Typowe zachowanie ryby ławicowej, która nie ma żadnego towarzystwa swojego gatunku. Dokup jej 6-7 towarzyszy, zwiększ litraż "mieszkania" na przynajmniej 140 litrów i wtedy być może uda ci się zaobserwować naturalne zachowanie tych rybek.
Na razie dokupiłem mojej brzance 1 małą, bo większych nie było, 3 cm długości. Na razie jedna, bo mam za małe akwarium (będzie 112l) Ona jest bardzo żywa, i ostatnio wskoczyła mi do koszyczka z małymi Molinezjami Black Molly.
Starsza Brzanka (może to być subiektywne odczucie) jakby się ożywiła. Nie siedzi cały czas w kokosie/pod filtrem. Pływa normalnie ze wszystkimi rybkami, i co najbardziej mnie ucieszyło:
Wróciły jej kolory. Jak ją kupiłem miała szaro-czarne paski, i była taka złota z pomarańczowymi płetwami i ogonem. Teraz paski są mocno czarne, a płetwy aż czerwone. Kolory jednym słowem się wyostrzyły.
Poza tym wnioskuje, że niedługo zdechnie, bo Brzanki Sumatrzańskie rosną do 7cm, moja ma już 8.5cm O.O
A taka mała 3cm może obgryzać płetwy parce mieczyków i molinezji czarnych? Jak będą miały ponad 2cm to wpuszczę TYMCZASOWO małe, dopóki nie znajdę chętnych na oddanie.
Czy może je zjeść?
Pozdrawiam, skunik.
Ktoś Mógłby Powiedzieć Dlaczego?