Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Trzciniak... help  (Przeczytany 6870 razy)
mati's
Nowy
*

« : Kwiecień 22, 2004, 17:58:21 »

Czesc mam problem.
Bowiem moja mama kupila mi pieknego Trzciniaka jestem z niego zadowaolny fajnie plywa ale on zjadl mi juz 2 danio i chyba ze 5 mlodych gupików. czy istnieje jakis pokarm moze jakis zywy który by temo zapobiegl ?
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2004, 05:33:36 »

Może duże ilości ochotki, mrożonej lub żywej oraz wodzienia ale sam jestem ciekaw jak to będzie Smiley.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
matijasz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2004, 08:07:24 »

Nie ma na tego morderce sposobu. Mój kumpel miał 2Trzciniaki i 4 dorosłę gurami i żałobniczkę i jakiś brzanki. Gurami musiał oddać bo pare łusek straciły od ciosów trzciniaka, Żalobniczka nigdy nie miała łądncyh koloró tylko taka szara, ponua ze strachu. Taka natura trzciniaków  Cool

Pozdrawiam
MaTiJaSz
michał
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2004, 10:18:35 »

Najlepiej go oddaj lub przenieś do innego zbiornika

Błądzić to rzecz ludzka!?!
fragi
Nowy
*

nie pomaga 'redukcja czerwonych oczu' :)

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2008, 20:17:21 »

Na wstępie wszystkich witam,

nabyłem trzciniaka i tak trafiłem na forum Smiley

z moich dotychczasowych doświadczeń: trzciniak długości 10 cm atakuje wszystkie ryby większe od siebie - spokój mają tylko glonojady z Loch Ness Wink Podgryza, co się da. Nawet muszkieter z największym mieczem będzie musiał przerzucić się na pistolet Cheesy

co na tym forum? mnóstwo: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php szukaj: trzciniak (przydałby się skrypt;)

Wnioski: obsada wędruje do większego akwarium, jeśli nie będzie poprawy - trzciniak zostaje sam na sam z dżdżownicą (na szczęście wędkarski na rogu;)

"Alkohol zabija, nie zapominajmy jednak, jak wielu dzięki niemu się urodziło" Autor Nieznany
mp
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2008, 22:00:47 »

Witam ta ryba jest okropna!!!!Przeprowadziła mi niezłą selekcję ryb w akwa!!!Już jej nie mam ,atakowała co sie da!!!Łącznie chyba 20 ryb!! ::)Nieźle co?Huh Wściekły  Nie wiem co zrobisz ale życze powodzenia z złapaniem zbója!!!!!!!!!!!!! papa
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2008, 22:04:15 »

Witam ta ryba jest okropna!!!!Przeprowadziła mi niezłą selekcję ryb w akwa!!!Już jej nie mam ,atakowała co sie da!!!Łącznie chyba 20 ryb!! Roll Eyes
Ktos cos wczesniej pisal podobnego o brzankach. Taka jest natura tych stworzen Jedne sa agresywne inne nie. W odpowiedniej dla niej obsadzie na pewno bys zmienila zdane co do trzciniaka. Fajna sympatyczn rybka Wink.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
mp
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 22, 2008, 23:20:05 »

:-*może masz rację ale mnie ta rybka niezle wpieniła!!przyznaję trochę sie jej bałam!!chyba mam fobię obleńców!!!!!!!!!!!!!!!!! Wink
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2008, 23:58:53 »

dajcie mu jeść!!! serca wołowe mrożone i z ręki najlepiej! nie jest to agresywna ryba ale po prostu głodna, wystarczy dać raz na dwie noce.
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 23, 2008, 08:37:38 »

:-*może masz rację ale mnie ta rybka niezle wpieniła!!przyznaję trochę sie jej bałam!!chyba mam fobię obleńców!!!!!!!!!!!!!!!!! Wink

Co się dziwisz? wpuszczasz rybę, o której nic nie wiesz i na dodatek nie podoba ci się do akwarium, a potem placz, ze drapieznik poluje na drobne ryby. To jest calkowicie normalne zachowanie. Myśli się przed zakupem  Roll Eyes

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #10 : Lipiec 23, 2008, 11:20:33 »

Witam Smiley Czytam o tym trzczciniaku i czytam... Podoba mi się cholernie ta ryba ale widze ze opinnie są naprawde różne dlatego chciał bym się dowiedzieć z jakimi rybami powinienem trzymać tego typu rybę ?? Czytałm że muszą być durze ryby ?? Wiec czy mógł by być ze skalarami Huh Sam już nie wiem ?

Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #11 : Lipiec 23, 2008, 14:47:44 »

jamnik_sst Jaki masz litraz?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
jamnik_sst
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #12 : Lipiec 25, 2008, 18:43:37 »

jamnik_sst Jaki masz litraz?

200 Litrów

Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2008, 18:10:51 »

z praktyki podpowiem z jakimi gatunkami trzciniaki u mnie żyły i nie było żadnych ataków, a więc: tęczanki neonowe,łososiowe, bosemana, nożowce, ziemiojady, akary, wiem że to trochę małpi gaj ale żadna z tych ryb nie walczyła z drugą. trzciniaki jadły z ręki, dawały się głaskać, wręcz podpływały do rąk aby się poocierać. żadna ryba nie miała śladów ugryzień. jedynym problemem były akary pomarańczopłetwe w czasie tarła ale składały ikrę na węglu, który regularnie im zabierałem, co dwa-trzy tygodnie i ich agresja malała, aż do końca okresu tarliskowego. pamiętaj też aby szczelnie zatkać wszelkie otwory przez około dwa tygodnie (okres klimatyzacji) - potrafią uciec przez najmniejszą szczelinę (ja posłużyłem się szmatami, można też opuścić poziom wody o około 10 cm). jak będziesz kupował to bierz tylko jednego samca i jedną lub więcej samic. samce ganiają się, aż któryś wyskoczy.
jamnik_sst
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #14 : Lipiec 27, 2008, 14:33:10 »

a ze skalarami były by problemy??? Czy moga z nimi być jakieś inne denne ?? Na przykład bocje ? Nie bardzo lubię tenczanki :/

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: