Morlinek
|
|
« Odpowiedz #960 : Wrzesień 13, 2011, 13:57:19 » |
|
Raczej nie,bojowniki w połączeniu z pielęgnicami prawie zawsze się biją ale zależy to również od temperamentu ryby i raczej ramirezy to od 60 litrów.
|
|
|
|
|
|
|
Gupiczek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #961 : Wrzesień 18, 2011, 16:54:32 » |
|
Witam 3 x Piskorki 4 x Bojownik (1 x 1/3) 6 x Prętnik karłowaty (2 x 1/2) 10 x Krertki Neocaridina (mix kolorów) 12 x Razbora Klinowa Chciałbym dodać coś fajnego. Nigdzie nie mogę odszukać piskorków w Poznaniu ;( . Interesują mnie azjatyckie rybki . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
chodys1910
|
|
« Odpowiedz #962 : Wrzesień 18, 2011, 19:27:58 » |
|
Witam 3 x Piskorki 4 x Bojownik (1 x 1/3) 6 x Prętnik karłowaty (2 x 1/2) 10 x Krertki Neocaridina (mix kolorów) 12 x Razbora Klinowa Chciałbym dodać coś fajnego. Nigdzie nie mogę odszukać piskorków w Poznaniu ;( . Interesują mnie azjatyckie rybki . Pozdrawiam Jakie masz akwarium bo jak mniej niz 120-160 litrów to nic nie dodawaj
|
|
|
|
Lepiej jeździć na ropę bryczką niż na LPG zapalniczką
|
|
|
Gupiczek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #963 : Wrzesień 19, 2011, 06:20:22 » |
|
150L , 23.5 C , I brak filtracji ;(
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
|
« Odpowiedz #964 : Wrzesień 19, 2011, 07:45:38 » |
|
Chciałbym dodać coś fajnego. Nigdzie nie mogę odszukać piskorków w Poznaniu ;( . Interesują mnie azjatyckie rybki . 150L , 23.5 C , I brak filtracji ;(
Najfajniejsze co możesz dodać to właśnie FILTRACJĘ. W zbiorniku bez filtracji musiałabyś podmieniać duże ilości wody bardzo często. Stawiam, że tego nie robisz. Ryby w takich warunkach są trute produktami własnej przemiany materii. Nie kupuj żadnych ryb, stwórz najpierw odpowiednie warunki. Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
Gupiczek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #965 : Wrzesień 19, 2011, 08:20:34 » |
|
Nie mam żadnych ryb (chyba , że liczyć krewetki xD) z uwagi na brak filtracji ... Jak jeszcze miałem filtr to było kilka neonków ... Z starości popadały a po jakimś tygodniu filtr się zepsuł :/ .Na razie nie kupuję filtra bo zastanawiam się nad biotopem azjatyckim i w takim akwarium jeżeli będzie potrzebna filtracja to chyba jakaś mała ? Ale to już pytanie na inny temat : http://www.akwarium.net.pl/forum/azja/150-azja/ . Zapraszam do mojego tematu i dziękuję za rady tu
|
|
|
|
|
|
|
dincur
Nowy
|
|
« Odpowiedz #966 : Grudzień 18, 2011, 18:06:15 » |
|
do akwarium 20l mugłbym wpuścić gupiki,neonki i glonojada
|
|
|
|
|
|
|
djdzej555
Zainteresowany
KRÓLOWA JEST TYLKO JEDNA :)
|
|
« Odpowiedz #967 : Grudzień 18, 2011, 18:16:44 » |
|
nie to ryby które pływają w grupach min. 6-7szt. a glonojad ( czyt. zbrojnik niebieski) potrzebuje akwa o min litrażu 112l akwa 20l. nadaje się dla krewetek, ślimaków i roślinek
|
|
|
|
|
|
|
Rooster
Nowy
|
|
« Odpowiedz #968 : Marzec 04, 2012, 21:57:48 » |
|
Witam.
Odziedziczyłem akwarium 60 l wraz z sześcioma rybami. Są to niedobitki, które przetrwały przez bardzo długi czas w fatalnych warunkach. Chciałbym dokupić jeszcze parę sztuk, jednak nie wiem za bardzo dokładnie jakie i ile miałoby ich być. Nie mam komu wydać ryb, więc te które są muszą już zostać.
Obecnie obsada przedstawia się następująco:
Kirysek pstry x 2, Żałobniczka x 1, Brzanka sumatrzańska x 1, Mieczyk Hallera x 2 (parka - chyba niezbyt pasują do Brzanek i litraż akwarium zbyt mały, ale tak jak pisałem nie mam komu ich wydać).
Po przeczytaniu paru informacji o posiadanych rybach zastanawiam się nad dokupieniem:
Kirysek pstry x 3, Żałobniczka x 2, Brzanka sumatrzańska x 2.
Wówczas obsada wyglądałaby w taki sposób:
Kirysek pstry x 5, Żałobniczka x 3, Brzanka sumatrzańska x 3, Mieczyk x 2 (para).
Czy taka obsada byłaby odpowiednia w akwarium 60 l? Może ma ktoś jakieś inne propozycje?
Akwarium: ~60 l (60x30x33) Filtr: JBL CristalProfi i80 (2 wkłady gąbkowe) Rośliny: brak (tutaj też potrzebna jest pomoc, ale nie chcę robić OT) Podłoże: drobny i średni żwir (jeśli byłaby taka potrzeba możliwa zmiana)
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Baśpol
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #969 : Lipiec 27, 2012, 20:08:06 » |
|
Sorki że odgrzewam kotleta ale napisałem coś przez przypadek a nie mam pojęcia jak to usunąć . Rooster kiryski , żałobniczki i brzanki to ryby stadne i trzymanie ich w takiej ilości to kompletne nieporozumienie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2012, 20:13:07 wysłane przez Baśpol »
|
|
|
|
|
Baolina
Nowy
|
|
« Odpowiedz #970 : Sierpień 22, 2012, 14:16:00 » |
|
Czy w akwarium 25l mogłabym mieć: -1x bojownik samiec, -karliki szponiaste (czytałam, że trzeba mieć minimum 4) -krewetki Red Cherry lub Crystal Red i tu nie wiem co do ilości. Akwarium jeszcze nie istnieje na razie ustalam obsadę. Jak uważacie czy nie będzie im za ciasno?
|
|
|
|
|
|
|
iroslaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #971 : Sierpień 22, 2012, 14:24:11 » |
|
Bojek z krewetkami jest o.k. co do żab to się niewypowiadam , ilość krewetek na początek red schery 5-10 i tak się rozplemią na potęgę jeśli akwarium będzie odpowiednio zarośnięte crystalki mogą być z nimi wpuszczone razem np. 6/6 czy coś w tym stylu .
|
|
|
|
|
|
|
Kadafix
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #972 : Sierpień 22, 2012, 15:11:29 » |
|
Witam. Posiadam 72 l akwarium. Podłoże to ziemia ogrodowa przykryta żwirkiem o granulacji 1-5 mm. Na środku znajduje się korzeń i w planach jest zakupienie kokosa i zrobienie z niego domku. Akwarium jest w okresie dojrzewania i planuje taką obsadę: 10x neon innesa 10x danio pręgowane 4x otosek przyujściowy 1x bojownik syjamski. Czy taka obsada jest dobra i czy w przyszłości będę mógł jeszcze dokupić jakieś rybki I czy nie będzie problemów z bojownikiem (podgryzanie ogonów itd.) I czy po tygodniu mógł bym wpuścić rybki (użyłem uzdatniacz) ??
|
|
|
|
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
|
|
|
iroslaw
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #973 : Sierpień 22, 2012, 15:29:51 » |
|
Z neona bym zrezygnował , a włożył prętniki karłowate 1+2 np.W dziale biotop azja jest kilka fajnych obsad do twojego akwarium .
|
|
|
|
|
|
|
Kadafix
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #974 : Sierpień 22, 2012, 16:05:16 » |
|
Neeonki będą na pewno, bo mi się bardzo podobają. Mi chodzi tylko o to czy nie będzie akwarium przerybione i czy te rybki mogą być ze sobą.
|
|
|
|
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, weź akwarium, popatrz w nie.
|
|
|
|