Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #15 : Listopad 05, 2007, 16:56:06 » |
|
Podobno one jedzą swoje młode Ale jak obsadzisz mchem jakiś tarliskowy to czemu nie
|
|
|
|
|
|
|
Satanic
Stały użytkownik
Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi
|
|
« Odpowiedz #16 : Listopad 05, 2007, 17:04:04 » |
|
Może tak chętnie wpieprzają młode ze dlatego cena 18zł za sztukę
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
|
« Odpowiedz #17 : Listopad 05, 2007, 18:04:08 » |
|
Taka cena bo sprzedawane w sklepach pochodzą z odłowu a poza tym niedawno odkryta rybcia.
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #18 : Listopad 05, 2007, 19:52:36 » |
|
kilkanaście sztuk tej rybki mają w Gdańskim Okazie. Akurat ostatnio rozmawiałem o nich z Michałem więc dorzucę swoje 3grosze do tematu A wiec rybka wcale nie jest taka mała - sprawdziłem naocznie - dobre 3cm Mimo że w nazwie ma Microrasbora to jednak moje Rasbora maculata są znacznie mniejsze Zachowaniem i wyglądem faktycznie bardziej przypominają rybki z rodzaju Danio niż Rasbora. W Okazie mają 2 odmiany barwne (a może 2 gatunki? bo jest tak świeżo odkryta rybka że jeszcze w zasadzie nikt z cała pewnością nie stwierdził czy to różne formy barwne czy może odrębne gatunki), obie przepiękne. Wyglądają jak miniaturowe pstrągi. Rybka niby łatwa do rozmnożenia jednak w Okazie nie składały ikry (zamieszkiwały mcharium razem z krewetkami karłowatymi). Ikra jesat bardzo duża w porównaniu do wielkości ciała toteż ilość składanych ziaren jest bardzo niewielka Microrasbora galaxy www.allegro.plRasbora maculata http://fishdb.sinica.edu.twI jeszcze kilka świeżych informacji: Powołując sie na serwis www.practicalfishkeeping.co.uk rybka znana jako Microrasbora galaxy według najnowszych badań z cała pewnością nie należy do rodzaju Microrasbora! Ichtiolodzy ustalili, iż należy stworzyć nowy rodzaj, do którego zostanie zaklasyfikowana M.galaxy oraz podobny gatunek - M.erythromicron. Microrasbora erythromicron http://mikes-machine.mine.nu
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2007, 20:06:41 wysłane przez lukas »
|
|
|
|
|
Satanic
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #19 : Listopad 05, 2007, 20:05:34 » |
|
Jednak poczekam aż PGR zacznie masową produkcje tych rybek.
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
where are those good old-fashioned values?
|
|
« Odpowiedz #20 : Listopad 05, 2007, 21:09:29 » |
|
lepiej poradz czy te skarby mam karmic bo ponoc lubia zywe papu... a u mnie w akwarystycznych w okolicy ciezko cos kupic poza ichtiovitem
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2007, 22:00:02 wysłane przez Sebastian »
|
|
|
|
|
Satanic
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #21 : Listopad 05, 2007, 21:17:52 » |
|
lepiej poradz czy te skarby mam karmic Nie -absolutnie pod żadnym pozorem ich nie karm:D A tak na poważnie bo sie literówki przyczepiłem,musisz poszukać lepszego sklepu,robale dość długo mogą w lodówce żywe przetrwać no i pewnie bez problemu przyzwyczaisz je do mrożonek.
|
|
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2007, 22:00:31 wysłane przez Sebastian »
|
|
|
|
|
Błazenek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #22 : Listopad 06, 2007, 14:40:17 » |
|
Mam pyatnie do PGR czy je już kupiłeś czy jeszcze się wahasz i pytanie dla wszystki czy jak one złożą ikrę w krewetkarium to czy krewetki tej ikry nie ziedzą
|
|
|
|
|
|
|
Satanic
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #23 : Listopad 06, 2007, 15:13:34 » |
|
Kupił,Kupił....przyznać sie nie chce
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #24 : Listopad 06, 2007, 16:36:36 » |
|
sry, mialem awarie internetu... chyba moj provider dostanie po uszach kupil kupil wlasnie robie facetowi przelew na 235 zl;) beda w piatek jeszcze musze kiryskom domek zrobic no i kupic kabomby i moczarki duzo w moim brand new mcharium raczej nie beda sie dobrze czuly
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #25 : Listopad 06, 2007, 16:53:25 » |
|
A ile sztuk zamówiłeś i gdzie kupiłeś?Czekam na młodzierz .Dowiedzieliście się czegoś nowego?
|
|
|
|
|
|
|
Satanic
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #26 : Listopad 06, 2007, 17:00:10 » |
|
Lepiej kup sporo świec żeby im romantyczny nastrój sprawić,bo jak widzisz lista chętnych na potomstwo już jest. Powodzenia w rozmnażaniu.
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #27 : Listopad 06, 2007, 17:01:07 » |
|
powiedzialem sie tyle,ze gosc poinformowal mnie,ze nie ma dowodow na rozmnozenie ich w niewoli zamowilem 15 sztuk. o 17.10 laduja w katowiach w piatek poki co problem zywienia zniknal bo gosc powiedzial,ze normalnie platkami je karmii zrobie im nawet specjalna karme z lubczykiem i kupie durex play
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #28 : Listopad 06, 2007, 17:26:33 » |
|
Jasne nie ma dowodów pewnie chciał żebyś wźą więcej.Widzisz z karmnieniem nie jest tak źle chociaż dobrrze by było jakbyś dał raz na jakiś czas mrożonki . PS zrobie im nawet specjalna karme z lubczykiem i kupie durex play Z tym to nawet niezły pomysł
|
|
|
|
|
|
|
PGR
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #29 : Listopad 06, 2007, 17:34:49 » |
|
mrozonki na pewno beda ;)jak z czasem cos wymysle to jeszcze moze jakies zywe dafnie czy cos dostana... tylko bedzie kproblem z cateringiem;) na poczatek beda chyba mieszkac z neonkami... potem dostana witaminki w plynie. w koncu wszystko wyjdzie w praniu nie wiadomo jak to znimi, moze maja jak gupiki na razie swedzi mnie to,ze mam minus na koncie ale luz od jutra zaczynam sciaganie dlugow
|
|
|
|
|
|
|
|