyj tutaj http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=5&t=9355 potem posprawdzaj w google jak Ci się podobają i w razie co to pytaj )
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
frankozolas
Nowy
|
|
« Odpowiedz #58 : Maj 20, 2010, 21:22:01 » |
|
Dzięki serdeczne JESTEŚ WIELKI !
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec
Bo rybka lubi pływać.
|
|
« Odpowiedz #59 : Maj 21, 2010, 07:34:46 » |
|
Frank czy dobrze widzę że tam pływają jakieś stare liście w akwarium na ostatnim zdjęciu? jak coś się urywa to lepiej to wywal niż ma pływac i gnić a przy okazji psuć wodę.
|
|
|
|
|
|
|
|