Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: automatyczna podmiana wody  (Przeczytany 14652 razy)
rojm66
Nowy
*

« : Listopad 03, 2007, 20:10:11 »

Witam wszystkich i przedstawiam pomysl na odstawienie wiader do szafy. Pomysl dotyczy glownie w pelni funkcjonujacych , nie wierconych zbiornikow. Podpatrzylem go u pewnego akwarysty z Kanady ( o ile dobrze pamietam ) i rozwiazuje problem pozbywania sie nadmiaru wody z akwa , przy stalym doplywie miksa RO / kran.
Nie wiem czy owo rozwiazanie pojawilo sie juz na tym forum ( ja w kazdym badz razie do niego nie dotarlem ) ale nawet jesli pomoze to jednej osobie to chyba warto sie nim podzielic.

U mnie w tym momencie funkcjonuje to w sumpie.

Pozdrowienia
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2007, 20:22:53 »

wole biegac z wiadrami...

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 04, 2007, 00:54:06 »

A ja szczerze mówiąc nie rozumiem - jaka jest zasada działania??? Czy to zaczyna usuwać wodę z akwa dopiero jak się przez górne kolanko woda przeleje? jeśli tak, to ewentualnie może zminimalizować szkody przelania zbiornika... Ale chyba to nie takie trywialne - można trochę szczegółowej analizy działania?Wink))

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
rojm66
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 04, 2007, 02:09:29 »

Zasada dzialania jest bajecznie prosta.Wykorzystuje ona zjawisko rownowagi cieczy w naczyniach polaczonych.Moze faktycznie te zdjecia nie bardzo przemawiaja do wyobrazni ale od razu pragne Cie wyprowadzic z bledu , ze rozwiazanie minimalizuje  szkody z przelania...........Powiem wprost , jest to rozwiazanie naprawde trywialne , wrecz genialne w swojej prostocie.O zadnym przelaniu ponad brzeg akwa nie ma tu mowy.
Zwroc uwage na to jak to nazwales GORNE KOLANKO ( a tak naprawde  dwie ksztaltki typu L sklejone _ czy zlaczone na teflonie razem)-zdjecie pierwsze.
W tym jak ja to nazwe przelewie caly czas jest woda.Zadnego powietrza.
Ta czesc po lewej stronie a konkretnie ksztaltka typu T jest tak docieta , ze wyznacza nam aktualny poziom wody w naszym zbiorniku.
Poziomy wylot z tej ksztaltki odprowadza nam wode do kanalizacji.
Cala zabawa polega tylko na zastartowaniu tego systemu.Po prostu trzeba pozbyc sie powietrza z calego ukladu. Mozna to zrobic albo zanurzajac wszysko w wodzie i pozbywajac sie powietrza , albo tak jak ja to robie przy pomocy cienkiego wezyka i ustami wysysajac powietrze.Kilka osob pytalo mnie o ryzyko zwiazane z zapowietrzeniem sie gornego przelewu>
Owszem istnieje ono ( gazy w akwa ) ale po dwoch latach testowania takiego przelewu i oczywiscie nie umiejscowianiu go w poblizu kostki napowietrzajacej smiem twierdzic , ze nic nie ma przwa sie przydarzyc. Mozna oczywiscie przelew wykonac z czegos przezroczystego, bedzie wtedy widac ewentualne zagrozenie- to tylko inwencja tworcza.
Podkreslam - nie jest to moj pomysl - zdjecie z trzema zbiornikami jest skopiowane ze strony tego akwarysty z Kanady - ja natomiastwykorzystuje to rozwiazanie od dluzszego czasu w akwarium z dwoma kominami , gdzie reguluje mi wysokosc poziomu slupa wody w sumpie.

Prawda jest taka. Od tego czasu mam wiecej czasu na to , zeby zajac sie swoim akwa.Woda robi sie sama. Od tego sa timery ktore dozuja mi w odpowiednich proporcjach RO, i kran.

Warunkiem do tego aby taka instalacja powstala jest tylko doprowadzenie wody + sciek.

Chetnie odpowiem na pytania podam detale , wymiary , moze wiecej zdjec - nie zrazam sie komentarzami  - wole biegac z wiadrami  ( ja akurat wole inny sport )

Pozdrowienia - Mirek
rojm66
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2007, 02:35:00 »

Znalazlem jeszce jedno zdjecie w kompie jak to funkcjonowalo w poprzednim nie wierconym akwa. Ta rurka na dole pozioma to odprowadzenie do scieku wody odpadowej z RO

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2007, 02:51:44 »

Dzięki za wyczerpujący wykład;))) Po słowach "W tym jak ja to nazwe przelewie caly czas jest woda" wszystko stało się jasne. Nie mam pojęcia, czemu wcześniej nie było... Echhh... weekend w toku i mózg nie pracuje jak powinien. Fajny patent. Przyda mi się do podmian na pewno (choć jeszcze nie całkiem zautomatyzowanych;))) )

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2007, 10:51:12 »

Mirku... koment byl ostry, wiem Wink ale chcialem Cie podpuscic Wink patent jest bajka Wink czy faktycznie mialoby zastosowanie do mojego akwa? watpie.... ilosc roboczogodzin przeznaczona na budowe tego na pewno przewyzsza ilosc czasu poswiecona na podmianki przed rok Wink poza tym nie wiem gdzie mialbym to podlaczyc Cheesy po prostu rozpierdzielenie pol domu Wink patent moze byc przydatny do hodowli Wink do domciu nie bałdzo Cheesy ale podziwiam determinacje i pasje Smiley

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 05, 2007, 15:25:55 »

Prawda jest taka. Od tego czasu mam wiecej czasu na to , zeby zajac sie swoim akwa.Woda robi sie sama. Od tego sa timery ktore dozuja mi w odpowiednich proporcjach RO, i kran.

Gdzie można kupić takie timery?

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 05, 2007, 22:08:54 »

Domyślam się, że chodzi o normalne sterowniki czasowe takie jak do świateł - 30 zł w saturnie za elektroniczne i pare złotych mniej za mechaniczne. Podłączone pewnie do jakichś zaworków elektromagnetycznych. Zgadza się?

112L - Roślinne

rojm66
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 06, 2007, 04:35:36 »

Zgadza sie > W praktyce wyglada to tak , ze woda kranowa kapie sobie non- stop ( ok. 60 kropel /sek co daje ponad 6 gallonow wody na dobe.Czyli okolo 20 litrow. Moj filtr RO ma wydajnosc 24 gal / dobe wiec w tym momencie ustawiajac timer , ktory steruje elektrozaworem na wlot wody do filtra RO na 6 godzin ( w praktyce dwa razy po 3 godz / dobe) uzyskuje miksa 50/50.

..................czyli nawet nie timery , a jeden

Pozdrawiam-Mirek
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2007, 08:36:59 »

Rozwiązanie raczej dla hodowcy niż hobbysty.
Faktycznie ciekawe choć mało estetyczne i chyba bez flaszki za robotę bym się nie zabrał.
PGR słusznie przeliczył ze wykonanie takiej instalacji zajmie więcej czasu niż podmiany wody przez rok.
Poza tym u mnie podmiany są chwilą czyszczenia dna nawożenia roślin i innych zabiegów.
 Polecam dla hodowców.

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2007, 14:49:26 »

Słusznie pomysł bardzo ciekawy ale trochę pracochłonny no i w pokoju pełno rur nie wygląda najprzyjemniej ale mój kumpel ma chodowlę więc jemu na pewno się przyda.  Cheesy .

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 06, 2007, 15:01:59 »

Jeszcze jedno pytanie: czy kranówka tak bezpośrednio nie szkodzi zbiornikowi? Zwykle się mówi, że należy odstawić wodę itp... ??

112L - Roślinne

Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #13 : Listopad 06, 2007, 15:17:10 »

W małych ilościach i w dodatku mieszana z odstaną lub demineralizowaną nie jest szkodliwa.

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 13, 2007, 07:42:15 »

Tak mi się ten patent pałętał w głowie... aż wreszcie wymyśliłem inne zastosowanie:)

Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad filtrem sumpowym - chyba tak to się pisze.

Przy użyciu tego patentu można zmontować mały zbiornik gdzieś pod dużym akwa z filtracją i pompą wpompowującą wodę spowrotem do głównego zbiornika... Bez konieczności wiercenia otworów w dnie akwarium i tworzenia komina. Dodatkowo można robić podmiany wody dolewając ją do dolnego zbiornika zamiast do głównego i spuszczając wodę zaworem umieszczonym przy odpływie...

Muszę to dokładniej rozplanować... Co Wy o tym sądzicie?

edit: No, wykonałem wstępny plan prac...

Proszę o uwagi:Smiley)
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2007, 08:46:23 wysłane przez groszek69 » Zapisane

112L - Roślinne

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: