lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #450 : Sierpień 29, 2008, 21:32:25 » |
|
jest dużo roślin dla począdkującego...ja osobiście proponuję anubiasy bo ryby ich nie niszczą...
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
angel
Nowy
|
|
« Odpowiedz #451 : Sierpień 29, 2008, 21:38:22 » |
|
Na pewno wezmę pod uwagę anubiasy Chcę chodować ok. 2-3 gatunki roślin które były by średniej wielkości więc które jeszcze są proste w hodowli ?
|
|
|
|
|
|
|
angel
Nowy
|
|
« Odpowiedz #452 : Sierpień 30, 2008, 20:23:48 » |
|
Kupiłam dziś żwirek i kilka roślinek. Zalałam akwarium i wpuściłam 2 bojki ;] za jakieś 3 tyg. kupuję resztę rybek i mam nadzieję że będzie wszystko ok
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #453 : Wrzesień 01, 2008, 10:13:36 » |
|
Kupiłam dziś żwirek i kilka roślinek. Zalałam akwarium i wpuściłam 2 bojki ;]
Swietnie ...
|
|
|
|
|
|
|
MaTii
Stały użytkownik
kocham te hobby
|
|
« Odpowiedz #454 : Wrzesień 01, 2008, 18:41:13 » |
|
W ten sam dzień po zalaniu wpuściłaś bojki OMG , powiedz jeszcze że zalałaś karnówką czystą
|
|
|
|
112l Obsada: -1+1 mieczyki (5 małych 2,cm ;P) -2+2 Ramirezki - 6 kirysek spiżowy 1+1 prętnik karłowaty 1 kosiarka
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #455 : Wrzesień 01, 2008, 19:21:57 » |
|
jest dużo roślin dla począdkującego...ja osobiście proponuję anubiasy bo ryby ich nie niszczą...
anubiasy to bardzo zły wybór na rozruch baniaka - zwłaszcza dla początkujących. oprócz niewątpliwych walorów estetycznych ich wartosć jest znikoma. rosnabardzo wolno i bardzo szybko się zagloniają (zwłaszcza okrzemkami) przy nieumiejetnym prowadzeniu baniaka. potrzebjesz roślin które będą szybko rosły typu moczarka, rogatek, nadwódki, różdżyce i jakieś gat. pływające (limnobium, salvinia)
|
|
|
|
|
|
|
picia136
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #456 : Wrzesień 02, 2008, 08:04:08 » |
|
Witam.Mam pytanie jakie ryby najlepiej kupić do akwarium 126L. dzieki za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #457 : Wrzesień 02, 2008, 11:10:57 » |
|
Witam.Mam pytanie jakie ryby najlepiej kupić do akwarium 126L. dzieki za pomoc Sprecyzuj...
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
angel
Nowy
|
|
« Odpowiedz #458 : Wrzesień 02, 2008, 16:04:40 » |
|
"W ten sam dzień po zalaniu wpuściłaś bojki OMG Shocked Shocked , powiedz jeszcze że zalałaś karnówką czystą" Nie. Woda stała 3 dni w 10 litrowych wiadrach (akwarium mam 25L) dolałam do niej wodę z akwarium (kuli) po bojkach i dodałam preparat akwarystyczny do odkażania wody itp. :] spokojnie nie wrzuciła bym rybek do kranówy skazując je na śmierć...
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #459 : Wrzesień 02, 2008, 16:06:12 » |
|
Może skazałaś je na śmierć dolaniem tego preparatu odkażającego?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
angel
Nowy
|
|
« Odpowiedz #460 : Wrzesień 02, 2008, 16:13:34 » |
|
anubiasy to bardzo zły wybór na rozruch baniaka - zwłaszcza dla początkujących. oprócz niewątpliwych walorów estetycznych ich wartosć jest znikoma. rosnabardzo wolno i bardzo szybko się zagloniają (zwłaszcza okrzemkami) przy nieumiejetnym prowadzeniu baniaka. potrzebjesz roślin które będą szybko rosły typu moczarka, rogatek, nadwódki, różdżyce i jakieś gat. pływające (limnobium, salvinia) Miałam wziąć pod uwagę anubiasy ale gdy pojechałam do sklepu akwarystycznego okazało się ze ta mała roślinka kosztuje 25 zł Kupiłam 2 moczarki, 2 rogatki, nurzańca i alternaterę za ktoe zapłąciłam ok.18 zł :]
|
|
|
|
|
|
|
angel
Nowy
|
|
« Odpowiedz #461 : Wrzesień 02, 2008, 16:19:12 » |
|
Preparat akwarystyczny MFC "skutecznie zapobiega, odkaża i zwalcza pasożyty" PRODUKT POSIADA ATEST PZH... nie kupowałabym tego gdyby nie pani w sklepie akwarystycznym... powiedziała że sama ma akwarium i tego używa ja osobiście też go używałam i używam... jeszcze nie zabił mi żadnej rybki a miałam 5 bojków... wprawdzie zostały mi tylko 2 ale to już inna historia... przecież nie wleje całej butelki do tego 25 akwa... 5 kropli na 10l jednak ja daje na 25 ok. 7...
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #462 : Wrzesień 02, 2008, 16:30:51 » |
|
Jest to preparat leczniczy i bakteriobójczy. Usuwa zarówno te złe bakterie jeśli ryba jest chora jak i te dobre, które odpowiadają za stabilizację w zbiorniku. Nie powinno się go stosować bez powodu ponieważ niestety przynosi więcej szkody niż pożytku. Niestety przy wlewaniu go do wody, akwarium nie ma szans "dojrzeć" czyli zostać skolonizowane prze potrzebne bakterie de/nitryfikacyjne rozkładające związki przemiany materii ryb
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
wodniak
Nowy
|
|
« Odpowiedz #463 : Wrzesień 04, 2008, 21:38:49 » |
|
Cześć. Jestem poczatkujacym akwarysta i szukam rady. Zakładam akwarium 240 l. Moja wstepna obsada to: 4 gurami 6 skalar 20 neon inesa 10 danio pregowany 2- glonojad 2 - bocja wspaniała 4 - kirys oczywiscie to jeszcze teoria myśle jeszcze o molinezjach, mieczykach lub gupikach. licze na porady
|
|
|
|
|
|
|
Felu
Nowy
|
|
« Odpowiedz #464 : Wrzesień 08, 2008, 21:03:43 » |
|
Witajcie,
Planuję założyć 112-litrowe akwarium.
Obsada wyglądałaby tak:
6x danio pręgowane 6x kirysek pstry lub sterby 6x otosek 2x pielęgniczka borelli
Będzie ok? Nie za dużo ryb na dnie? Może coś mógłbym dodać?
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|