Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: choroba czy stres ?  (Przeczytany 1659 razy)
Rose
Nowy
*

« : Listopad 20, 2007, 19:41:38 »

Witam, mam pewien problem z moją rybką dlatego proszę o pomoc kogoś doświadczonego. Otóż w akwarium 30 l od kilku lat trzymam 1 rybę (po prostu sie uchowała resza zdechła) Kilka lat temu myślałam że jest to kirys ale teraz ma już prawie 10 cm i nie wiem co to za gatunek. Ale do rzeczy: jakieś 2 tygodnie temu postanowiłam mu zmienić wodę całkowicie. (wstyd ale nie zmieniałam już od jakiegoś 1,5 roku więc było dość zaglonione). Rybka zjadała glony ale jadła też płatki Tropicala. Po zmianie wody musiałam usunąć część sztucznych roślin bo się rozpadały i teraz akwarium jest w większej połowie puste. Ryba nie chce jeść, jej kolor zbladł, do tego rzuca się po przedniej szybie akwarium, tak jakby chciała ją zaatakować. Nie rozumiem co się dzieje, zazwyczaj była bardzo spokojna. Boję się że jak tak bedzie walić a tą szybę to sobie w końcu coś zrobi na dodatek jak na nią patrzę to chce mi się płakać bo bardzo chcę pomóc ale nie wiem jak  Cry Błagam o pomoc, nie chcę żeby zdechła...

Z racji tej że może to nie być choroba z góry przepraszam Panów Moderatorów jeśli umieściłam ten post w nieodpowiednim dziale.
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Listopad 20, 2007, 19:58:11 »

To moze byc wszystko.

Mozliwe ze rybka jest stadna i jej brakuje innych
Mozliwe ze rosnie wielkia i cierpi jak karlowacieje
Mozliwe ze roslinki ja zatruly, bo sztuczne nie powinny sie same rozpasc

Masz filtr i dziala 24h na dobe ? ;] Mylas go woda z kranu ?
Rose
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 20, 2007, 20:43:49 »

No możliwe że jest stadna ale mieszkała sama 5 lat i jakoś nic jej nie było.
Co do roślinek, to były strasznie stare, całe w glonach i dopiero jak je wyciągnęłam to się zaczęły sypać.
A co do filtra to tak mam, chodzi 24h i myłam go wodą z kranu.
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Listopad 20, 2007, 21:29:48 »

No 5 lat to sporo dla rybki, moze ja tam caly czas trawilo jakies chorobsko, w koncu jak cala obsada padla, to cos moglo ja oslabic.

No calej wody sie nie podmienia a filtra sie kranowka nie myje tylko woda z akwarium. Mozliwe, ze wybilas bakterie i rybka sie podtruwa.

A moze i nie. Ciezko cos powiedziec ;]
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #4 : Listopad 20, 2007, 21:30:26 »

Całkowicie zmieniłaś wodę? Całą wodę z akwarium?
Jeżeli wymyłaś filtr pod kranem i wlałaś wodę z kranu to wszystkie dobre bakterie zostały po prostu zlikwidowane.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Rose
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 20, 2007, 21:41:35 »

No to wiemy już w czym problem, wlałam wodę z kranu, (najpierw ją przegotowałam lekko ale to chyba nic nie zmienia) i powybijałam tym te dobre bakterie. Wie może ktoś co mogę w tej sytuacji zrobić ? Może jakiś środek czy coś ?
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #6 : Listopad 20, 2007, 21:52:55 »

Wiesz, co? Kup jutro  bakterie nitrifikacyjne firmy Hagen, nazywają się Cycle. Podobne specyfiki ma Tetra - Aqua Safe Start, i do filtra Bactozyne (lub podobnie).
Jesli kupisz Cycle to stosuj zgodnie z instrukcją. Skąd jesteś? Jutro na priva podam Ci dokładne dawkowanie.
Ale nie mieszaj preparatów. Albo Cycle Hagena albo Safe Start Tetry.
Jeżeli rybka przeżyje to po 4-5 dniach powinnaś mieć w miarę spokój.

Pewnie przeciwnicy chemii zaproponują Ci inne rozwiązanie. Więc zdecydować musisz sama.

Pamiętaj, podmieniaj 10-20% wody raz w tygodniu a nigdy całą.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Listopad 20, 2007, 21:54:11 »

Jak masz okazje to zrob tez fotke ryce to zobaczymy co to jest ;]
Rose
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 20, 2007, 22:16:13 »

Dzięki za pomoc. Może uda się ją jakoś odratować. Właśnie zauważyłam że brzuch też jej jakoś dziwnie zbielał i ma taką ciemną plamę, ale nie jestem pewna czy ona była wcześniej. Jak mi się uda jutro zrobić fotke tego brzucha to też wrzuce. Na razie link do samej rybki, tutaj ma złożone płetwy z lekka (sorki za jakość)
http://rose16.wrzuta.pl/obraz/hlFKYu3DQ3/

Jeśli ktoś wie co to za ryba to powiedzcie, może sie przydać.
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2007, 06:45:20 wysłane przez Rose » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: