Seboos chyba nieświadomie lekko was" przydołował" co ?
A chłop z czystego serca chciał pewno pomóc, wskazać artykulik gdzie można wyłowić coś ciekawego dla siebie.
Tak nieco bardziej serio to zawsze będzie coś do dodania i bardzo liczą się własne spotrzeżenia zwłaszcza jeśli dzieli się nimi.
Cenne są zarówno uwagi fachowych ludzi rzeczowo wyjaśniających że jest tak i tak oraz,
miłosników tej czy innej zwierzyny opisujących bardziej emocjonalnie swoje spostrzeżena.
A teraz ja mam pytania w związku z ich zachowaniami godowymi.( bo słyszałem i widziałem już "bębniące" samce kiryśnika, samce skalara za pomocą pokryw skrzelowych, gniazda prętników karłowatych w grotach itd.)
Skoro samiec obiera rewir to czy mocno go broni przed innym i czy zdarza się że inny zabierze mu to terytorium?
Czy w ogóle samce próbują zabrać jakieś szczególnie dobre miejsce uznane przez nie jako takie?
Czy rewirowy samiec prowadzi zaloty "tańcząc" przed samicą gdy wejdzie w jego pobliże lub spotka ją nieco dalej, jakby zaprasza do swojej "nory" czy jest to brutalne zachowanie zaganiania panienki jesli tylko jest naikrzona i robi wrażenie gotowej ?
I jaki jest ogólnie sposób zachowania samic. Czy coś jak samica gupika robi wrażenie że ją nie interesuje nagabywacz czy może widać jakieś "znaki" ?
Czy te terytoria mogą się utrzymywać przez choćby dwa dni przez jednego i tego samego samca(o ile rozpoznajesz już co niektóre) czy raczej spontanicznie, akurat tego dnia jest trochę gotowych samic i na ten moment tu i ówdzie "zaklepuje " sobie samiec miejsce ?
No i gdy już baraszkują czy samice wycierane są do końca czyli wyraznie chude i czy jedna trze sie tego dnia z jednym wybranym samcem czy "puszcza się" po trochu z tym i owym.
Jak ewentualnie wygląda sam akt zapłodnienia. Wbijanie sie pary w gąszcz czy tylko przy nim. A może jedno i drugie ?
Ewentualnie czy zdarza sie jakiś samiec bez rewiru i co on robi ? Próbuje załapać sie okazjonalnie gdzie sie da czy w ogóle nie bierze udziału ?
A na odpowiedz masz maksymalnie tydzień licząc od dzisiaj od godziny 22:23