Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Proszę o diagnozę choroby [FOTO]
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o diagnozę choroby [FOTO]  (Przeczytany 2267 razy)
ARTi_V6
Nowy
*

« : Listopad 22, 2007, 13:27:09 »

Witam.
Zauważyłem ostatnio u mojej samicy mieczyka niepokojące objawy. Mianowicie "składa" płetwy, końcówki płetw mają ubytki i są białe. Na ciele rybki tez pojawiły się białe ślady. Zachowuje się normalnie, pobiera pokarm. Reszta rybek jest raczej zdrowa i podejżewam że przywlokłem tą chorobę ze sklepu lub z mrozonym pokarmem.
Sorry za jakość zdjęć ale nie mam pojęcia jak ustawić aparat do pstrykania akwarium.

Podejżewam ospę rybią ale zanim zacznę truć rybki chemikaliami wolę zapytać fachowców:)

Z góry dziekuje za zainteresowanie
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 22, 2007, 13:50:05 »

Jest to martwica płetw spowodowana słabą jakością wody.Leczy się ją FMC lub Sera Baktopur.Poczytaj tutaj http://www.mojeakwarium.pl/Asp/OstryDyzur/martwica_pletw.asp

ARTi_V6
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2007, 19:35:12 »

W opisie tej martwicy płetw nie ma wzmianki że na ciele rybki pojawiają się białe kropki, a moja mieczyka ma na ciele takie kropki. Pozatym napisano tam że choroba ta atakuje ryby osłabione i które się źle czują. Tymczasem ta samiczka ma ogromny apetyt i całymi dniami goni swojego samca po akwarium. Zupełnie jakby nic jej nie było.

Pytanie czy FMC można użyć w akwarium w którym ryby przebywają nacodzień?
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 22, 2007, 19:42:17 »

Lepiej nie lepiej by było wsadzić ją do akwa leczniczego i tam ponieważ mogą na tym ucierpieć inne ryby.Jeśli tak jest to pewnie ospa co oznacza ,że nie długo całe akwa będzie zarażone jak jej nie przeniesiesz.Wyleczysz to preparatem Ichtiosanem Tropicala.
Ps.Ty masz mieczoplatkę a nie mieczyka
« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2007, 19:44:04 wysłane przez Błazenek » Zapisane

numiko
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2007, 07:52:19 »

Według mnie jest to ospa rybia. I nic nie da teraz oddzielenie rybki od pozostałych. Wręcz należy leczyć całą obsadę. Polecam ichtiosan - instrukcja obsługi na opakowaniu i zwiększenie temperatury. Ale o tym już było mnóstwo razy na forum.
Pozdrawiam!
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 23, 2007, 10:28:46 »

Ospa rybia napewno, pamiętaj jednak o właściwych parametrach wody, ponieważ ospa to choroba złych warunków - parametrów wody. Po leczeniu usuń leki i uaktywnij filtr. Pozdrawiam.
ARTi_V6
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2007, 13:42:01 »

Bardzo możliwe ze to wina złych warunków w akwarium, bo niedawno założyłem baniak (po wieloletniej przerwie Roll Eyes) i tą rybkę wpuściłem jako pierwszą na próbę. Widocznie w akwarium woda jeszcze nie dojrzała. Ale reszta późniejszych rybek ma sie dobrze więc juz chyba nie jest tak źle Wink

Zastosowałem dzisiaj ichtiosan.

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2007, 23:09:25 »

Według mnie jest to ospa rybia. I nic nie da teraz oddzielenie rybki od pozostałych. Wręcz należy leczyć całą obsadę. Polecam ichtiosan - instrukcja obsługi na opakowaniu i zwiększenie temperatury. Ale o tym już było mnóstwo razy na forum.
Pozdrawiam!
Całkowicie zgadzam się z numiko. Mimo, że ta choroba to raczej nie ospa, jednak z pewnością jest to infekcja jakiegoś pierwotniaka. Ichtiosan powinien pomóc twojej rybie. Jak trafnie zauważyła numiko, tego typu schorzenia leczymy zawsze w akwarium, w którym ryba przebywa na co dzień.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: