Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « coś zrzera mi gupiki - szukam winnego POMOCY
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: coś zrzera mi gupiki - szukam winnego POMOCY  (Przeczytany 5332 razy)
franta
Zainteresowany
**

« : Listopad 06, 2007, 15:49:28 »

Witam Wszystkich
Od niedawna mam swoje upragnione aqa 125l. W zeszły piątek dokupiłem około 20 gupików do istniejacej juz ferajny. Od dwóch dni wyławaim codzinie 2 lub 3 sztuki "pływające" po dnie SadSadSadSadSadSadSadSadSadSad
Trudno mi powiedzieć czy to samce czy samiczki - stan zwłok nie pozwala na identyfikacje.
Powoli sie gubię czy przyczyną ich zgonu jest głód współtowarzyszy(chociaż dostają kostkę mrożonego i dwa razy suche w ciągu dnia) czy dorwała mi sie jakaś choroba i dziesiątkuje mi gupiki Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh
Proszę o radę co mam zrobić.  Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Cry Cry Cry Cry Cry Cry
W moim aqa zamieszkują:
-gupiki około 25 (było)  Cry Cry Cry Cry Cry
-neonki około 20
-rozbory klinowe - 4 sztuki
-danio pręgowane/lamparcie - 8szt
-bojowniki niebieskie - (nie wiem jak fachowo je określić) 2 szt samice
-pielęgniczki kakadu - parka
-mieczyki - 6szt
-gurami mozaikowe - para

I to chyba na tyle  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Zdaje sobie sprawę że jest tu delikatny groch z kapustą  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy ale robiłem moje aqa pod mojego 4letniego syna.

Wszelkie opinie bardzo mile widziane - zarówno te pozytywne jak i negatywne  Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro
Dzięki
Czekam na szybką odpowiedz.
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2007, 15:53:14 wysłane przez franta » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2007, 16:17:50 »

To co masz to niezła zupa rybna ... przecież tam masz (miałeś) ponad 70 ryb ... i to w 125 litrach ... ojojoj
Ja bym stawiał na gurami ...

franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Listopad 06, 2007, 16:24:21 »

Określenie zupa rybna - bardzo mi się podoba SmileySmileySmiley ale rozumiem że jest to nie jest to za bardzo pozytywne określenie w kontekście którym to pisałeś. SadSadSadSad
Będę w takim razie prowadził szczegółowsze obserwacje. Dzięki
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #3 : Listopad 06, 2007, 17:03:22 »

Szczegółowo to Ty poszukaj nowego domu rybką bo to niedługo krem rybny będzie a nie zupa.

franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 06, 2007, 18:21:32 »

Szczegółowo to Ty poszukaj nowego domu rybką bo to niedługo krem rybny będzie a nie zupa.

Widzę żę oprócz sarkazmu żadnych konkretów nie uzyskam na tym forum Angry Angry Angry Angry Angry Angry
Myślałem że idzie się tu czegoś dowiedzieć i uzyskać fachową poradę ale chyba się pomyliłem...........................
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 06, 2007, 18:28:59 »

Spokojnie ...
Masz po prostu przerybione akwarium co może wpływać na zachowanie innych ryb. Dobra rada ... oddaj część ...
robiłem moje aqa pod mojego 4letniego syna.
Akwarium robi sie dla ryb ...

Co do gupików - przyczyna może być zupelnie inna i prostsza ... ryby po prostu padły a do martwych dobrały się inne

franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 06, 2007, 18:50:22 »

W takim przypadku mógłbyś mi jakoś pomóc co do doboru ilości ryb  Huh Huh ???oraz gatunków Huh Huh Huh Huh Huh
Co do gupików to raczej dziwne żeby w przeciągu 2 dni padło z starości 6 rybek - tak mi się wydaje ............................

Pozdro
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 06, 2007, 19:00:25 »

Nikt nie mówił że ze starośći ... choroby, złe parametry wody
Z obsady którą masz zostawiłbym albo
neony
ramirezki
kilka gupików (z 5-6 szt)
dokupiłbym 5-6 kirysków na dno i całkiem ładna ameryka
albo:
bojowniki
razbory (w ilosci ok 15 szt)
i moze cos na dno (np piskorki)
wtedy ładna azja

osobiście wolę opcję 1

franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2007, 19:11:35 »

Czyli zalecasz mi wywalenie 70% mojej obsady aqa Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed Embarrassed
Muszę sie z tym przespać  Wink Wink Wink Wink Wink Wink Wink
ALe prócz za duzego zagęszczenia to jeszcez jakieś wielkie błędy zrobiłem Huh Huh Huh Huh Huh Nie można łaczyć razem na mieczyków z gurami Huh Huh Huh Huh czy np neonek z pielęgniczkami Huh Huh Huh Huh Huh
Chciałem mieć po porstu urozmaicenie. ............................. no i tyle ..................
ale wiem : Akwarium robi sie dla ryb ...
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #9 : Listopad 06, 2007, 19:19:45 »

-gupiki około 25 (było)  Cry Cry Cry Cry Cry
-neonki około 20
-mieczyki - 6szt
-gurami mozaikowe - para
Ja proponuje tak
-gupiki około 25 (było)  Cry Cry Cry Cry Cry 2 samce i 2 samiczki
-neonki około 20
-mieczyki - 6szt para
-gurami mozaikowe - para 1
dodał bym tylko 4 kiryski i jednego Zbrojnika
25 gupików?Chyba pan nie pomyślał co by sie stało gdyby sie panu one rozmnożyły gdzie je pan by trzymał?No chyba ze pan ma Jakieś jeszcze akwarium.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2007, 19:44:06 »

Tak mam jeszcze kotnik o pojemnosci 30 litrów. Co do młodych myślę że nie było by problemów z odbiorcą.
Oferta co do okrojenia mojego aqa bardzo ciekawa. Jeżeli chodzi o kirysy to miałem je kiedyś ale bardzo ale to bardzo demolowały mi całe dno. Na zbrojnika poluję juz od dłuższego czasu ale jakoś nie mogę upolować takiego jaki by mi odpowiadał.........
Pozdrawiam  Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro

PS. Właśnie wyłowiłem kolejnego topielca  Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad Sad
Czy zdychanie moich rybek może mieć coś wspólnego z łupiną kokosa którego umieściłem w aqa Huh Huh Huh Huh Huh
Myślę że dobrze go spreparowałem..................
.............. gotowałem przez godzinę odkarzałem w nadmanganianie potasu i płukałem pod bierzącą wodą..................
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2007, 19:57:14 wysłane przez franta » Zapisane
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #11 : Listopad 07, 2007, 10:17:52 »

Może ryby po prostu sie duszą??
Mało roślin+wyłączone napowietrzanie w nocy =duszenie ryb.
Ciekawy pomysł na przygotowanie kokosa,widać nie czytałeś naszych postów na temat przygotowania kokosa bo wtedy nawet byś nie pytał czy dobrze to zrobiłeś.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Listopad 07, 2007, 10:36:57 »

Ciekawy pomysł na przygotowanie kokosa,widać nie czytałeś naszych postów na temat przygotowania kokosa bo wtedy nawet byś nie pytał czy dobrze to zrobiłeś.

Co ci się znowu nie podoba w tym przygotowaniu kokosa ... jak dla mnie jest ok

franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Listopad 07, 2007, 12:19:04 »

Jeśli chodzi o słabe napowietrzenie to raczej jest nie możliwe - filtr chodzi 24h/dobę zasysajać powietrze z otoczenia i wpąpowywując go w wodę - duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo bąbelków  Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Co do roślin to w moim aqa jest bardoz zielono - oprócz moczarki kanadyjskiej  (która rośnie jak na sterydach) w ilości około 8-10szt są również 4 gałezatki oraz CABOMBA CAROLINIANA w 3 kupkach po około 5 łodyg.  Cool Cool Cool Cool Cool Cool
W tym tygodniu mam zamiar uruchomic swoja pierwszą bimbrownię  Cool Cool Cool liczę na duuuuuuuuuuże wzrosty roślinek.

5blue5
Dzięki za poradę co od mojego aqa i jego obsady - dziś dokupuję zdrojnika no i kiryski - mam nadzieję że tym razem nie zdemolują mi dna........  Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 07, 2007, 12:32:03 »

dziś dokupuję zdrojnika no i kiryski - mam nadzieję że tym razem nie zdemolują mi dna........

Ale po uprzednim wydaniu pozostałych ryb
Co do demolki dna przez zbrojnika ... hmm pewne to na 80% ...
Co do gupików ... najlepiej kilka samic na samca najlepiej 1:2

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: