Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « AMPULARIA...CZEMU ZDECHŁA???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: AMPULARIA...CZEMU ZDECHŁA???  (Przeczytany 2604 razy)
aneta2261
Zainteresowany
**

« : Listopad 01, 2007, 21:40:13 »

Po kilku dniach wyjęłam wreszcie skałkę dla narybku zwlekałam z tym bo to naprawdę syzyfowa praca i znów mam narybek molinezji i gupika maleńki jeszcze więc... no ale wyjełam i tak jak radziła EMI  powąchałam... Shocked brrr, ciężko było wyjąć Ampularie bo muszla pasowała tylko do niektórych otworów i nameczyłam się.. jedna zdechła otwarta klapka i ten zapaszek... druga miała klapkę opuszczoną więc włożyłam spowrotem do zbiornika i juz łazi.Nie wiem czy nie mogła sama się wydostać czy zrobiła 1,5 tygodnia przerwę od żarełka..
I w zwiazku z tym mam pytanie.Czemu zdechla? Wiem że nikt nie jest jasnowidzem ale może Ampularie powinny mieć jakieś specjalne warunki jeśli chodzi o wodę albo temperaturę? Jaka powinna być temperatura? i czy jesli leżała tyle czasu nieżywa to czy może mieć to jakiś zły wpływ na wodę lub rybki? Czy mogą chorować? Proszę o odpowiedź.
aneta2261
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 02, 2007, 16:25:22 »

Już wiem czemu... ona musi wypływać żeby zaczerpnąc powietrza... a ta po prostu sie zaklinowała w skałce...utopiła się brrr...
Okrass
Zainteresowany
**

FotograF / StarY WilK MorskI =)

« Odpowiedz #2 : Listopad 02, 2007, 16:36:52 »

Zrob testy na NO3, co ile wymieniasz wode... mi wlasnie przez to zdechly (tak podejrzewam  Roll Eyes)

AQWA 51l
7 x Neon Innesa (Paracheirodon innesi)
Kirys Spiżowy (Corydoras aeneus)
2 x Zbrojnik Niebieski (Ancistrus multispinis)
2 x Barwniak Czerwonobrzuchy (Pelvicachromis pulcher)
3 x Krewetki Amano
Krewetka Filtrująca
Świderki
=)
aneta2261
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2007, 23:16:14 »

no3 - 12, wodę podmieniam raz na tydzień ok.50 %, teraz poradzono mi zebym wymieniała 20 % 2 x w tygodniu.Może cos było nie tak z woda, może faktycznie nie mogła zaczerpnąć powietrza... Nie wiem , kupiłam nowe, poobserwuję.Dziekuję i pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: