Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za glony??  (Przeczytany 1553 razy)
Frenzy
Nowy
*

« : Listopad 22, 2007, 14:42:09 »

Witam
Mam problem z pewnymi glonami.....są to ciemne naloty na liściach roślin wydaje mi sie że to okrzemki ale nie jestem pewny....znacie jakies dobre sposoby żeby je zwalczyc Wściekły<niestety nie moge załączyć fotek>

Akwarium 80l
4*18W
nawozy PA micro + PA macro dozuje róniez co2
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 22, 2007, 15:08:42 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,11743.0.html Tu jest o czarnych glonach.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2007, 15:08:55 »

Ciemne ? Ale jak ciemne? Czerne? prawie czarne? Na jakich konkretnie częściach liścia się pojawiły?

Jeśli to coś jest czarne i pojawiło się za obrzeżach liści roślin to niestety ale obawiam się że tego nie usuniesz - jedyny sposób to usunięcie tych liści. No i przez jakiś czas nie podawać nawozów do akwarium. CO2 może zostać.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2007, 13:49:16 »

Wyglądające jak ciemne naloty mogą być różne:

- wyglądają jak nalot i nie da się ich zetrzeć - to zielenice, kropki, przeważnie powstają jak woda jest dłużej nie podmianiana
- pędzle lub długie włosy rosnące głównie na obrzeżach liści - to krasnorosty, usuwanie albo mechaniczne albo krewetki amano i kosiarki, zwiększenie podmian też może pomóc
- bardzo ciemnozielony nalot który po dotknięciu okazuje się śliską mazią - to sinice czyli długa walka przed Tobą

Musisz je jednoznacznie zidentyfikować.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Frenzy
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2007, 16:17:07 »

To bardzo ciemny nalot wrecz czarny....krasnorosty i zielenice wykluczam z nimi juz walke kiedys wygrałem wiem jak wyglądaja:P.....w dotyku to nic konkretnego moze troszke szorstki...pojawił sie tylko na anubiasach.....na innych roślinach to tylko jasnozielone kropki
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 23, 2007, 20:36:14 »

Patrz wyżej, punkt pierwszy.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: