Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: piasek ???  (Przeczytany 2656 razy)
patryk90
Zainteresowany
**

« : Listopad 19, 2007, 19:21:16 »

Robiłem restart akwarium<zaniedbanie>po wyjęciu piasku okazało sie ze po prostu śmierdzi nawet po wypłukaniu i nie wiem teraz czy mogę go włożyć spowrotem czy kupic nowy??? Proszę o szybka odpowiedz Sad Sad Sad Sad
ryby czuły sie dobrze przed likwidacja.

Jesli napisalem w zlym dziale to przepraszam nie wiedziałem gdzie napisac Sad Sad Sad Sad Sad   
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2007, 20:43:44 wysłane przez patryk90 » Zapisane
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Listopad 19, 2007, 19:24:32 »

Zmień tylko nazwę wątku.

Czym śmierdzi piasek? ziemią, pleśnią? Lepiej kup zwykły żwir.

Pozdrawiam, Magda.
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 19, 2007, 20:12:44 »

Ja bym kupił nowy ,ale troszkę tego starego wymieszał bo w nim trochę biokultur zostało i krócej będziesz musiał czekać na dojrzewanie awa. Wink

patryk90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 19, 2007, 20:40:03 »

dzieki za odpowiedzi napewno sie zastosuje Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
a smierdzi plesnią, jak by cos gniło Undecided Undecided Undecided
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2007, 20:42:33 wysłane przez patryk90 » Zapisane
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2007, 00:33:18 »

"Lopatologicznie" mówiąc to tak właśnie się dzieje. Brak tlenu o co łatwo w podłożu drobnoziarnistym powoduje rozwój bakterii beztlenowych. Co ma się rozłożyć  to się rozłoży, co by tam nie było. Bez tlenu to właśnie gnicie a z tlenem, butwienie.
Tak bardzo ogólnikowo mówiąc.
patryk90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 20, 2007, 18:27:22 »

dzieki za onformacje. kupilem juz nowy zwirek Cheesy Cheesy Cheesy
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #6 : Listopad 20, 2007, 23:54:47 »

ale szkda...wystarczylo go dobrze wyplukac i kupic troche swiderkow Smiley poprostu doslo do gnicia beztlenowego (inne baktrie w dnie)  ale piasek nie jest stracony, plykanie, tak by stracil wieksosc zapachu i wrzucenie ww. slimkow rozwizuje problem.na przyszlosc- jai kolwiek zwir sobie zaserwujesz zapewnij sobie slimaki swiderki- zapewniaja czystosc akwarium, natleniaja dno i rozwijaja sie w wieksza populacje tylko jesli maja wystarczajaco duzo dytrusu i innych syfow. poza tym to, czego nie zjedza ryby a zjedza slimaki jest przetwarzane (trawione) na postac latwo przyswajalna przez rosliny- po prostu resztki jedenia w baniaku zamieniaja ci sie ze szkodliwego syfu w nawoz Wink

patryk90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 22, 2007, 15:04:33 »

ale i tak bym musiał zmieniac, bo chce miec same neonki a one wola ciemne  podłoże  Wink Wink
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Listopad 23, 2007, 00:03:13 »

Bardzo dobrze ale i tak zorganizuj sobie świderki jak zauważa PGR.
Ponieważ neonki są dość "czystymi" rybkami jesli chodzi o przemianę materii populacja świdrów powinna się utrzymać w rozsądnej populacji dotleniając podłoże które nie będzie w końcu śmierdziało.
Swider dobry jest, bo jest w dnie. Wink
patryk90
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 26, 2007, 09:48:18 »

Akwarium  na nowo już ruszyło czekam jak sie woda ustabilizuje i wrzucam rybki. Jak roslinki zaczną rosnąć to zrobie zdjatka i pokaze w tedy mi powiecie co bende mogł zrobic aby neonkom zylo sie lepiej Wink Wink Wink Wink
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #10 : Listopad 28, 2007, 07:22:49 »

szkoda zes torfu w dno nie wsadzil i troche ziemi ogrodowej + dodatki bylo by Ci zdecywoanie latwiej osiagnac parametry dla neonek
Trzeba bylo poszukac na forum a nikt Ci tego tez nie doradzil oj szkoda.......
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: