Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zatwardzenie u zbrojnika  (Przeczytany 3694 razy)
jarCo
Nowy
*

« : Listopad 18, 2007, 14:57:11 »

Witam na forum
Ok. 3 tygodnie temu mój zbrojnik niebieski po nażarciu się mrożoną ochotką dostał wzdęcia brzucha i przestał się wypróżniać. Pytałem wtedy o radę na tym forum i wyszło że najlepsza będzie głodówka. Rada była chybiona o tyle że rybka straciła chęć do jedzenia czegokolwiek (w ciągu tych 3 tygodni wydaje mi się że tylko zeskrobał ikrę kiryska z szyby). Matka natura nie zadziałała i w związku z tym prośba do kogoś kto zna jakiś środek przeczyszczający dla glonka - jakaś kąpiel w czymś itp.
Zaczynam być juz trochę zdesperowany, bo jak mu jakoś nie pomogę to padnie.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2007, 15:15:01 »

hehehe a co ty go podglądasz 3 tygodnie dzień i noc ?? Grin napewno sie wypróżniał, bo by już dawno zdechł Wink a mrożonej ochotki nie dawaj !

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
jarCo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 18, 2007, 15:41:07 »

Nic nie je, a dalej ma wzdęty brzuch. przed choroba zawsze mu coś tam z tyłu wisiało, teraz sucho.
Właściwie to pytam tylko czy ktoś zna jakiś środek przeczyszczający?
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 19, 2007, 13:00:28 »

ech chlopie rybka to nie czlowiek
wzdety brzuch to moze objaw choroby a moze objaw zatrucia
sprawdz no parametry wody
pozniej bedziemy radzic dalej
tak na marginesie rybki karmimy 6 razy w tygodniu 7 dzien to glodowka aby pozjadaly to co zostalo na dnie rybka to nie zaszkodzi
jarCo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 19, 2007, 16:18:54 »

Zacznijmy od wody (nie mam wszystkich testów ale : ph 7,0-7,5;  gh 8,0; kh 4,0;  NO3 <5,0mg/l; NO2 nie mam, ale np amoniak zawsze 0). Mam tego zbrojnika od małego, od 10 miesięcy. Co tydzień taka sama podmianka, na taką samą wodę, tak samo odstaną itp. Pozostałe ryby ok. Glonek zawsze rzucał się na surowego ogórka i arbuza, pozostałe warzywa(sałata, marchew, jabłko, kiwi też, ale mniej chętnie). Po ostatnim podaniu mrożonki (nie była dla niego!) musiał jej trochę podskubać (wcześniej też ją jadał) no i potem przestał już chcieć jeść cokolwiek. Pytałem o środek na przeczyszczenie może nie całkiem serio, ale (przepraszam!!!) jeśli się nie wysr.... to mi padnie i jestem gotów zrobić cokolwiek żeby przeżył.
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 19, 2007, 16:52:07 »

To może on ma puchlinę brzucha czy cóś Huh Mój sum rekini miał tak jeden dzień Sad

TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Listopad 20, 2007, 11:24:37 »

skoro ci tak na nim zalezy to zrob tak
 glona zlap wsadz do wiekszego kotnika i tam go obseruj wsadz mu jakis mech kawalek korzenia czy cosik aby mogl sie przed swiatlem schowac
prze 1-2 dzien nie dawaj mu nic jesc
potem daj mu jakis malusi smakolyk tylko nie przesadzaj i go obserwuj (moze mu sie jedzenie zbrzydlo )
jak bys cos z tym ph mogl zrobic
no i no2 czy czasem sie tym nie zatrul
to ze nh masz 0 to bardzo dobrze bo przytwoim ph jego malusi nadmiar staje sie niebezpieczny
sprawdz czy sie przemieszca po zbiorniku czy siedzi non stop w kryjowce itd
moze zrobisz mu fotke ?
Katka
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 20, 2007, 15:28:06 »

Nie ma środków przeczyszczających dla zbrojników!!!

Jak długo głoduje? I czy aby na pewno nic nie ma do jedzenia?
Poczytaj -> Choroby zbrojników – zapobieganie, rozpoznanie, leczenie...

jarCo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 20, 2007, 22:48:59 »

Dzięki za każdą radę, ale : nie powiem, że przeczytałem wszystko, ale szukałem o chorobach zbrojników w necie i nie znalazłem nic o zaparciach - najczęściej choroby układu pokarmowego objawiają się nienormalnymi odchodami (oprócz obrzęków itd.) - tutaj nie ma ich wcale. Siedzi przyczepiony do szyby praktycznie w jednym miejscu i dyszy. Czasem przesunie się trochę albo odwróci o 180 stopni. Od 3,5 tygodnia nic nie je i nic nie wydala, ignoruje każdy pokarm i ma wzdęty brzuch. Na ph mam w filtrze taką saszetkę z torfem (torf kupiony na Allegro) ale nie zuważyłem żadnego wpływu na wodę (mam to od ok 1,5 miesiąca). 
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2007, 22:51:31 wysłane przez jarCo » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: