|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #106 : Grudzień 28, 2007, 20:45:49 » |
|
Od wczoraj jestem posiadaczem 5szt microrasbor galaxy :D:D:D:D
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Xiao Lohan
Aby chcieć być kimś, najpierw musisz być sobą!
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #107 : Grudzień 28, 2007, 21:03:36 » |
|
nie czytam całego wątku ale znalazłem krótki artykuł o niej: Jest to nowy gatunek odkryty w sierpniu 2006 roku, a naukowo opisany przez Roberta Tyson’a w 2007 roku. Celestichthys margaritatus zamieszkuje mokradła Salween znajdujące się niedaleko jeziora Inle w Myanmarze. Na stanowisk naturalnych ryba ta była łowiona razem z: M. rubescens, Channa harcourtbutleri i Yunnanilus sp. Według relacji autora naukowego opisu, ryby te żyły w małych, płytkich stawach, gęsto obrośniętych roślinnością. Niestety obecnie gatunek ten na stanowiskach naturalnych może by zagrożony wyginięciem. Spowodowane jest to między innymi niekontrolowanymi połowami przedstawicieli tego gatunku przez firmy zajmujące się importem ryb akwariowych.
Microrasbora „Galaxy” , czyli Celestichthys margaritatus osiąga 14-21mm. Ciało tej małej ryby pokryte jest białymi “gwiazdkami” znajdującymi się na niebieskim tle. Płetwy są obwiedzione szerokimi czerwonymi pasami. Można zaobserwować dymorfizm płciowy, samice są bledsze, mają pełniejszą partię brzuszną, a ich czerwone obramowanie płetw, nie jest tak wyraźne i kontrastowe jak u samców.
Gatunek ten idealnie nadaje się nawet do niedużych akwariów. Dobrze prezentuje się w akwariach roślinnych jako jedyny mieszkaniec, lub razem z małymi przedstawicielami krewetek czy innymi drobnymi rybami, jak na przykład Dario dario, czy razbory z rodzaju Boraras czy. Do chowu i hodowli najlepiej nadaje się woda o temperaturze 20-25°C, pH około 6,4-7,0, raczej średnio twarda. Chętnie gatunek ten zjada drobny pokarm żywy i mrożony, także pobiera pokarmy suche o drobnej frakcji.
W akwariach Celestichthys margaritatus składa ikrę na roślinach, chętnie na mchu jawajskim albo innych substratach. Prawdopodobnie gatunek ten nie jest płodny, składa około 30 ziaren ikry. W temperaturze 24°C młode wykluwają się po 3-4 dniach, a pływają po kolejnych 4. Młode rosną szybko, pobierają chętnie drobny pokarm. Charakterystyczne ubarwienie dorosłych ryb młode uzyskują w wieku około 12 tygodni.
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
where are those good old-fashioned values?
|
|
« Odpowiedz #108 : Grudzień 30, 2007, 11:37:47 » |
|
no i piekni, wczoraj podzielilem do dwoch malych akwariow microrasborki... dzis w jednym z nich znalazlem same trupy.... generalnie 8 amcow poszlo sie pasc w drugim baniaku wszystko ok rybki sie trzymaja... cholera, nie mam pojecia co moze byc przyczyna- stawiam na filtr- male chinskie dziadostwo- go chyba trzebabylo wygotowac odkazic, wyprac... tam gdzie zyja w filtrze jest wegiel wiec to moze je uratowalo od podzielenia losu kolegow... czyli nici z hodowli na razie... :/
|
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
|
« Odpowiedz #109 : Grudzień 30, 2007, 13:44:44 » |
|
no cóż PGR nie wiele Ci pomogę ale współczuje co z powodu takich strat Miejmy nadzieję, że reszcie nic nie bedzie
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #110 : Grudzień 30, 2007, 14:05:41 » |
|
Cholercia Ja tam wolę rozmnazać galaxy w akwarium głównym ze spora iloscia roślin, niz bawic sie w tarliskowe a i jeszcze coś się schrzani...
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
PGR
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #111 : Grudzień 30, 2007, 15:43:53 » |
|
wiesz... mialem ogolne gdzie one same siedzialy i nikt im nie dokuczal-mialy ogormne ilosci roslin- efektow brak... jedna rybcia ie pojawila poki co jestem bez kasy- musze sie odbic i dokonczyc aranzacje nowego baniaka- wtedy zaczne myslec nad kupieniem samcow galaxy i kolejnym podejsciem... zycze innym posiadaczom wiecej szczescia
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #112 : Grudzień 30, 2007, 15:45:46 » |
|
A powie mi ktoś w ,którym numerze MA ten artykuł jest ?
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #113 : Grudzień 30, 2007, 16:25:20 » |
|
Zauwazyłem dzisiaj, ze jeden z samców obrał sobie jakis rewir i odgania stad inne microrasborki. Czyzby to poczatek tarła?
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #114 : Grudzień 30, 2007, 16:41:10 » |
|
Zauwazyłem dzisiaj, ze jeden z samców obrał sobie jakis rewir i odgania stad inne microrasborki. Czyzby to poczatek tarła? tak karm je dobrze i dawaj im duzo spokoju a beda efekty
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #115 : Grudzień 30, 2007, 18:58:52 » |
|
O rany, tak szybko Rewir wział akurat prawy róg akwa z przodu, wiec bede miał co oglądać 'jak one to robia'
|
|
|
|
|
|
|
seba75
Gość
|
|
« Odpowiedz #116 : Styczeń 03, 2008, 00:59:01 » |
|
kurcze przeczytalem wszystko od deski do deski niezle rybcie i bardzo sliczne piszcie co tam z tym tarlem, czy trzeba te durexy i swiece czy nie no i jakies foty by mogly sie wreszcie pojawic jeszcze cos dodam po przemysleniach a w zasadzie wpadlem na pomysl - jesli sa takie problemy z odlowieniem narybku czy samej ikry i kazdy ma w rece chochle do zypy to moj pomysl jest taki w przygotowywanym akwa pod te rybki przewidziec miejsce na sam mech w ktorym jak piszecie najchetnie sie rozmnazaja, pod nim dac wiekszy kawalek materialu taki ktory ma bardzo male oczka zeby ikra nie wypadla ale zeby przepuszczalo wode, na kazdym koncu materialu przyszuc cienka nic ale mocna tak zeby po wlozeniu do akwa na zwir nitki wystawaly na zewnatrz akwa. Material mozna by przysypac mala iloscia zwieu dla niepoznaki chodzi o to zeby po zlozeniu ikry mozna bylo bez problemu zlapac za nici wyciagnac delikatnie material razem z mchem i przetransportowac do innego akwarium uff... co wy na to
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 09:20:09 wysłane przez seba75 »
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #117 : Styczeń 03, 2008, 11:18:16 » |
|
nie do konca zrozumialem to, o co Ci chodzi jesli chcesz to robi w akwarium tarliskowym to polecam raczej takie skonstruowanie siatki (rusztu) by mozna go latwo po tarle usunac razem z rybciami ikra ich jak juz bylo pisane nie lepi sie za bardzo, wiec najpewniej jak tylko tknmiesz mchu to odczepi sie. jesli chcesz to robic w akwarium ogolnym go raczej skonstruowalbym siatke "klatke na czesc w ktorej odbylo sie tarlo
|
|
|
|
|
|
|
seba75
Gość
|
|
« Odpowiedz #118 : Styczeń 03, 2008, 15:15:54 » |
|
pierwszqa sprawa ja jeszcze nie wiem czy chce ale wy chcecie a co do mojego pomyslu to juz wyjasniam : chodzi mi o powiedzmy niech to bedzie "siatka" jak to nazwales coc co bedzie powiedzmy jak delikatny material ale dobrze przepuszczal wode rozciagasz ten material czy siatke pod mchem na zwirku - musi byc ona odpowiednio wieksza od mchu w ktorym bedzie ikra po to by przy wylawianiu calego dobytki ta siatka objela caly mech - jesli ikra nie lepi sie do mchu to nieszkodzi bo wtedy spadnie na ta siatke ktora wylowisz i bedziesz mogl przetransportowac sznurki czy nici o ktorych pisalem sa przyszyte do rogow tej siatki i tak dlugie zeby wystawaly za akwa, japiesz za nie czyli podnosisz kazdy rog siatki i za nie wyciagasz z akwa mysle ze jest to dobry pomysl na wylowienie ikry z akwa z zachowaniem delikatnosci przy wylowieniu - myslalem nad tym pol nocy wiec niemowcie ze pomysl do bani.. heheh
|
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
|
« Odpowiedz #119 : Styczeń 03, 2008, 18:22:13 » |
|
no siatka to chyba nie a raczej jakiś materiał. Ikra przez siatkę przeleci, a idea jest taka, żeby wszystko zostało na tej siatce/materiale. Tylko nie wiem jak rybki zareagują na coś takiego... No i czy taki materiał nie bedzie w wodzie się "psuł"
|
|
|
|
|
|
|
|