Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: co to jest?  (Przeczytany 3019 razy)
georgewroc
Stały użytkownik

Stop pneumokokom- wiewiórki górą !!!

« : Listopad 02, 2007, 21:39:57 »

Nie wiem czy watek moze byc tutaj czy raczej w chorobach?

Na szybie zaobserwowalem cos takiego (siedzi na szybie i porusza sie- rozciaga i zwija):

Cienkie, długie na ok 1cm gdy sie rozciagnie. Kilka zauwazyle mrównież w podłożu. Dodam ze ryb w akwa jeszcze nie ma.
A oprocz takich cudaków zaobserwowałem jeszcze mniejsze od tego "pchelki" cieniutkie jak te ale o wiele krotsze . Takie nic ale poruszajace sie.
I trzecia grupa dziwow to takie jakby poruszajace sie łezki - owalne z przodu i zwezajacy sie ogonek- dł ponizej 1mm.

Tych dwóch ostatnich nie jestm juz w stanie sfotografowac bo sa szybki i prawie ich nie widac.

Jakas plaga?
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2007, 21:45:57 wysłane przez georgewroc » Zapisane
aneta2261
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2007, 14:13:33 »

Wyglada to jak nicień - capillaria... mogą być przywleczone z rośliną.Mając to cosik w akwarium nie zarybiaj.A najlepiej wklep"nicienie" w wyszukiwarkę.I poczytaj. Reszta nie mam pojęcia.Pozdrawiam
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2007, 14:31:58 »

Wyglada to jak nicień - capillaria... mogą być przywleczone z rośliną.Mając to cosik w akwarium nie zarybiaj.A najlepiej wklep"nicienie" w wyszukiwarkę.I poczytaj. Reszta nie mam pojęcia.Pozdrawiam

Nie mam pojecia skad sie to wzięło. Czytam o nicieniach capilaria i wynika ze one pasożytują na/w rybach. U mnie sa na szybach, dnie, roslinach.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2007, 16:14:31 »

Raczej rurecznik - tubifex. W mojej opini: niegroźny, znam takich co celowo szczepią go w zbiorniku. Ten wieloszczet jest dytrusożercą,rozkłada opade na dno szczątki organiczne. IMHO jest pożyteczny, a przy okazji w zarybionym zbiorniku będzie stanowił rezerwę pokarmową, u siebie nie mam go dużo, ale przy odmulaniu dna skalary tłuką się o niego niemiłosiernie, taki sobie przysmaczek.
Spotkasz też zapewne inne opini, że na przykład jest to między innymi, żywiciel pośredni rybich pasożytów (tasiemce), ale w mojej ocenie to normalne, jak nie rurecznik to co innego, a nie da się wyplenić wszystkiej mikroflory z akwa, nawet gdyby było sterylne (bez podłoża).

georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2007, 21:55:58 »

Raczej rurecznik - tubifex. W mojej opini: niegroźny, znam takich co celowo szczepią go w zbiorniku. Ten wieloszczet jest dytrusożercą,rozkłada opade na dno szczątki organiczne. IMHO jest pożyteczny, a przy okazji w zarybionym zbiorniku będzie stanowił rezerwę pokarmową, u siebie nie mam go dużo, ale przy odmulaniu dna skalary tłuką się o niego niemiłosiernie, taki sobie przysmaczek.
Spotkasz też zapewne inne opini, że na przykład jest to między innymi, żywiciel pośredni rybich pasożytów (tasiemce), ale w mojej ocenie to normalne, jak nie rurecznik to co innego, a nie da się wyplenić wszystkiej mikroflory z akwa, nawet gdyby było sterylne (bez podłoża).

Znalazlem w sieci cos o rurecznikach i one sa raczej czerwone. A to u mnie zdecydowanie biale. Poza tym co na fotce to mam chyba oczliki (ok1mm, biale, dwa wasiki z przodu i zwezajacy sie ogonek, poruszajace sie niezwykle szybko) i jeszcze cos co wyglada jak mala, bial kreseczka na szybie dł ok 1mm i niewiele sie ruszajaca.
W kazdym razie kupilem srodek MFC Tropicala oraz CAPIFOS Zooleka. Trzeba bedzie cos z tym zrobic poki nie ma ryb i aby ich nie "atakowaly".
aneta2261
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2007, 23:11:37 »

odnośnie nicieni znalazłam taka stronkę..  http://www.holendry.republika.pl/artykuly/nicienie.html
chciałabym Ci pomóc ale sama o takich stworzonkach wiem niewiele.Miałam problem z czymś co pojawiło się na szybie po przekarmieniu, pękało jak slimak ale slimakiem nie było, maleńkie 1mm, po przełożeniu do kubka i karmieniu tam... znikneło po 4 dniach....może sobie poszło bo przecież się nie rozpłyneło.
Najlepiej wyłów tyle ile sie da i zanies albo do weterynarza albo do dobrego zoologicznego ale nie takiego molocha raczej małego osiedlowego slklepiku..tam pomoga napewno, tu nikt nie zidentyfikuje na 100% , można miec tylko domysły.Powodzenia.
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2007, 14:08:14 »

odnośnie nicieni znalazłam taka stronkę..  http://www.holendry.republika.pl/artykuly/nicienie.html
chciałabym Ci pomóc ale sama o takich stworzonkach wiem niewiele.Miałam problem z czymś co pojawiło się na szybie po przekarmieniu, pękało jak slimak ale slimakiem nie było, maleńkie 1mm, po przełożeniu do kubka i karmieniu tam... znikneło po 4 dniach....może sobie poszło bo przecież się nie rozpłyneło.
Najlepiej wyłów tyle ile sie da i zanies albo do weterynarza albo do dobrego zoologicznego ale nie takiego molocha raczej małego osiedlowego slklepiku..tam pomoga napewno, tu nikt nie zidentyfikuje na 100% , można miec tylko domysły.Powodzenia.

Mam lek ktory uszkadza uklad nerwowy wszelkich stworzen. Zobacyzmy. Nie mam jeszcze ryb wiec mysle ze moge stosowac.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2007, 01:04:07 »

Dokładnie takie zwierzaki miałem gdy pierwszy raz "wylęgałem" pierwotniaki z protogenu.
Pojawiało się to czasem w akwariach z narybkiem który karmiłem żywym planktonem.
Także w kilku innych przypadkach i ciekawe że miało to miejsce gdy ryb większych od drobnego narybku nie było. Tak jakby ryby to zżerały albo "ustrojstwo" chowało się gdzieś przed nimi. Huh Huh
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 09, 2007, 07:40:25 »

Ktośmi powiedział, ze moze to byc jakis rodzaj wieloszczetów gdyż po dokladniejszym przyjrzeniu się widoczne sa duze ilosci odnózy po obu stronach - jak u stonogi.
georgewroc
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 11, 2007, 22:48:05 »

Dodalem krótkie filmiki:

http://www.myvideo.de/watch/2731837
http://www.myvideo.de/watch/2731884
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: