Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: padaja mi gupiki :(  (Przeczytany 3871 razy)
glonojad
Stały użytkownik

« : Listopad 17, 2007, 22:16:08 »

sma dzisiaj padła mi polowa obsady w 25 l (gupiki), nie wiem  co robic, narazie wziolem miske przesadzilem reszte gupików, nalalem wody z RO i dolalem aqutana (NA USPOKOJENIE). Rano bede musial wypazyc cale akwarium (filtr, grzalka, zwirek, skały itp.) i nie wiem co z roslinami zrobic zeby je odkazic Sad pomozecie ?? jak jakis lek to rano pojadae na gielde kupic Sad

wojto
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2007, 23:16:38 »

z tego co wiem to gupiki nie przepadają za RO bo wolą twardą wodę. Więc wyparzanie może nic nie dać bo nie ma co wyparzać.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Listopad 18, 2007, 01:00:26 »

nie podałeś żadnych informacji o objawach, ale jeśli stosujesz duże ilości RO (lub wręcz tylko RO - mam obawy czy nawet paletka wytrzyma 100% RO), to być może mamy tu do czynienia z jakimś rodzajem szoku osmotycznego. Gupiku lubią wodę średnio twardą do nawet bardzo twardej, toteż nie bardzo rozumiem skąd wziął się ten pomysł z RO ?

glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 18, 2007, 10:35:29 »

ja leje wode w 50% RO i 50% kranów, ale cos znowu jest z wrocławska kranówą bo sasiad cos tam gadał ostatnio...

parametry wody:

NO3 - 25
NO2 - O,5
GH - 70d
KH - 60d
pH - 6,0

dzisiaj rano padły mi 2 krewetki, ktore mialem od samego poczatku w tym akwarium  Cry

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2007, 11:00:53 »

Poziom NO2 = 0,5 średnio mi się podoba ... pH i twardości dla gupików za niskie. NO3 = 25 to tez trochę sporo ...
Może tutaj jest przyczyna ...

glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 18, 2007, 11:28:10 »

NO2 I NO3 takie wysokie poniewaz te ciała sie juz rozkładaja  w tej wodzie, a parametry miezylem dzis rano... Cry
hej, a co mam zrobic z roslinami zeby je zdezynfekowac??
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2007, 11:30:07 wysłane przez glonojad » Zapisane

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2007, 13:22:46 »

powtórzę się
nie podałeś żadnych informacji o objawach,(...)

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 18, 2007, 13:27:55 »

do gupików lej KRANÓWĘ, pH 6 zlituj się  Undecided i jeszcze przełożyłes je do czestej ro Undecided szok .....
a przy okazji do malawi także ro lejesz ??

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 18, 2007, 13:30:14 »

no... yyy poprostu podpływa do powierzchni wody i przekreca sie z boku na bok. nie puchna, nie maja zadnych ran itp.

mozecie mi w koncu powiedziec co zrobic z roslinami zeby je zdezynfekowac?HuhHuh??

glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 18, 2007, 13:34:06 »

do gupików lej KRANÓWĘ, pH 6 zlituj się  Undecided i jeszcze przełożyłes je do czestej ro Undecided szok .....
a przy okazji do malawi także ro lejesz ??

mozesz nie komentowac??!! Wściekły mondralinski sie znalazł, umiesz mi pomóc, to napisz a nie sie moądrzysz Wściekły

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 18, 2007, 13:34:37 »

nie rozumiem w jakim celu chcesz zrobić restart, zaczohwujesz sie jak niektórzy początkujący(bez obrazy dla nikogo), choroba, od razu restart, a co jak jakaś ryba zachoruje w np. amazonce to ją też byś zrestartował ??
do gupików lej KRANÓWĘ, przełożyłes je do czestej ro
mozesz nie komentowac??!! Wściekły
a wiesz gdzie jesteś ??
mondralinski sie znalazł
dziecko które zaczyna też ci powie, że gupików nie trzyma sie w ro
umiesz mi pomóc, to napisz a nie sie moądrzysz Wściekły
właśnie ci pomagam pisząc, że masz złą wodę ...
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2007, 13:39:01 wysłane przez Kubuś_8 » Zapisane

glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Listopad 18, 2007, 13:38:55 »

tak tylko ze ta choroba zabiła mi juz wszystkie gupiki, krewetki i glonojada, ktore zyly w tym akwarium. jak chce tam wpuscic inne rybki to chyba przydalo by sie dokladnie zdezynfekowac akwarium, aby zapobiec takiej cholernej zarazie !!! Wściekły i wiesz co dobrze ze ty zachowujesz sie jak PROFESJONALISTA!!

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Listopad 18, 2007, 13:42:04 »

ja bym dodał np. nadmanganianu (VI) potasu zostawił na 2 tyg bez ryb, ofc z działającym sprzętem, po tyg podmienilbym 50% wody i jak bym wpuszczał ryby nowe to BEZ ZBROJNIKA !!!!!!!!!!!! (w 25l ?!)

glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Listopad 18, 2007, 14:03:26 »

to ze mam zła wode powiedzial mi sebos, a zbrojnik ma moze 2 cm

przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 18, 2007, 14:11:18 »

Moze woda jest czyms skażona... Mi padła cala obsada krewetek i w tym samym czasie znajomemu tez, a wodę mamy chyba z tego samego wodociagu.
Moze testy tego nie wykrywają?? Uważaj przy podmianie w duzmy akwa. Ja bym jednak zrestarowała calkowicie zbiornik, skoro i tak nic juz w nim nie żyje. Z roslinami zrobilam tak, ze przez 2tyg trzymalam je w sloiku i co kilka dni zmieniaalam cała wode, zeby pozbyc sie tego czegos czym byly prawdopodobnie skażone.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: