Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: początkująca-proszę o pomoc  (Przeczytany 3608 razy)
meggi
Nowy
*

« : Listopad 06, 2007, 20:23:13 »

muszę wam powiedzieć że jestem zielona w sprawach akwarystyki, jakiś czas temu napisałam tu na forum i wtedy mi pomogliście więc spróbuję jeszcze raz.mam bardzo małe akwarium od kilku miesięcy ,dostałam je w spadku po koleżance która wyjechała za granicę,o wymiarach 32cm na 20, wys.20. a w akwa mam glonojada, 2welony, 3neonki innesa i 2 kardynałki chińskie. zdaję sobie sprawę,że jest ono przerybione ale planuje kupić za miesiąc akwa 60l lub większe. słuchajcie jak to jest z tą wodą bo jak przeczytałam te wasze posty o tych współczynnikach i itp to ogłupiałam. w ogóle nie wiem o co chodzi. ja wymieniam wodę 2/3 co tydzień odstałą wodą z kranu,do której dolewam kilka kropel "esklarin"-uzdatniacza wody.i tyle. chyba powinnam coś więcej zrobić skoro taką ważną sprawę przywiązujecie do tych współczynników? martwię się, bo przeczytałam, że neonki(które dostałam niedawno) potrzebują klarownej i czystej wody a mi moja wygląda na lekko brązową. czy możecie mi cokolwiek poradzić? czy ja w miarę dobrze to wszystko robię? a może jakąś dobrą książkę o akwarystyce mi polecicie? proszę was o pomoc, bo bardzo lubię te rybki i wciągnęłam się w tą całą sprawę. pozdrawiam serdecznie.
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 06, 2007, 20:42:08 »

Akwarium (12l) to taki wiekszy sloik, praktycznie nie moze w nim zyc zadna rybka (ew. ślimaki lub krewetki, albo jakies noworodki Wink). Długo juz masz te ryby i wszystkie żyją?? Poki co ja najszybciej postaraj sie o ta 60 bo bedzie nieciekawie :/ na temat chemii wody nie ma co sie rozpisywac, w takim akwa brunatna moze byc od wielu czynników. Podmiana jest jak najbardziej ok, pewnie ona podtrzymuje jako tako rybi, ale j/w akwarium nie dla nich.

meggi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 06, 2007, 20:56:32 »

1 z welonów,glonojad, i 1 z kardynałków mają już około roku, licząc jeszcze czas spędzony u koleżanki. dobrze, postaram się szybciej mieć te większe akwarium Smiley przeczytałam , że neonki jedzą tylko żywy pokarm, czy w takim razie nie zjedzą suchego pokarmu który daję wszystkim rybkom? (ichtiovit)
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 06, 2007, 22:04:07 »

oczywiście że zjedzą. Ja karmie rybki (m.in. neonki) głównie suchym pokarmem a mrożonki podaje tylko jako urozmaicenie diety
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2007, 09:06:41 wysłane przez wisnia_gc » Zapisane

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 12, 2007, 18:37:25 »

O jeju!Sporo pracy cię czeka.A więc tak:
1.Kup większe akwa
2.Oddaj neonki bo są ciepłolubne a welonki zimnowodne (poza tym mogą sobie welonki zrobić mały deserek z neonków jak podrosną  Wink )
3.Kup pokrywę (podejrzewam ,że nie masz)
4.Kup test w zoologicznym na PH KH GH i NO2/NO3 więcej o parametrach przeczytasz w wątku Sebastiana http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6947.0.html
Pozdro I niech rybki przynoszą ci radość. Smiley

Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Listopad 12, 2007, 19:14:48 »

Ja bym poki co nie kupowal testow. Lepiej za te kase szybciej kupic porzadne akwa z grzalka i filtrem, a dopiero potem dokupywac gadzety:D

Zreszta i tak obsada jest maksymalnie pomieszana, wiec co za roznica jakie ph,gh,kh i tak dla jakiejs ryby bedzie zle ;]

No2 i no3 przy takim malym baniaku pewnie tez beda jakies wysokie i narazie nie ma na to wplywu za bardzo.

Ja bym wpierw baniak i filtr kupil ;] Optymalnie 112l z pokrywa i oswietleniem (189zl) + filtr FZN 2 albo 3 (60-70zl)
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2007, 19:23:42 wysłane przez Tadeus » Zapisane
meggi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2007, 18:09:28 »

to dziwne,bo mam wrażenie, że jest wręcz odwrotnie- że to welonki lubią ciepłą wodę a neonki zimne. ale widocznie się mylę....? myślałam raczej o akwa 63-80 l .jaki filtr do takiego akwa?co jeszcze powinnam dokupić? rybek już nie oddam, a skoro mam tak pomieszane rybie towarzystwo, to te testy mi się nie przydadzą? czy w takim akwa większym będę mogła robić tak jak dotychczas- esklarin i odstała woda do podmiany? dzięki wam za cierpliwość Smiley
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2007, 18:45:32 »

Jeśli rybek nie oddasz to albo ciepło albo zimnowodne padną albo po prostu będą krócej żyć.Bo albo będziesz miała zimną albo ciepłą wodę.Jeśli nie zmienisz obsady to testów nie kupuj bo nie ma sensu.Jakbyś kupiła 60l-80l i oddała welonki to mogłabyś dać stado neonków i kirysków np. pandy i coś jescze...  Wink

meggi
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 13, 2007, 19:02:29 »

oj, to jest problem... hmm pomyślę co z tym zrobić. ale żadnej rybki nie oddam , co najwyżej któreś z nich zostawię w tym mniejszym akwarium.... a coś na temat gadżetów mi poradzicie? jaki filtr będzie dobry itp?

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 13, 2007, 19:21:31 »

No jeśli 60-80l to najlepsze są kubełkowe chociarz trochę drogie są  Tongue .Więc kup jakiś wenętrzny np. taki http://www.allegro.pl/item266762365_filtr_fan_2_plus_nowy_gwarancja_.html#photo lub kaskadowy (moim zdaniem lepszy od wewnętrznego) np. taki http://www.allegro.pl/item269019923_filtr_zewnetrzny_kaskadowy_400_l_h_skimmer_.html#photo .Co do pokrywy to ci nie doradzę bo nie znam wymiarów.A jeśli chodzi o grzałki to najlepsze są Jagera z (termostatem oczywiście) .A jeśli nie masz zamiaru kompletować odzielnie to proponuję gotowy zestaw akwariowy (choć nie jestem zwolennikiem) no cyba ,że ten http://www.allegro.pl/item264353484_zestaw_aquael_brillux_72l_sklep_warszawa.html  ze świetnym oświetleniem (tego akurat dowiedziałem się od Emi Grin ) lub ten http://www.allegro.pl/item265701941_akwarium_75_l_ferplast_cayman_60_professional_wawa.html .Lub z tanich http://www.allegro.pl/item263888347_super_zestaw_akwariowy_60x30x33h_sklepmalawipl.html#photo ale w tym tanim musisz zmienić oświetlenie na firmowe i dołożyć jeszcze jedną świetlówkę (Jak to zrobić przeczytasz na forum w dziale ,,Zrób to Sam" .Pozdro!  papa

meggi
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 16, 2007, 15:51:48 »

dzieki, na pewno przydadzą mi się twoje porady, dobrze,że od razu przekazałeś mi linki, będę wiedziała co jest dobre Smiley
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Listopad 16, 2007, 16:32:41 »

dzieki, na pewno przydadzą mi się twoje porady, dobrze,że od razu przekazałeś mi linki, będę wiedziała co jest dobre Smiley
Zawsze do usług Grin .Nie ma sprawy po to wkońcu jest to forum Wink

Cosmo
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Listopad 17, 2007, 10:27:01 »

Testów nie ma co od razu kupować, ja rok obchodziłem się bez testów i jakoś nic się nie działo... Kiss Lepiej zainwestować w duże akwa niż w te testy, które można dokupic później kiedy zajdzie taka potrzeba. Pamiętaj żeby co nieco zapoznać się z własiwościami wody, co to pH, twardość i takie tam zanim kupisz testery. Tongue

meggi
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 17, 2007, 11:04:52 »

ta cała sprawa z tymi testami to dla mnie czarna magia więc na razie rzeczywiście nie będę się za to zabierać Smiley
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Listopad 17, 2007, 14:46:30 »

Mimo wszystko dobrze wiedzieć przynajmniej na początku jakie ma się parametry wody w kranie. Później dobrze sprawdzić po okresie dojrzewania jak jest. IMHO to raczej z większym doświadczeniem można obyć się bez testów niż na początku.
Jeśli masz znajomego akwarystę to poproś aby ci zbadał wodę w kranie i pozniej po dojrzewaniu w akwarium. Możesz również poszukać na stronie dostawcy wody (wodociągi) parametry swojej wody, lub dowiedzieć się w siedzibie.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: