Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « coś zrzera mi gupiki - szukam winnego POMOCY
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: coś zrzera mi gupiki - szukam winnego POMOCY  (Przeczytany 5346 razy)
franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Listopad 07, 2007, 12:44:46 »

Gupiki już same się przerzedziły a raczej zostały przerzedzone przez resztę ferajny.
Zostały w tej chwili 6 samic oraz 4 samce. Gurami oddałem juz w dobre ręce  Grin Grin Grin Grin
Mieczyki już też poszły - prawie wszytkie - został samiec i samica.
Co do Danio - mam słabość ............................. chyba zostaną........................
 Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro

Jeszcze mam jedno pytanko co do bimbrowni o której wspominałem kilka pstów wyżej. Czytałem cały temat dotyczący domowej bimbrowni i nigdzie nie znalazłem szczegółowego opisu - rysunku jak wykonać dzwon w którym CO2 będzie się wchłąniać do wody. Ma może ktoś jakiegoś linka?Huh
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2007, 13:26:21 wysłane przez franta » Zapisane
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #16 : Listopad 07, 2007, 15:47:55 »

Franta nie wiem czy dobrze by było znaleźć przyczynę dlaczego padają ci ryby.Zrób podmianę wody tak ze 40 % odstanej i dopiero wpuść rybki.Najprawdopodobniej masz dużo No2.A i jak byś mógł zrobić zdjęcie akwarium by było troszkę łatwiej może masz za mało roślin?Albo za doże PH.Jak możesz to kup testy na Ph i na No2 to koszt ok 32-35 zł.Bedzie o wiele łatwiej.A i jakie masz Neony?Czerwone czy Innesa?

Co do bimbrowni to proponuje poczytać to może być tych wątek więcej na zrób to sam.Warto zajrzeć
Możę sie przyda
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,1370.0.html
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2007, 15:50:05 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Listopad 07, 2007, 16:36:50 »

Jeszcze mam jedno pytanko co do bimbrowni o której wspominałem kilka pstów wyżej. Czytałem cały temat dotyczący domowej bimbrowni i nigdzie nie znalazłem szczegółowego opisu - rysunku jak wykonać dzwon w którym CO2 będzie się wchłąniać do wody. Ma może ktoś jakiegoś linka?Huh

Czytałem wszytsko zawarte w tym temacie. Chodziło mi konkretnie o wykonanie dzwonu - rysunek -opis tam zawarty jest trochę mało przejżysty.

Jak możesz to kup testy na Ph i na No2 to koszt ok 32-35 zł.Bedzie o wiele łatwiej.

Gdzie takie testy mozna dostać i czy są one jednorazowe czy wielokrotnego urzytku?? Dostane je np. w aptece czy szukać gdzieś w sklepach z art akwarystycznymi HuhHuhHuh??

Jeżeli chodzi o neony to mam neony Innesa.
A co do zdjecia to narazie niestety nie mogę się pochwalić żadną fotą - padłą mi cyfrówka a z telefonu jakość jest  koszmarna.

5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Listopad 07, 2007, 16:46:49 »

Proszę o to testy
http://www.zoologiczny.sklep.pl/index.php?cPath=25_46_41&sort=2a&filter_id=11 -cenny nie są w tym sklepie najdroższe ale widziałem tanie może też kupić testy w zoologicznym.Najlepsza firma to Tera.Najlepiej kupić ten zestaw za 100zł ale możesz kupować oddzielnie.Testy starczają na ok 2 lata.
Nie polecam paskowych.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2007, 16:49:39 wysłane przez 5blue5 » Zapisane

Widzew Łódź
franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Listopad 07, 2007, 17:07:41 »

Widzę żę nie jest to tani sport ale chyba się na niego zdecyduje ale niestety dopiero po wypłącie  Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided Undecided

5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Listopad 07, 2007, 17:35:31 »

A tak wogule to czy czekałeś 2 tygodnie przed wpuszczeniem ryb do zbiornika.?Odstała woda?

Widzew Łódź
franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Listopad 07, 2007, 17:43:43 »

Tak. Aqa zaczeło żyć pełnią życia po 10 dniach od czasu wlania wody. Wink Wink Wink Wink
Satanic
Stały użytkownik

Warto czytać poto żeby wiedzą dzielić sie z innymi

« Odpowiedz #22 : Listopad 07, 2007, 18:09:59 »

To przynajmniej najczęstszego błędu początkujących nie popełniłeś.
Swoją drogą ludzie dopiero po czasie uświadamiają sobie ile kosztuje utrzymanie akwarium i ze nie jest to dobry pomysł jako prezent dla dziecka.

franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Listopad 07, 2007, 18:17:23 »

Pisałem że moje aqa robiłem dla dziecka - ale w rzeczywistości dla siebie (inaczej by nie przeszło - żona)  Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin
Co od kosztów to zdawałem sobie sprawę ile to kosztuje i będzie kosztować - nowe aqa, osprzęt, rośliny, ryby itp. ale nie spodziewałem się żę tak drogie sa testery.
Satanic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Listopad 07, 2007, 18:25:27 »

zależy jak na to patrzeć:
100zł za testy na około dwa lata no niech będzie że na 20 miesięcy!!
100:20=5złoty miesięcznie
Czyli patrząc na to długodystansowo jest to dość tanie:D

franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Listopad 07, 2007, 18:34:14 »

no w sumie jak na to patrazeć w ten sposób ............................................. to nie jest to kosmiczna kwota
Satanic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Listopad 07, 2007, 19:45:03 »

A brak takich testów może sie w pewnym momencie zakończyć smutno zarówno dla właściciela jak i  dla rybek.

5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Listopad 08, 2007, 14:54:02 »

a Tylko trzeba mieć kapitał początkowy. Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy.Dobre akwarium to koszt w granicach 600 - 1000zł ze wszystkim.

Widzew Łódź
franta
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Listopad 09, 2007, 16:07:24 »

Moje aqa kosztowało już około 650zł. i dpiero teraz zaczyna wyglądać  Wink Wink Wink Wink

Pojawił się u mnie mały problem.
Na szybiach, podłożu, filtrze, grzałce,roślinach i wszystkim poza rybkami poajwił się brązowawy osad.
Kupiłem czyścik - ale to tylko do szyb a co z resztą??? Huh Huh Huh
Wygląda to bardzo mało estetycznie. Jakieś sugestie??? Huh Huh Huh Huh Huh Huh Huh
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Listopad 22, 2008, 11:45:16 »

okrzemki

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: