Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: jaki filtr do 72l??  (Przeczytany 11494 razy)
damianio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Listopad 19, 2007, 13:18:12 »

myslalem ze bedzie wygladalo gorzej Smiley

Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Listopad 19, 2007, 14:55:11 »

A czy w pokrywie Brillux też tak dało by radę ?

jamlasic
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Grudzień 12, 2007, 21:59:31 »

ja w takim razie przenosze sie tutaj i wklejam moje pytanie na temat 72l
Zastanawiam się nad zmianą filtracji w 72l. Obecnie działają tam 2 wysłużone AquaEle Fan Mini. Jeden normalnie, do drugiego jest podłączona deszczownica. Przydałby mi się jeden z nich do mniejszego akwarium, więc chętnie bym dokupił nowy do tych 72l. Zastanawiam się tylko w jaki filtr miałbym zainwestować i czy wybrać nowy wewnętrzny czy kaskade. Z góry dziękuje za porady.
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Grudzień 20, 2007, 20:18:43 »

JA bym wzią kaskadę chociaż z wew. polecam Turbo-350 Aquaela Wink

artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #19 : Grudzień 20, 2007, 22:02:27 »

U mnie (co widac na zalaczonych fotkach) pracuje kaskada AquaClear 50 oraz filtr wewnetrzny AquaEl FAN-2 (a akwa ma 160L - 100x40x40cm)  Cheesy
Pracuja tak sobie razem juz ponad 2 lata (wczesniej byl tylko FAN-2 w mniejszym akwa) i powiem szczerze, ze woda jest "krysztal".
Dodatkowo nie ma problemow z glonami....  Afro
Te filtry dawaly rade nawet wtedy, kiedy przez okres jednego roku, w moim akwa panowalo przerybienie (byly tam rybki moje i mojego kumpla, ktory byl za granica)  Cool

A jesli chodzi o czyszczenie "takiego zestawu filtrow":
- FAN-2 (wklad to gabka) - czyszcze co 3-4 tygodnie (mam to sprawdzone i przetestowane - bardziej "zapchany" filtr lepiej czysci wode, tj. dokladniej)
- AquaClear 50 (wklady to: gabka, rurki ceramiczne i żwirek amonowy (wklady te czyszcze co 2-3 miesiace) - filtr ma zalozony prefiltr na wlocie z drobnej gabki, ktora czyszcze co 2 tygodnie)

Oba te filtry sa bardzo ciche (dlugosc ich pracy podalem wyzej i pracuja non-stop oczywiscie  Grin )
A i pobor energii jest stosunkowo maly: FAN-2 - 7,2W, a AquaClear 50 - 5W

Kaskada sie sama nie zapowietrzy, nie rozcieknie, nie peknie waz ani zadna zlaczka.... wiec woda sie nigdy nie wyleje na podloge (a to tez jest wazne np w przypadku zaniku napiecia w gniazdku i ponownego rozruchu filtra)

Ps. Wiem, ze kubelek jest lepszy jezeli chodzi o filtracje biologiczna i rzadziej sie go czysci, ale ja po prostu mam przykre doswiadczenia z "pierwszymi kubelkami" 6 lat temu i jakos sie nie moge przekonac - pamietliwy jestem  Embarrassed

Ps1.Otwor pod kaskade wycinalem nozem do tapet i wyszlo to calkiem niezle (jak widac  Good !)
Chcialem ten otwor wyciac z tylu akwa, ale stwierdzilem, ze ruch powierzchni wody bedzie "lepszy" jezeli "poleci wzdluz" akwa...  Wink

Wiec mysle, ze jezeli tylko pokrywa jest "plastikowa" to nie powinno byc zadnych problemow z wycieciem odpowiedniego otworu (kwestia wprawy i odrobiny cierpliwosci). Wazne jest tylko DOKLADNE rozmierzenie "przyszlego" otworu, a nawet lepiej jest wyciac mniejszy, bo mozna go zawsze powiekszyc no nie ?

Ale sie rozpisalem.....  Grin

Pozdrawiam
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: