na razie bedzie wiec nastepujaco:
korzen, kilka roslin (+ moze maly mech jak dowiem sie o nim wiecej)
10x neon inesa
1x glonojad
co do glonojada to dokładnie wytłumaczył to Tadeus nie będę drążył tematu jednak, ja bym radził Ci się zastanowić czy nie fajniej było by zamiast glonojada dać otoski albo kiryski (które są rewelacyjne).
Moja propozycja: zestawienie 6 neonków + 4 kiryski może jest słabe z punktu widzenia stadności tych ryb (czyli dyskucji od jakiej ilości mamy stado

) ale według mnie powinno im wystarczyć a będziesz miał przeurocze rybki denne (poczytaj o kiryskach) i rybki pływające w toni. Oczywiście to jest tylko sugestia, bo to Ty jesteś odpowiedzialny za to co wpuścisz do akwarium, jeżeli podobają Ci się inne rybki to zapytaj czy pasują a na pewno uzyskasz pomoc.
Mogę Cię jednak przestrzec przed popadaniem w zbytnik optymizm jeżeli chodzi o akwarium na początku - pójdziesz do zoologika zobaczysz malutkie neonki i stwierdzisz że mają po 1cm i kupisz więcej, nie minie miesiąc z kawałkiem a neonki urosnął i to sporo i okaże się że części trzeba sie pozbyć. (ja tak miałem

). Dlatego najlepiej od razu patrzeć do jakich rozmiarów dorasta rybka i uwzględniać to w kalkulacjach.
Ogółem proponuję urządzając akwarium od razu kupić mech i obwinąć nim korzeń, wygląda to fajnie (o ile pasuje do Twojej koncepcji) a mech zbytnio wymagający nie jest. Pamiętaj że co do roślin im więcej tym lepiej (no chyba że planujesz welonki).