P.L
Zainteresowany
|
|
« : Listopad 21, 2007, 14:47:21 » |
|
Witam mam pytanie czy jak mam akwarium 100 litrowe z 5 rybami średnimi czy mozna trzymac z nimi traszke ?? za pomoc dzięki
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2007, 15:33:01 » |
|
No nie jestem pewien ,ale czy nie lepiej byłoby wpuścić 5 karlików szponiastych ?
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #2 : Listopad 21, 2007, 17:07:11 » |
|
Miałem kiedyś traszkę (ale krótko bo wyskoczyła), ale kolega też miał dwie i długo mu żyły w towarzystwie innych ryb. Ryb raczej ci nie zaatakuje, nie wiadomo czy te ryby co masz, to jej nie zaatakują^^ Zreszta nie może być im ciasno. Najlepiej podaj jakie masz te ryby.
|
|
|
|
|
|
|
P.L
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #3 : Listopad 21, 2007, 20:08:30 » |
|
co do obsady mojego zbirnika w akwarium mam 2x skalary idzisaj dokupilem wieksze statko sumików szklistych wiec mam razem 8 ryb jesli mozna chcialbym tez wiedziec czym ja mozna karmic poza mrozynymi pokarmami ochotka itp
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
|
« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2007, 20:31:59 » |
|
Według mnie 100l na skalary to za mało. A jeszcze z sumikami szklistymi. . . Może lepiej będzie jak nie kupisz traszki.
|
|
|
|
|
|
|
Błazenek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 22, 2007, 13:36:32 » |
|
JA tam ogólnie nie jestem za żabami wydją mi się jakieś takie oślizgłe wolę rybki
|
|
|
|
|
|
|
adus12345
Stały użytkownik
mlody akwarysta :):):)
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2007, 08:47:36 » |
|
a czy mozna taka ze stawu ? ;)ma ona taki pomaranczowy brzuchi ma gdziesz 5 cm czy moge ja w akwrium trzymac
|
|
|
|
|
|
|
KreciX
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2007, 12:41:28 » |
|
Wydaje mi sie ze plazy sa pod ochrana...
|
|
|
|
|
|
|
adus12345
Stały użytkownik
mlody akwarysta :):):)
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 23, 2007, 13:29:35 » |
|
ale warto sporobowac pozdrawiam adus12345
|
|
|
|
|
|
|
karmel
Nowy
www.myspace.com/karmeljarzomb
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 06, 2007, 02:31:48 » |
|
Wszystkie gatunki płazów są pod ochroną a co do trzymania traszki w akwarium to ja mam takie doświadczenie ze traszka łapała wszystko w paszcze co przepłynęło koło niej... tak wiec polecam osobny zbiornik swoją drogą ma ktoś coś na temat Traszek Woolta bo ogólnie mało inf. w necie jest pzdr.
|
|
|
|
170l , 50l, 50l, 40l, 15l, 15l, 15l
|
|
|
P.L
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 07, 2007, 17:57:11 » |
|
kupilem w unter marche jak by co
|
|
|
|
|
|
|
karmel
Nowy
www.myspace.com/karmeljarzomb
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 07, 2007, 18:11:59 » |
|
jeszcze odnośnie karmienia traszek - ochotka owszem może być ale nie tylko! zwierzaki te wymagają dość zróżnicowanej diety osobiście karmie również częściami z piersi kurczaka lub mięska wołowego czy wieprzowego (oczywiście kawałki dostosowane do rozmiaru płaza)
|
|
|
|
170l , 50l, 50l, 40l, 15l, 15l, 15l
|
|
|
Błazenek
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 07, 2007, 19:17:15 » |
|
kupilem w unter marche jak by co Jak już to Intermarche nie wiem jaki tam jest zoolog ,ale ja kupowałem w Realu i Tesco i to był ostatni raz kiedy kupowałem w supermarkecie
|
|
|
|
|
|
|
Frosch
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Grudzień 08, 2007, 12:14:28 » |
|
ale warto sporobowac Nie warto i nie namawiaj innych do hodowania traszek krajowych, są to zwierzęta wodne tylko w czasie sezonu godowego, potem wychodzą na ląd. Kilka dni ( w ciepłej wodzie akwarium wszystko krócej trwa) i traszka będzie rozpaczliwie starała się wydostać ze zbiornika. Jeśli jej się to uda prawdopodobnie znajdziesz jej mumię w czasie świątecznych porządków gdzieś za szafą lub pod dywanem. Jeśli nie ucieknie zginie z wycieńczenia nie jedząc i wspinając się na szyby. Wiem to bo jak byłem mały i głupi trzymałem traszkę w słoju a potem gdzieś wyparowała. Można (choć z punktu widzenia prawa jest to zabronione) przez jakiś czas trzymać w osobnym, bezrybnym akwarium larwę traszki i dokonać ciekawych obserwacji, należy jednak wypuścić przeobrażoną traszkę do środowiska naturalnego. Co do łapania dorosłych traszek w czasie sezonu godowego, to zabierając ją do domu uniemożliwiasz jej reprodukcję, tak więc ten konkretny osobnik traci cały sezon bez wydania potomstwa. A więc odradzam łapania traszek. Są przecież nadające się do domowej hodowli płazy równie ciekawe jak nasze rodzime. Swoją drogą można przejść się nad staw, zapewniam, że widok godów traszki grzebieniastej i zwyczajnej są niesamowite (kilka samców stara się "poderwać" jedną samicę, wachlując ogonami kierują w jej stronę feromony).
|
|
|
|
|
|
|
P.L
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #14 : Grudzień 09, 2007, 19:35:52 » |
|
no tak ale dla czego je sprzedają jak to jest bez sensu i z kąd on te traszki biorą
|
|
|
|
|
|
|
|