Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Zakładam akwarium i prosze o pomoc.  (Przeczytany 5523 razy)
Aga_a
Nowy
*

« : Listopad 09, 2007, 11:12:47 »

Kolega "uszczęśliwił" mnie prezentem urodzinowym. Dostałam od niego trzy neonki. Dowiedziałam się też że ponoć miałam zakładać akwarium     W tej chwili mam szkło (jakieś 30litrów) 3 neonki, żwirek, ceramiczną grotę i kilka roślin. Nawet nie wiem jakich. Za radą kolegi wymieniałam co tydzień całą wodę, codziennie dolewałam trochę żeby temperaturę utrzymać (mam też termometr) Podkreślam że na rybach dotąd nie znałam się nic a nic. Musze przyznać że na początku miałam ochotę uszczęśliwić nimi kogoś innego, ale nie chciałam koledze robić przykrości (jestem też stanowczo przeciw żywym prezentom) Poczytałam trochę, dowiedziałam się coś niecoś i w końcu postanowiłam założyć akwarium. Szkoda mi tych neonów, zapewne sie męczą w tym co mają. A po za tym przyznam że akwarystyka zaczęła mnie interesować. Mam na oku akwarium 52 litry. Ale nie wiem co dalej? Grzałka, filtr? I co jeszcze? I jakie to wszystko? Byłam w zoologicznym jednym, zaproponowano mi oświetlaną, filtrowaną itd... kulę. Poszłam do drugiego, a tam cena samego akwarium: 600zł. Na to mnie z pewnością nie stać. Chce kupić najzwyklejsze i najtańsze bo z finansami u mnie krucho. Ale chce wiedzieć co jeszcze? I ile to mniej więcej wyniesie? Podkreślam że chodzi o niezbędne rzeczy, bo z ta kasą naprawdę krucho. No i jeszcze:  jakie ryby do takiego akwa? Bo nie będę samych neonów trzymać. Wydaje mi się że i ich przydałoby się więcej? A może jakieś nierybiaste?
Poradźcie.   
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2007, 11:14:48 wysłane przez Aga_a » Zapisane
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #1 : Listopad 09, 2007, 11:22:07 »

po pierwsze- nie wymienia sie nigdy calej wody, ewentualnie Smiley po drugie- temterature reguluje sie grzalka . po trzecie- poczytaj najpierw co oferuje ci strona- o zakladaniu, pielegnacji itd. Smiley jak bedziesz miala podstawowe wiadmosci to wtedy pytaj Smiley jestem gotow pomoc dlatego zrobie Ci maly kosztorys Smiley okolo tych 50 litrow Smiley

Aga_a
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 09, 2007, 11:29:19 »

po pierwsze- nie wymienia sie nigdy calej wody, ewentualnie Smiley po drugie- temterature reguluje sie grzalka . po trzecie- poczytaj najpierw co oferuje ci strona- o zakladaniu, pielegnacji itd. Smiley jak bedziesz miala podstawowe wiadmosci to wtedy pytaj Smiley jestem gotow pomoc dlatego zrobie Ci maly kosztorys Smiley okolo tych 50 litrow Smiley
Że nie wymiania się całej wody i temperature reguluje się grzałką to już wiem. Pisze tylko co robiłam za radą mojego kolegi. Teraz już troche się dokształciłam. A za kosztorys byłabym bardzo wdzięczna.
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #3 : Listopad 09, 2007, 11:41:22 »

dobra, wiec zakladamy Ci baniak Smiley

http://allegro.pl/item263162319_akwarium_63_l_proste_pokrywa_promocja.html

http://allegro.pl/item267278898_filtr_fan2_plus_nowy_.html

http://allegro.pl/item266332215_grzalka_z_termostatem_25w_aquael.html

wyjdzie Cie to ponad 200zl ale, napisz maila co chcesz kupic i spytaj jaki rabat dostaniesz Smiley to na pewno cos spuszcza Smiley te rzeczy to podstawa Smiley dalej trza zwirku zrobic odpowiednia warstwe, kupic roslinek... no i bedziesz mogla zaczac swoja przygode z akwarystyka Wink nie polecam ci kupowanie podlozy, choc jeden worek pod zwir nie zaszkodzi Wink zrobic 1,5 warstwe Smiley rosilnki najlepiej kupowac od akwarystow nie w zoologicznych- ceny sa zabojcze, wybor slaby i niepewne zrodlo.
mysle,ze jezeli masz 300zl to zrobi sie taki baniak ze fiu fiu Cheesy albo od razu zdecyduj sie na baniak okolo 90l, oprzejzyj oferty tego sprzedajacego- roznica w cenie niewielka a przy tym litrazu juz mozna pomyslec o jakiejs wiekszej ilosci ryb Smiley

Aga_a
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 09, 2007, 11:51:25 »

Dzięki  Cheesy Moge wydać tak koło 250, więc myśle ze nie będzie źle. Na awarium powyżej 52 litrów zwyczajnie nie mam miejsca, myśle że takie mi wystarczy. A przy tej grzałce pisze że pojemność 10-25 litrów? A jeszcze nie do końca zrozumiałam z podłożem. Jakie ma być? Bo ja mam narazie dwa worki żwiru, czyli coś jeszcze do tego?
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2007, 12:02:20 wysłane przez Aga_a » Zapisane
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 09, 2007, 13:22:51 »

PGR odwalił już kawał dobrej roboty...

przede wszystkim zastanów się porządnie nad miejscem na akwarium i dostępnym miejscem - akwarium nie wsadzisz na ścisk, będziesz potrzebowała też trochę miejsca nad, jak i dostępu do źródła prądu. Akwarystyka bardzo wciąga a im większy zbiornik tym możesz w nim mieć więcej roślin/rybek => większy fun Wink. Ogółem im większy zbiornik tym lepiej - łatwiejsza obsługa, dużo więcej możliwości i nie będziesz za chwilę rozglądać się na nowym większym Cheesy.

Tak więc przeanalizuje gdzie możesz postawić akwarium (które też swoje waży - możesz przyjąć w zaokrągleniu objętość x 1,2 kg), i wtedy poszukaj zbiornika. Najlepiej przez allegro. Ja polecam znaleźć (przez allegro) sprzedawcę z okolicy żeby odebrać wszystko osobiście (o ile masz taką możliwość) lub też zamawiać i kurierem (z tego co słyszałem nie ma co się bać). Z tymi rabatami za komplet to jest różnie. No i tyle o szkle.

Do tego filtr, grzałka i ze sprzętu chyba masz wszystko. Jeżeli mas wystarczająco żwirku (tak żeby pokrył dno na około 4-5 cm wysokości) to dokupujesz rośliny (zdecydowanie od akwarystów przez forum, allegro - podpisuję się pod zdaniem PGR co do sklepów). I możesz zacząć myśleć o dalszych rybkach.

Najpierw jednak ustal wymiary i litraż akwarium Smiley
Aga_a
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 09, 2007, 13:45:17 »

Właśnie rozglądam się na allegro. W moich okolicach nikt nie sprzedaje, więc odbiór osobisty odpada. Co do miejsca co koło okna mam szafke na której spokojnie zmieści się akwarium. Czy to dobre miejsce? Po tych wypowiedziach zaczynam się zastanawiać nad 90 litrami. Tylko musze się upewnić czy mi się zmieści
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2007, 13:50:39 wysłane przez Aga_a » Zapisane
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 09, 2007, 15:08:09 »

Jest masę teori na temat tego gdzie może stać akwarium a gdzie nie powinno. Praktyka pokazuje jednak że akwarium stawiasz tam gdzie możesz. Ja (nie)stety nie powiem Ci jaki wpływ okno może mieć na warunki w akwarium.
Nie martw się już nie jedna osoba chciała zacząć od 25L a teraz jest dumnym posiadaczem akwa około 100l Smiley. Życzę powodzenia w dalszych przymiarkach Wink
LUq
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 09, 2007, 15:59:34 »

zdecydowanie llepiej zastanowic sie 2 razy jaki kupic zbiornik roznica w cenie minimalna w sprzecie to samo a ile wiecej frajdy ... majac cos wiekszego ...
nie mowiac juz o tym ze tym wieksze tym lepiej sie je prowadzi nie ceba co chwila wszystkiego dogladac ...

Osobiscie zaczynalem od akwa wymiarow malego krewetkarium i nie polecam tej metody ... szkoda wrzucac kase a efekt koncowy i tak marny jesli sie dopiero wszystkiego uczy ... tylko mozna sie zmiechecic ...

A co to kupowania akwa przez internet w dzisiejszych czasach nie trzeba sie bac takiej formy akwa najczesciej przyjezdza do nas w solidnej warstwie styropianu obudowane w drewniana kaste ... w pelni ubezpieczone a wyniesie to nas nieraz taniej z przesylka niz zakup w akwarystyku w naszym miescie (szczegolnie u mnie ceny z kosmosu z miescie 60 tys z jedneym sklepem)
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #9 : Listopad 09, 2007, 20:04:48 »

Brawo dla inteligentnego Kolegi Good ! Good ! Good ! Good ! Good ! Good ! Good ! Good ! Good ! <good>Coza sk...... całą wodę to o niech se wymieni ...... .Takiemu to ja bym?Od ile masz akwa masz tam jakieś roślinki?.Neony Mogą być trzymane w 30l akwarium oczywiście jeśli maja warunki.

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Aga_a
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 09, 2007, 20:28:22 »

Kolega "chciał dobrze" A ja się tylko umordowałam z tą wodą. Ale po jakimś czasie doszłam do wniosku że nie będę tak w ciemno trzymać tych ryb i zaczęłam czytać. No i oczywiście przeżyłam szok.
Postanowiłam że jednak się zdecyduje na 50litrów. Może i mało, ale na większe (póki co) nie mam warunków. A ze mnie żadna zapalona akwarystka, powinno mi starczyć (przynajmniej na początek) Tym bardziej że mam u znajomego dobrą ofertę.
Teraz tylko trzeba czekać na akwarium (jutro ostateczna decyzja, ale już zdania nie zmienię) i brać się za czytanie. Zastanawiam się jeszcze jakie ryby do tego akwarium? I czy w takiej wielkości mogę sobie pozwolić na jedną krewetkę?
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 09, 2007, 20:53:19 »

powinnaś dokupić neonki, a co do krewetek to poleciłbym ci Red Cherry bo są one małe i możesz ich mieć więcej

wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Listopad 09, 2007, 20:57:31 »

krewetki moga żyć w dużo mniejszych akwariach więc w 50 litrach spokojnie możesz je trzymać. Ja dokupiłbym kilka neonek i kilka kirysków na dno. Są to bardzo ładne i ciekawe rybki.
Pamiętaj że jeśli chcesz mieć ładne rośliny to musisz miećw akwa dużo światła ( około 0.5wata/litr). Co do trzymania akwa koło okna to nie polecam. Słońce sprzyja rozwojowi glonów a przecież każdy chce mieć ładne rośliny bez paskudnych glonów. Co do podłoża to ja mam sam żwir i roślinki ładnie rosną i myśle że na początek nie masz co kombinować z jakimiś specjalnymi podłożami, tylko pamiętaj o odpowiedniej warstwie czyli około 5cm.

Aga_a
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 09, 2007, 21:05:11 »

Ciekawa tylko jestem czy w moim mieście z zoologicznym są krewetki... I że tak zapytam, ile taka krewetka może kosztować? Żebym tu zaraz na zawał nie padła.
Akwarium będzie stało dość blisko okna, jednak częściowo za takim "załamaniem" więc nie powinno być problemów.
A co do ryb to będę teraz odwiedziać zoologiczne, porozglądam się. Poczytam. Jak już będę miała jako taką koncepcje to napisze na forum. Z tego co wyczytałam to akwarium bez ryb musi stać dwa tygodnie, tak?
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Listopad 09, 2007, 21:07:08 »

Z tego co wyczytałam to akwarium bez ryb musi stać dwa tygodnie, tak?

Musi stac az dojrzeje i no2 bedzie kolo zera. Srednio trwa to parenascie dni ale przy kazdym zbiorniku inaczej. Najlatwiej stwierdzic kupujac test na No2 ;] Krewetki jak sa sa taniue - red cherry chyba kolo 2,5zl
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2007, 21:11:51 wysłane przez Tadeus » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: