racso
Stały użytkownik
mój bystrzyk krwisty
|
|
« Odpowiedz #525 : Grudzień 27, 2008, 13:17:43 » |
|
mam zamiar na ferie założyć nowe akwa 200l 100x40x50 parametry: ph6.8 kh3 gh<3 no2 1-0(do zmiany) no3 25(do zmiany) temperatura25/6*C żwir kupię drobno ziarnisty filtr mam zamiar kupić tetra ex 700 planowana obsada: 4xskalar(parki) 2x lub 4x pielęgniczka ramireza(parki) 10xminor 3x"glonojad" 2x bocja wspaniała 10xkirysek 20(lub więcej) neon inessa znane są mi podstawy zakładania akwarium. co o tym myślicie
|
|
|
|
"W życiu piękne są tylko chwile..."
|
|
|
tomto1
Stały użytkownik
Sing Hallelujah !
|
|
« Odpowiedz #526 : Grudzień 29, 2008, 10:23:16 » |
|
Jak bocja wspaniała to co najmniej 4 osobniki, dokupiłbym do 5 glonojadów, zamiast skalarów może 10-15 razbor? żwirek najlepiej czarny bazalt.
|
|
|
|
|
|
|
krycha623
Nowy
|
|
« Odpowiedz #527 : Styczeń 03, 2009, 00:02:39 » |
|
Akwarium 126 litrów. Co do filtracji to nie mam pojęcia, kupiłem już akwarium od gościa i tam była. Kilka roślinek prawdziwych i dwie sztuczne. Mam również kokosy i korzeń. Wodę też nie wiem jak sprawdzić, temperatura to 26 cm. Akwarium istnieje ponad rok czasu, ale przez ostatnie kilka miesięcy je po prostu zaniedbałem... Nie podobało mi się w ogóle, pokrywę miałem bardzo brzydką, słabo wystrojone, ale ostatnio uzbierałem trochę pieniążków i kupiłem sobie oryginalną pokrywę. Aktualnie mam same gupiki około 10, które się okociły. Jutro mam zamiar jechać do zoologicznego i kupić. 2x glonojady (samca i samice) 2x gurami (samca i samice) 2x molinezje (samca i samice) 2x mieczyki (samca i samice) 5x neonki
Co o tym sądzicie ? Trzeba jeszcze coś zmienić, czy te gatunki mogą żyć razem i nie będą pożerać swoje potomstwa ? Czekam na odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #528 : Styczeń 03, 2009, 12:36:53 » |
|
Jak bocja wspaniała to co najmniej 4 osobniki, dokupiłbym do 5 glonojadów, zamiast skalarów może 10-15 razbor? żwirek najlepiej czarny bazalt.
Wprawdzie akwa spore, ale 5 glonojadow to juz stanowczo za duzo . A bazaltu mu nie proponuj jesli ma zamiar kupic kiryski - beda sie kaleczyc
|
|
|
|
|
|
|
krycha623
Nowy
|
|
« Odpowiedz #529 : Styczeń 03, 2009, 21:50:29 » |
|
Jeszcze zastanawiam się czy skalary będą pasować do tych moich rybek jakie mam zamiar kupić...
Bardzo proszę o pomoc, miałem jechać dzisiaj do zoologicznego, ale wolałem się wstrzymać i bardziej zorientować, żeby potem nie było problemów.
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #530 : Styczeń 03, 2009, 22:01:23 » |
|
Wodę też nie wiem jak sprawdzić
Testami do mierzenia parametrow wody. Do nabycia w zoologicznym, allegro. Gurami nie trzyma sie w haremach? Zrezygnuj z molinezji na rzecz wiekszej liczby neonow. 5 to bardzo malozwazywszy ze jest to gatunek lawicowy. Parka mieczyka, nie wiem czy dobre wyjscie. Moze lepiej tez harem badz tylko sm samiec lub dwie samice? No i nie kupuj wszystkiego od razu ale powoli zarubiajac baniak.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
krycha623
Nowy
|
|
« Odpowiedz #531 : Styczeń 03, 2009, 22:33:47 » |
|
Grajewiak bardzo dziękuje za zainteresowanie, ale mam jeszcze kilka pytań.
Co to są te haremy ? Jestem laikiem w tych sprawach, przeszukałem google, jednak nie chce mi pomóc. To ile polecasz kupić tych neonków ? A czemu odradzasz parę mieczyków ? Skalary będą pasować do mojego akwarium ? Ryby nie będą się gryzły ? Dlaczego nie kupować wszystkiego od razu ? Rzadko mam czas, żeby się wybrać do zoologicznego, szczególnie, że jest z dala ode mnie. Kiedyś kupowałem wszystkie od razu i nie było problemów, jest jakieś ryzyko ?
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #532 : Styczeń 03, 2009, 22:43:45 » |
|
Co to są te haremy ?
Samiec + kilka samic, zazwyczaj 2 lub 3 . To ile polecasz kupić tych neonków ?
Nie mniej jak 10 A czemu odradzasz parę mieczyków ?
Samiec jak to zazwyczaj bywa u zyworodek moze zagonic samiczke. Nie bedzie dawl jej spokoju meczac ja. Skalary będą pasować do mojego akwarium ?
Nie bardzo. Ryby nie będą się gryzły ?
Ewentualnie gurami podczas tarla moze byc agresywny. Dlaczego nie kupować wszystkiego od razu ? Rzadko mam czas, żeby się wybrać do zoologicznego, szczególnie, że jest z dala ode mnie. Kiedyś kupowałem wszystkie od razu i nie było problemów, jest jakieś ryzyko ?
Tak jest, np takie ze taka ilosc wpuszczonych ryb moze byc jak "bomba" tzn akwa moze nie byc przystosowane na nagly wzrost tak duzej ilosci rybich odchodow i bardzo szybko moze sie podniesc poziom NO2 wiec obsade powinno sie wpuszczac stopniowo.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2009, 22:51:25 wysłane przez Grajewiak »
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
krycha623
Nowy
|
|
« Odpowiedz #533 : Styczeń 03, 2009, 22:51:56 » |
|
A co ze skalarami ?
edit: Ups, wcześniej nie było Twojej odpowiedzi.
W takim razie dziękuje bardzo za sugestie.
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #534 : Styczeń 03, 2009, 23:00:58 » |
|
A co ze skalarami ?
Dopisalem w tym czasie jak Ty pisales swoj post Skalary nie bardzo z tego wzgledu ze akwa moze byc dla nich za male oraz neony lub inne mniejsze rybki moga tego nie przezyc lub beda zyc w nie malym stresie. Ze wzgledu na budowe tych ryb akwa powinno miec 50cm wysokosci.
|
|
|
|
|
|
|
kmin18
Nowy
|
|
« Odpowiedz #535 : Styczeń 16, 2009, 11:36:51 » |
|
szukam pomysłu na obsadę zbiornika 200l. i chciałbym żeby to był zbiornik jednogatunkowy...gęsto obsadzony roślinami. planuję założyć akwarium w sierpniu, ale lepiej jak się dowiem wszystkiego wcześniej, żeby nie mieć przykrych niespodzianek jakie labiryntowate polecacie? no i ewentualnie w jakiej ilości? tzn.np. bojownik - samiec + 3-4 samice? a co z gurami i prętnikami? będę wdzięczny za sugestie
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #536 : Styczeń 16, 2009, 16:19:40 » |
|
Słuchejta czy obsada 12 neonków 4 gupiki samce 6 kirysków pand nadaje się do 54 litrów? bo jakoś mi się ryby takie apatyczne zrobiły
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #537 : Styczeń 16, 2009, 17:59:46 » |
|
szukam pomysłu na obsadę zbiornika 200l. i chciałbym żeby to był zbiornik jednogatunkowy...gęsto obsadzony roślinami. tzn.np. bojownik - samiec + 3-4 samice? a co z gurami i prętnikami? będę wdzięczny za sugestie Jesli bedzie zarosniete gesto to nawet mozesz sobie w swoim baniaczku pozwolic na 2 bojki (chlpoczyki) i 4 - 5 dziewczynek bojkow, do tego jakies denne czyszczace
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #538 : Styczeń 16, 2009, 20:24:16 » |
|
Słuchejta czy obsada 12 neonków 4 gupiki samce 6 kirysków pand nadaje się do 54 litrów? bo jakoś mi się ryby takie apatyczne zrobiły
A czemu masz jakies watpliwosci?
|
|
|
|
|
|
|
|
|