Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Pytanie o obsadę? To miejsce jest właśnie dla Ciebie!
Strony: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 67
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o obsadę? To miejsce jest właśnie dla Ciebie!  (Przeczytany 270784 razy)
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #900 : Grudzień 28, 2010, 23:01:51 »

Witam!
O ile na roślinach trochę się znam, to o wymaganiach ryb wiem niewiele w porównaniu do większości z Was. Przyznaję się do tego bez bicia Wink i jednocześnie chciałbym prosić o radę-
otóż założyłem niedawno kolejne krewetkarium (planowo roślinne) 25L(40/25/25). Chciałbym spróbować w nim swoich sił z wyższymi klasami Crystal Red'ek, ale myślałem też, żeby znalazło się tam coś poza skorupiakami. Mikro-rasbory mnie nie kręcą, ale zastanawiałem się, czy mógłbym wpuścić tam 3-4 otoski.
Czy taki litraż nie będzie dla nich za mały?
Jeśli tak, to ma ktoś jakieś propozycje równie pociesznych stworzeń, które dobrze będą się czuły w takim maleństwie?
pozdr

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #901 : Grudzień 29, 2010, 12:28:21 »

Otoski są zbędne, bo i tak resztki pokarmu i glony są zjadane przez krewetki. Otoski i krewetki zajmują te same partie akwa, więc lepiej coś typowo pływającego. Może jakieś mniejsze ryby ławicowe w ilości 5-6 sztuk (ale nie wiem czy nie będzie to za małe akwa) np. bystrzyk amandy, razbora klinowa, zwinnik jarzeniec, neon innesa Wink Good !
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2010, 13:00:42 wysłane przez Andrij » Zapisane

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #902 : Grudzień 29, 2010, 12:34:40 »

zwyczaje otosków znam, bo mam je w innym zbiorniku, ale i tak najbardziej mi się podobają. Kwestia tylko czy 25L to nie za mało dla 3-4 sztuk?
proszę o podpowiedź w tej kwestii
pozdr

Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #903 : Grudzień 29, 2010, 12:37:48 »

Ewentualnie można dać te 4 otoski, ale ja też mam trochę większe krewetkarium i gdy były w nim same krewetki to z daleka wyglądało na pusty baniak. Dopiero gdy wpuściłem 10 razbor klinowych coś zaczęło się dziać.

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #904 : Grudzień 29, 2010, 12:40:42 »

Otoski są zbędne, bo i tak resztki pokarmu i glony są zjadane przez krewetki. Otoski i krewetki zajmują te same partie akwa, więc lepiej coś typowo pływającego. Mogą być jakieś mniejsze ryby ławicowe w ilości 5-6 sztuk np. bystrzyk amandy, razbora klinowa, zwinnik jarzeniec, neon innesa Wink Good !

-bystrzyk amandy Za małe akwarium
- razbora klinowa  Za małe akwarium
-zwinnik jarzeniec, powiedzmy, minimum 4 sztuki
- neon innesa  minimum 45 L
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #905 : Grudzień 29, 2010, 12:46:31 »

Chciałem, żebyś miał w nim trochę życia, ale jeśli chodzi Ci tylko o otoski to Twoja sprawa. Najlepiej pozostaw to jako samo krewetkarium.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2010, 12:59:14 wysłane przez Andrij » Zapisane

thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #906 : Grudzień 29, 2010, 12:49:47 »

Andrij nie obraź się, ale skoro masz takie podejście do akwarystki to na pewno nie jest to Twoja pasja, hobby.. Co najwyżej obowiązek jeśli już.. Na upartego każda rybę można zmieścić do każdego akwarium..Jak się uprę to i piranie wepcham do 54l i co? I może też będą żyć, niewiadomo...
Szef
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #907 : Styczeń 19, 2011, 15:29:08 »

Przedstawiałem sie juz w innym watku wiec tu nie bede robil smietnika i przejde od razu do rzeczy
http://www.akwarium.net.pl/forum/akwarystyczne-pogaduszki/zbiornik-profilowany-200l-pomoc-w-starcie-i-prowadzeniu/
Oczywiście chodzi o obsade mojego nowego 200l zbiornika Jesli potrzebne jeszcze jakies dane to są w pierwszym poscie z w/w linka Z gatunkow ktore przejzalem moje zainteresowanie padlo na nastepujace rybiaki Wink

Skalar                              
Bocja wspaniała                
Gurami mozaikowe          
Danio pręgowane                  
Neony czerwony lub Inessa ( podobno mniej wymagający )          
Kosiarki                          
Krewetki fire red (red cherry)                                                    
Pielęgnica skośnopręga                  
Gupik                                  
Prętnik karłowaty            

Po dyskusjach w innym wątku wiem ze jest z tym wszystkim kilka problemów gdyż mam 9 szt dwu letnich skalarów których nie mogę oddać Co prawda żyją w zgodzie i nie okazują zadnych niepokojących zachowań ale slyszalem ze to bląd no i dosc znacznie ograniczaja mi wybór pozostałej obsady. ( dziekuje za pomoc vento, ducze )

Początkowo zaplanowałem sobie następującą obsadę :
9 skalarów
5 bocji wspaniałych
5-6 szt gurami mozaikowe lub Pielęgnica skośnopręga  lub Prętnik karłowaty  
5 kosiarek
10 szt danio pręgowane lub Neon Inessa lub Gupik
10 szt Krewetki red cherry

Lecz szybko została ona zweryfikowana do
9 skalarów
5 bocji
10 krewetki amano - bo redki zostana zjedzone przez bocje
6 otoskow - bo kosiarki rosna za duze
10 szt zwinnik ogonopręgi ( nie widzialem ich na zywo i zastanawiam sie nad ich podmiana na danio pregowane bo podobno gupiki i neony zginął z rąk skalarów)

Teraz tak sie zastanawiam czy nie odpuscic sobie jeszcze tych bocji na rzecz krewetek cherry i np pretników karłowatych, które bardzo mi sie podobaja a do tego nigdy ich nie hodowałem Poza tym nie wiem nawet w ilu sztukach należy je hodować.

Uprzejmie proszę pomóżcie mi rozwikłać tą zagwozdkę lub zaproponujcie jakies inne zestawienie ( skalary muszą zostać )

« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2011, 15:30:44 wysłane przez Szef » Zapisane
b7iNd
Nowy
*

« Odpowiedz #908 : Styczeń 31, 2011, 13:39:07 »

Witam
mam akwa 54 L w którym pływały sobie:
gupiki x6
neon inesa x4
bocja siatkowana x1
danio czerwone x3
wiem że to rybki stadne i miałem dokupić po kilka sztuk ale wczoraj dostałem :
pielęgniczka kakadu x2
pielęgniczka ramireza x3
prętnik karłowaty x2
ciasno się zrobiło i teraz nie wiem co może zostać w akwa, a co oddać?
nie ukrywam że nowe rybki mi się bardzo podobają i wolał bym je zostawić Smiley ale proszę o fachową rade
Dziękuje za wszelkie odpowiedzi
Cegla22
Nowy
*

« Odpowiedz #909 : Styczeń 31, 2011, 14:07:39 »

Moja rada jest taka :
Musisz zrobić taka sztuczkę magiczna że bez zauważenia przez Twoją żonę kilka zielonych banknotów z waszego portfela musi wyfrunąć i wylądować na koncie jakiegoś kolesia sprzedającego szkło na allegro.
Dwa dni później przyjdzie do Ciebie szklany prostokąt o wymiarach 100x40x40=160L w którym jeszcze po dokupieniu szafki zrobisz super akwarium ( z pomocą forum).
Wy jak i rybki będziecie szczęśliwi, no ^^
damian8597
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #910 : Styczeń 31, 2011, 16:30:14 »

Mam pytanie czy w 30l akwa można trzymać coś z tanganiki???
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #911 : Styczeń 31, 2011, 16:31:07 »

30l to trochę za mało chyba..Choć na upartego para brevisów wejdzie
damian8597
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #912 : Styczeń 31, 2011, 16:34:59 »

Może w maju będzie 112l Grin
thunderdome
Bywalec