Tigerek
Zainteresowany
Jedne z najsłodszych na świecie ...
|
|
« Odpowiedz #750 : Luty 27, 2010, 16:30:47 » |
|
Interesowało by mnie czy w zbiorniku 200l może być trzymana taka obsada : - Na początek jakieś 4-5 skalarów, potem max 4 -chciałabym dobrać parkę, albo 2 (Umówię się ze sprzedawcą aby przyjął resztę) - Na początek jakieś 4-5 ramirezki, potem też maxymalnie jakieś 2 dobrane parki - Harem albo dwa haremy p. kakadu - Około 10-15 kirysków panda - 5 bocji siatkowanych - 5-7 otosków Od razu mówię, że akwarium jest w fazie planowania Planowane jest dużo roślin a jako pierwsze do wpuszczenia (Akwa będzie dojrzewać około 2 mies.- chce mieć absolutną pewność, że wszystko będzie ok i aby rośliny się jako tako zaaklimatyzowały ) : Skalary, kakadu i ramirezki .... Czy to jest dobry skład ? Z czego zrezygnować ew. co dodać?
|
|
|
|
Tyle pytań a tak mało czasu ...
|
|
|
boosky
Nowy
|
|
« Odpowiedz #751 : Luty 27, 2010, 19:16:05 » |
|
a jakas inna ryba zamiast 1+2 gurami? chcialbym do mojej obsady dolozyc cos wiekszego (1 moze 2 ryby okolo 8-9cm) zeby jakos kontrastowaly swoja wielkoscia z neonkami i kiryskami. jak na razie moj podstawowy wybor obsady wyglada caly czas tak (112l): 15x neon inessa 1x zbrojnik niebieski 6-8x kirysek panda
moze pretnik karlowaty 1+2? ale one maja tylko do 6cm...
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 19:22:47 wysłane przez boosky »
|
|
|
|
|
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec
Rak umarł 12:58 02/01/10
|
|
« Odpowiedz #752 : Luty 27, 2010, 23:31:57 » |
|
Gupiki i ramizey moze, co w na to?
|
|
|
|
|
|
|
boosky
Nowy
|
|
« Odpowiedz #753 : Luty 27, 2010, 23:52:25 » |
|
gupiki ewidentnie odpadaja, nie chce ich ;p
|
|
|
|
|
|
|
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec
Rak umarł 12:58 02/01/10
|
|
« Odpowiedz #754 : Luty 28, 2010, 02:17:55 » |
|
Nie, to moja obsada pierwsze se kupie gupiki a potem ramizery.
|
|
|
|
|
|
|
boosky
Nowy
|
|
« Odpowiedz #755 : Marzec 01, 2010, 21:37:24 » |
|
chyba ramirezy ;p
|
|
|
|
|
|
|
HanibalX2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #756 : Kwiecień 02, 2010, 13:12:48 » |
|
Z racji tego że przymierzam się do zakupu nowego akwarium, chciałby żebyście się wypowiedzieli na temat takiej obsady : Akwarium 120x50x45, 270 litrów 3 x skalar 3 x bojowniki (1+2) 3 x mieczyki 2 x zbrojnik niebieski (para) 2 x bocja siatkowana 4 x bocja wspaniała 6 x neonków innesa do tego chciałbym kupić 1 może 2 sumy rekinie. Wiem że jak sum urośnie to może zjeść sobie neonki, ale tym się za bardzo bym nie przejmował. Proszę o jakieś sugestie, ewentualnie uwagi
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
nowa przygoda z krewetkarium
|
|
« Odpowiedz #757 : Kwiecień 02, 2010, 13:22:37 » |
|
neony by musialy byc w wiekszej liczbie, minimu 10 a nawet i wiecej przydalo by sie bo to jest lawicowa ryba i im wiecej tym lepiej sie czuja co do zbrojnikow to bym zwiekszyl o jedna samice bo samiec jedna moze zameczyc a tak to rozlozy sie to na dwie jego dominacja co do bojownikow to nie wiem czy nie zostana podgryzane przez skalary mieczyki tez by lepiej bylo zwiekszyc tak do 5-6 bocja takze lawicowa ryba wiec proponuje np siatkowana zwiekszyc do 6szt a zrezygnowac ze wspanialych i bylo by klawo moim zdaniem
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
HanibalX2
Nowy
|
|
« Odpowiedz #758 : Kwiecień 02, 2010, 13:30:37 » |
|
Tą początkową obsadę już mam tylko w trochę mniejszym akwarium. Odnośnie neonków to wiem, na początku miałem 10, no ale niestety to moje pierwsze akwarium to zapewne przez moje błędy 4 padły. Bojowniki na obecną chwilę ze skalarami żyją w zgodzie już ponad pół roku, więc nie sądzę aby skalary później zaczęły je obgryzać. Głównie chodzi mi o sumy rekinie czy można dorzucić do tej obsady, nie ukrywam że zmieniam baniak głównie ze względu na chęć posiadania tej właśnie rybki.
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec
nowa przygoda z krewetkarium
|
|
« Odpowiedz #759 : Kwiecień 02, 2010, 13:44:18 » |
|
Twoj baniak Twoja decyzja, ja wyrazilem swoja opinie co do wymienionych przez Ciebie ryb a czy sie dostosujesz w jakis sposob to od Ciebie zalezy. Osobiscie kieruje sie przy ukladaniu obsady zeby pasowaly do siebie charakterem no i zeby ich liczba byla dla nich samych odpowiednia a nie zeby zrobic zupe rybna bo fajnie wyglada wiec tez dopowiem ze odradzam robienia zupy "bo mi sie podobaja te ryby i juz" - jak nie raz sie czyta. Co do sumow to nie wiem, nie wypowiem sie bo latwo jest przeczytac w google cos o tej rybie czy w atlasie ale czy tak bedzie? ja bym osobiscie nie dodawal, masz tam i tak juz duzo ryb ktore maja swoje temperamenty, zbyt wielkie zroznicowanie ich moze spowodowac jakies nowe ich cechy ktore nie sa obserwowane w innych akwenach. Moze ale nie musi... Ja bym sie tym kierowal ale jak sam zrobisz to j/w ;]
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
Isla
Nowy
|
|
« Odpowiedz #760 : Kwiecień 03, 2010, 00:23:52 » |
|
Hej Wszystkim. Mam akwa 65l, dobrze natlenione, rośliny anubias niski, kryptokoryna wendta zielona i rogatek, temp. 26 st. chcę od czegoś zacząć... posiadam pierwszą rybkę-prezent, bojownika niebieskiego. Interesuje mnie obsada Malawi, ale nie wiem czy się nadaje, bo litraż mierny. Generalnie, jeśli ktoś zaproponowałby coś ciekawszego niż Malawi, jestem otwarta na konkretne propozycje. Dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
Baśpol
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #761 : Kwiecień 09, 2010, 17:23:58 » |
|
witam! Mój kolega posiada akwarium 80l. Ma w nim 4 welonki, 5 danio pręgowanych, 2 żałobniczki, 2 gupiki, 2 zbrojniki niebieskie oraz krewetke filtrującą. Ma on zamiar zmienić obsadę. Proszę o szybka odpowiedz aby dobrze doradzić koledze. EDIT: Zbrojników sie już pozbył.
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2010, 07:49:17 wysłane przez Baśpol »
|
|
|
|
|
mpc
Nowy
|
|
« Odpowiedz #762 : Kwiecień 18, 2010, 22:20:22 » |
|
Witam, mam akwarium 200L w ktorym mam: 2 x Akare pomaranczowopletwa 2 x Pielegnice miodowa 2 x glonojad Wiem ze akray rosna duze ale mam je okolo 2 lat i maja okolo 10cm wiec w akwarium jest dosc pusto, mozna by cos do tych rob dorzuci? Jesli nie to pewnie bym je oddal i zrobil calkowicie nowa obsade, chcialbym cos kolorowego Grin naprzyklad neonki + jakies wieksze ryby (do 15cm). Wszystkie pomysly mile widziane Smiley
|
|
|
|
|
|
|
tiggi
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #763 : Kwiecień 22, 2010, 13:23:35 » |
|
Witam. Niedługo dorwę akwarium 100l. Chciałabym, żeby było dużo roślin, tylko jakich ? Żeby były krewetki Red Cherry i/lub Crystal red/black. Spodobały mi się ryyby - barwniak czerwonobrzuchy, gurami i proporczykowiec. Czy nadadzą się do tego akwarium ? I jaka liczebność ? Proszę o wprowadzenie w tajniki akwarystyki Bez was chyba dobrze nie wystartuję ...
|
|
|
|
|
|
|
1988ona
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #764 : Kwiecień 23, 2010, 14:26:39 » |
|
Mam pytanie, czy bocje wspaniałe mogą pływać z bojownikami?
|
|
|
|
|
|
|
|