Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « brak fosforanów i rozwój glonów
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: brak fosforanów i rozwój glonów  (Przeczytany 3119 razy)
wojto
Nowy
*

« : Listopad 23, 2007, 16:56:51 »

witam

od  ok miesiąca w moim akwarium zauważyłem mocniejszy niż zazwyczaj rozwój glonów. Przede wszystkim na szybie robi się zielona mgła a miejscami zielone kropki o średnicy kilku milimetrów.

Do akwa leje wodę tylko ro ponieważ mam w kranie dużo azotanów.
od dwóch miesięcy stosuje nawóz PGC w ilościach ok 4ml/tydz. wczesniej stosowałem symfonie złotą z czyms tam jeszcze z allegro.
Meślałem ze moze mam za dużo fosforanów lecz po zakupieniu testów okazała sie ze nie ma ich wcale. Czy brak fosforanów może być przyczyną wzrostu glonów?

Akwa 250litrów
temp 28
tww 0  two 4
ph 6
NO3 10
Po4   0
aswietlenie 3x38w
co2 z butli od ok 2 miesiecy wczesniej bimbrownia
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2007, 17:02:23 wysłane przez wojto » Zapisane
Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2007, 09:14:05 »

Witam. Jeśli wierzyć testom to może być tak, że brak fosforu przyblokował pobieranie micro, a z tego co wiem glony są często wynikiem przenawożenia właśnie microelementów. Ale nie wiem czy dobrze rozumuję. Niech się wypowiedzą mocniejsi w tym temacie.

gg: 1125448
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2007, 09:56:19 »

Mineralizujesz czymś wodę?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 10, 2007, 14:11:20 »

Witam. Jeśli wierzyć testom to może być tak, że brak fosforu przyblokował pobieranie micro, a z tego co wiem glony są często wynikiem przenawożenia właśnie microelementów. Ale nie wiem czy dobrze rozumuję. Niech się wypowiedzą mocniejsi w tym temacie.

jużraczej nadmiar fosforumoze blokować pobieranie mikro.

a niedobór fosforu może jak najbardziej owocować wysypem zielenic.
 a swoją drogą do nawożenia ROmasz PG hydro mineral i mikro a nie PGC. i dokup makro jeśli chcesz się opierać na tej linii nawozowej. albo syp więcej żarcia rybom, może ci skoczy fosfor jak nie masz za dużo roślin

Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2007, 10:04:21 »

jużraczej nadmiar fosforumoze blokować pobieranie mikro.

No ale czy to nie będzie tak, że brak fosforu spowolni znacząco wzrost. Najwazniejsze są NPK i jeśli tych makroelementów nie pod dostatkiem to pobieranie mikro także znacząco zwolni.

gg: 1125448
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: