Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Ilość roślin  (Przeczytany 30370 razy)
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #45 : Styczeń 27, 2009, 09:04:38 »

Witaj...
Po pierwsze wywal żwirek koralowy . Takie podłoże nie nadaję się do akwariów z neonkami, czy baniaków roślinnych , podnosi PH , a co za tym idzie łatwiej o glony itp.
Po drugie.  Do takiego małego zbiorniczka powinieneś dobrać rośliny drodnolistne. To wtedy powiększa optycznie zbiornik... Żabienica? Nie wiem jaka , bo gatunków jest jak mrówek. Najbardziej popularne gatunki  będą  za duże i pomniejszą  Ci jeszcze zbiornik. Z echinororusów to najlepiej do takiego zbiorniczka będzie pasować tenellus, ale to dość wymagająca roślinka.
Po trzecie. Co do gatunków roślin , to poszukaj i poczytaj opisy ... jest tego trochę. Bardziej wymagające, Glosia i Heńki i  mniej wymagające mchy, pelie itp.
Pozdrawiam
Po czwarte, wyjmij węgiel aktywowany z filtra.

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #46 : Styczeń 27, 2009, 11:19:03 »

Ja bym radził kupić większe akwarium. Chociażby skromne 60l. Dużo pieniędzy nie kosztuje, a będziesz mógł bardziej poszaleć z roślinami i przy okazji z rybami.

pit7611
Nowy
*

« Odpowiedz #47 : Styczeń 28, 2009, 23:07:14 »

Sircula dzięki za rady.
Węgiel z filtra już wywaliłem. Została gaza- raczej coś jak fizelina. Czy mogę w te miejsce włożyć zamiast niej gąbkę filtującą?
Jakie podłoże będzie dobre? Żwir kwarcowy? Kamyki? Na razie mam w zbiorniku  moczarkę i żabienicę- niewielką. Szukam, tyvh, które mi wskazałeś. Czy alcany jest dla rybak jakiś mały korzeń na dnie?
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #48 : Styczeń 29, 2009, 09:54:55 »

Wczoraj szukajac informacji na temat nowych roslinek ktore zakupilem natknalem sie na przelicznik ' odpowiednia ilosc roslin w akwarium ' i przelicznik ten wygladal w ten sposob : dl x szer / 50. Jedna roslinka odpowiada 1 lodydze.

Czyli ja w swojej 'dwusetce' powinienem miec 80 roslin, wg tego przelicznika mam 'przeroslinnienie w akwarium' ^^ czy ktos slyszal o takim przeliczniku? Smiley i czy jest on wiarygodny? ;p

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #49 : Styczeń 29, 2009, 10:57:50 »

Moim zdaniem bzdura...jeszcze niedawno mialem w swojej 240 prawie 100 pedow samej rotali rotundifoli, nie wspominając o innych ...poza tym jak  porównywać  jedna galązkę powiedzmy ogromnej hygrophili augustofoli i powiedzmy Heńka??
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Gregpo
Nowy
*

« Odpowiedz #50 : Luty 01, 2009, 19:06:08 »

Czyli ja w swojej 'dwusetce' powinienem miec 80 roslin, wg tego przelicznika mam 'przeroslinnienie w akwarium' ^^ czy ktos slyszal o takim przeliczniku? Smiley i czy jest on wiarygodny? ;p

Wszystko zalezy od gatunkow roslin jakie masz w zbiorniku. Jednak przychylam sie do postu sircula - co to oznacza 80 roslin ..? ...  Wink ...
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #51 : Luty 01, 2009, 23:00:32 »

co to oznacza 80 roslin ..? ...

Napisalem ze 1 roslina - 1 lodyga, aczkolwiek wydaje mi sie ze autorowi tego przelicznika chodzilo raczej o roslinki 'sredniego' wzrostu badz odpowiedniego do zbiornika xd

emilijaie
Zainteresowany
**

akwa 240l towarzyskie

« Odpowiedz #52 : Marzec 03, 2009, 11:14:15 »

witam
ja taki przelicznik widzialam w poradniku SERA o roslinkach
i tam faktycznie bylo napisane ze

"w przypadku roslin w wiazkach, kazda pojedyncza lodyga liczona jest jako jedna roslina"

sebastianx
Nowy
*

« Odpowiedz #53 : Luty 11, 2010, 15:16:37 »

Możesz miec 20 lub więcej roślin tylko nie na całe akwaria rybki muszą gdzieś pływac Cheesy
frankozolas
Nowy
*

Mów mi Franiu :)

« Odpowiedz #54 : Maj 20, 2010, 11:08:47 »

Jakie roślinki do Akwa 75L? Smiley Proste w 'uprawie', ładne i Tanie
Na pewno kupię moczarkę, chce dosyć gęste akwarium dlatego prosze o porady/sugestie Wink
Planuje restart(częśc wody będzie z obecnego zbiornika.) więc nie wiem czy aktualne roślinki przetrwają - na dzień dzisiejszy mam 2 roślinki Hygrophilie Samensis i Cryptocoryne wendtii
Podłoże wygląda tak:

(pływającymi liśćmi się nie sugerujcie - robiłem biopsje roślinkom ;p)

Barzdzo dziękuję za pomoc

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #55 : Maj 20, 2010, 12:46:17 »

Planuje restart(częśc wody będzie z obecnego zbiornika.)
ja już się poguniłem albo sam jeszcze do końca nie wiesz. co przy tym restarcie chcesz zmienić? jak będzie z tym podłożem w końcu? Smiley

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
frankozolas
Nowy
*

« Odpowiedz #56 : Maj 20, 2010, 17:24:26 »

Podłoża ziemnego robił nie będę Tongue
Na dobry początek na wyższym poziomie mojego wtajemniczenia w akwarystykę zostaje żwirek, taki jak na zdjęciach ew. drobniejszy. Smiley
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #57 : Maj 20, 2010, 20:24:38 »

a zajrzyj tutaj http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=5&t=9355 potem posprawdzaj w google jak Ci się podobają i w razie co to pytaj Smiley)

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
frankozolas
Nowy
*

« Odpowiedz #58 : Maj 20, 2010, 21:22:01 »

Dzięki serdeczne Smiley JESTEŚ WIELKI ! Smiley
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #59 : Maj 21, 2010, 07:34:46 »

Frank czy dobrze widzę że tam pływają jakieś stare liście w akwarium na ostatnim zdjęciu?
jak coś się urywa to lepiej to wywal niż ma pływac i gnić a przy okazji psuć wodę.

Strony: 1 2 3 [4] 5
  Drukuj  

Skocz do: