Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Bojownik-postrzepione pletwy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Bojownik-postrzepione pletwy  (Przeczytany 4691 razy)
beatalu
Nowy
*

« : Listopad 13, 2007, 20:01:01 »

Ratunku! Moj bojownik zachorowal. Tydzien temu kupilam mu swie samiczki i od tego chyba czasu nie jest soba. Zauwazylam ze ma postrzepione pletwy i plywa tylko po powierzchni wody Jest wychudzony i w zasadzie to jedyne objawy. Przenioslam go do innego zbiornika, niestety bardzo malego tymczasowo bo innego nie mam...Co mam robic?
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2007, 20:07:54 »

Podaj litraż zbiornika i parametry wody w jakich się przebywał. Czy oprócz samiczek miał jeszcze jakieś towarzystwo?
beatalu
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 13, 2007, 20:11:23 »

Akwarium nie jest duze moze 10 l i na razie bez grzalki. Oprocz samiczek nie bylo innych rybek. To moja pierwsza rybka i wlasciwie niewiele wiem oprocz tego co mi Pani w sklepie powiedziala......
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 13, 2007, 20:17:22 »

10 litrów to za mało nawet na jednego bojownika. A Ty dołożyłaś kolejne... Moim zdaniem poprostu ryby zaczęły się zwalczać lub próbowały podejść do tarła w stylu bojowników (czyli dość brutalnego). Ponadto bez grzałki to może być tragedia tylko gdzyż bojownik potrzebuje bodajże 27*. No i brak pokrywy, który może doprowadzić do zapalenia labiryntu u bojownika.
Uważam, że są dwa wyjścia:
1 - albo kupisz akwarium minimum 60l i obsadzisz gęsto roślinnością - wtedy możesz zatrzymać i samca i samiczki
2 - oddasz samiczki a samcowi kupisz zbiornik 25l
Koniecznie jednak zakup grzałkę oraz spraw sobie pokrywę.
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2007, 20:20:45 wysłane przez numiko » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2007, 20:20:00 »

Chcesz powiedzieć, że wpuściłaś trzy bojowniki do 10 litrów   Roll Eyes To za mało nawet dla jednego.

Dla haremu 1 samiec + 2 samice minimum to 40litrów (ale lepiej 60)

Niestety sprzedawcy w sklepach często wprowadzają ludzi w błąd.

Postaraj się oddać samiczki, a dla samca kup przynajmniej 20 litrów z pełnym wyposażeniem (filtr, grzałka, pokrywa). Albo kup większe dla haremu, ale to już większy wydatek.

Żeby płetwy się zregenerowały, rybka potrzebuje czystej, ciepłej (ok.30 stopni) wody, dobrego odżywiania (robaczki, witaminy).

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
beatalu
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 13, 2007, 20:28:07 »

Ok, Dzieki wielkie, strasznie mi szkoda mojego Antosia wyglada strasznie i malo mi co serce nie peknie. A faktycznie Sprzedawcy wprowadzaja ludzi w blad i nie wiem dlaczego sa tacy nieludzcy. Chciano mi sprzedac malutka kule, kulke doslownie..... dobrze ze sumienie przeze mnie przemowilo i nie posluchalam sie Pani bo faktycznie byloby jeszcze gorzej. Myslisz ze moge go przetrzymac do piatku w malym pojemniczku, oddzielnie? Nie wiem czy zdaze do sklepow, ale bede sie starala. Kupie mojej sierotce wieksze akwarium.
numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 13, 2007, 20:39:52 »

Cieszę się, że chcesz naprawić tę sytuację Smiley

Fajny link o bojownikach jeszcze znalazłam:
http://www.bojownik.pl/wiki/FAQ_Portalu_Bojownik.pl

No cóż - lepiej, żeby przecierpiał do piątku niż miałby tak się męczyć do ostatniego dnia swojego życia. Ale kup jak najszybciej i pamiętaj aby akwarium dla niego najpierw dojrzało.

Powodzenia!
beatalu
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 13, 2007, 20:43:53 »

Juz znalazlam na necie sklep blisko mojej pracy. Mam nadzieje ze cos tam dostane jutro. Znam te strone o bojownikach. Ale jeszcze poczytam. Dzieki jeszcze raz.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2007, 19:28:42 »

Samczyk został najprawdopodobniej pogryziony przez samiczki bo to zbyt mały zbiornik dla 3 bojowników.

renii2
Stały użytkownik

lubimy rybcie (;

« Odpowiedz #9 : Listopad 17, 2007, 21:10:48 »

Mój bojownik w dużym akwarium towarzyskim pływał z innymi rybkami przez ok. 3 miesiące i wszystko było ok. Jakieś 2 tygodnie temu zauważyliśmy, że jest płochliwy, chowa się Smiley w roślinach, w ogóle dziwnie reaguje. Okazało się, że bocja karłowata podgryza mu welony. Zamieszkał więc biedaczek sam w 25 litrach, płetwy pięknie odrastają, ale zauważyłam coś niezwykłego. Przez jakiś czas była z nim chora neonka, była podniesiona temperatura i mocne napowietrzanie, a więc spory ruch wody. Z tego co czytałam bojowniki tego nie lubią, więc bardzo uważnie obserwowałam jego zachowanie i co się okazało? Felek raz za razem podpływa do filtra i płynie z prądem, wygląda, że świetnie się bawi.Neonka wyzdrowiała, wróciła do stada, bojek został sam, a ja nie wiem, co zrobić z ruchem wody, bo nie chcę mu odbierać jedynej rozrywki, co myślicie? Smiley

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 17, 2007, 21:28:45 »

Jeśli to lubi, to bym tak zostawiła.
Zresztą zauważyłam, że bojowniki bardzo się interesują filtrami Smiley

25 litrów to dobry litraż dla samotnego bojownika, tak naprawdę towarzystwo mu nie jest potrzebne, a w dodatku w ten sposób jest bezpieczny od obgryzania. Ewentualnie możesz mu dołożyć parę krewetek karłowatych, żeby utrzymywały czystość w akwarium.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2007, 01:05:01 »

Ja z całą pewnością usunąłbym ruch wody. Bojownik nie potrzebuje takich "rozrywek". Zapewnianie mu takich zabaw to mniej więcej tak jak zmuszać leniwca do biegania w kołowrotu dla chomików.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: