Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: traszka  (Przeczytany 5775 razy)
P.L
Zainteresowany
**

« : Listopad 21, 2007, 14:47:21 »

Witam mam pytanie czy jak mam akwarium 100 litrowe z 5 rybami średnimi czy mozna trzymac z nimi traszke ?? za pomoc dzięki  Smiley
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2007, 15:33:01 »

No nie jestem pewien ,ale czy nie lepiej byłoby wpuścić 5 karlików szponiastych ?

CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 21, 2007, 17:07:11 »

Miałem kiedyś traszkę (ale krótko bo wyskoczyła), ale kolega też miał dwie i długo mu żyły w towarzystwie innych ryb. Ryb raczej ci nie zaatakuje, nie wiadomo czy te ryby co masz, to jej nie zaatakują^^ Zreszta nie może być im ciasno. Najlepiej podaj jakie masz te ryby.

P.L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 21, 2007, 20:08:30 »

co do obsady mojego zbirnika w akwarium mam 2x skalary idzisaj dokupilem wieksze statko sumików szklistych wiec mam razem 8 ryb jesli mozna chcialbym tez wiedziec czym ja mozna karmic poza mrozynymi pokarmami ochotka itp
CyFer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2007, 20:31:59 »

Według mnie 100l na skalary to za mało. A jeszcze z sumikami szklistymi. . . Może lepiej będzie jak nie kupisz traszki.

Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 22, 2007, 13:36:32 »

JA tam ogólnie nie jestem za żabami wydją mi się jakieś takie oślizgłe Tongue wolę rybki Wink

adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)

« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2007, 08:47:36 »

a czy mozna taka ze stawu Huh?SmileySmiley;)ma ona taki pomaranczowy brzuchi ma gdziesz 5 cm czy moge ja w akwrium trzymac
KreciX
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2007, 12:41:28 »

Wydaje mi sie ze plazy sa pod ochrana...
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)

« Odpowiedz #8 : Listopad 23, 2007, 13:29:35 »

ale warto sporobowac Smiley
pozdrawiam adus12345
karmel
Nowy
*

www.myspace.com/karmeljarzomb

« Odpowiedz #9 : Grudzień 06, 2007, 02:31:48 »

Wszystkie gatunki płazów są pod ochroną Wink
a co do trzymania traszki w akwarium to ja mam takie doświadczenie ze traszka łapała wszystko w paszcze co przepłynęło koło niej... tak wiec polecam osobny zbiornik

swoją drogą ma ktoś coś na temat Traszek Woolta bo ogólnie mało inf. w necie jest

pzdr.

170l , 50l, 50l, 40l, 15l, 15l, 15l
P.L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 07, 2007, 17:57:11 »

kupilem w unter marche jak by co  Tongue
karmel
Nowy
*

www.myspace.com/karmeljarzomb

« Odpowiedz #11 : Grudzień 07, 2007, 18:11:59 »

jeszcze odnośnie karmienia traszek -
ochotka owszem może być ale nie tylko! zwierzaki te wymagają dość zróżnicowanej diety osobiście karmie również częściami z piersi kurczaka lub mięska wołowego czy wieprzowego (oczywiście kawałki dostosowane do rozmiaru płaza) Smiley

170l , 50l, 50l, 40l, 15l, 15l, 15l
Błazenek
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 07, 2007, 19:17:15 »

kupilem w unter marche jak by co  Tongue
Jak już to Intermarche Wink nie wiem jaki tam jest zoolog ,ale ja kupowałem w Realu i Tesco i to był ostatni raz kiedy kupowałem w supermarkecie Tongue

Frosch
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 08, 2007, 12:14:28 »

ale warto sporobowac Smiley

Nie warto i nie namawiaj innych do hodowania traszek krajowych, są to zwierzęta wodne tylko w czasie sezonu godowego, potem wychodzą na ląd. Kilka dni ( w ciepłej wodzie akwarium wszystko krócej trwa) i traszka będzie rozpaczliwie starała się wydostać ze zbiornika. Jeśli jej się to uda prawdopodobnie znajdziesz jej mumię w czasie świątecznych porządków gdzieś za szafą lub pod dywanem. Jeśli nie ucieknie zginie z wycieńczenia nie jedząc i wspinając się na szyby. Wiem to bo jak byłem mały i głupi trzymałem traszkę w słoju a potem gdzieś wyparowała. Można (choć z punktu widzenia prawa jest to zabronione) przez jakiś czas trzymać w osobnym, bezrybnym akwarium larwę traszki i dokonać ciekawych obserwacji, należy jednak wypuścić przeobrażoną traszkę do środowiska naturalnego.
Co do łapania dorosłych traszek w czasie sezonu godowego, to zabierając ją do domu uniemożliwiasz jej reprodukcję, tak więc ten konkretny osobnik traci cały sezon bez wydania potomstwa.
A więc odradzam łapania traszek. Są przecież nadające się do domowej hodowli płazy równie ciekawe jak nasze rodzime. Swoją drogą można przejść się nad staw, zapewniam, że widok godów traszki grzebieniastej i zwyczajnej są niesamowite (kilka samców stara się "poderwać" jedną samicę, wachlując ogonami kierują w jej stronę feromony).
P.L
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Grudzień 09, 2007, 19:35:52 »

no tak ale dla czego je sprzedają jak to jest bez sensu i z kąd on te traszki biorą  Huh
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: