mati's
Nowy
|
|
« : Kwiecień 22, 2004, 17:58:21 » |
|
Czesc mam problem. Bowiem moja mama kupila mi pieknego Trzciniaka jestem z niego zadowaolny fajnie plywa ale on zjadl mi juz 2 danio i chyba ze 5 mlodych gupików. czy istnieje jakis pokarm moze jakis zywy który by temo zapobiegl ?
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 23, 2004, 05:33:36 » |
|
Może duże ilości ochotki, mrożonej lub żywej oraz wodzienia ale sam jestem ciekaw jak to będzie .
|
|
|
|
|
|
|
matijasz
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 23, 2004, 08:07:24 » |
|
Nie ma na tego morderce sposobu. Mój kumpel miał 2Trzciniaki i 4 dorosłę gurami i żałobniczkę i jakiś brzanki. Gurami musiał oddać bo pare łusek straciły od ciosów trzciniaka, Żalobniczka nigdy nie miała łądncyh koloró tylko taka szara, ponua ze strachu. Taka natura trzciniaków
|
|
|
|
Pozdrawiam MaTiJaSz
|
|
|
michał
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2004, 10:18:35 » |
|
Najlepiej go oddaj lub przenieś do innego zbiornika
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
fragi
Nowy
nie pomaga 'redukcja czerwonych oczu' :)
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2008, 20:17:21 » |
|
Na wstępie wszystkich witam, nabyłem trzciniaka i tak trafiłem na forum z moich dotychczasowych doświadczeń: trzciniak długości 10 cm atakuje wszystkie ryby większe od siebie - spokój mają tylko glonojady z Loch Ness Podgryza, co się da. Nawet muszkieter z największym mieczem będzie musiał przerzucić się na pistolet co na tym forum? mnóstwo: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php szukaj: trzciniak (przydałby się skrypt;) Wnioski: obsada wędruje do większego akwarium, jeśli nie będzie poprawy - trzciniak zostaje sam na sam z dżdżownicą (na szczęście wędkarski na rogu;)
|
|
|
|
"Alkohol zabija, nie zapominajmy jednak, jak wielu dzięki niemu się urodziło" Autor Nieznany
|
|
|
mp
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Lipiec 22, 2008, 22:00:47 » |
|
Witam ta ryba jest okropna!!!!Przeprowadziła mi niezłą selekcję ryb w akwa!!!Już jej nie mam ,atakowała co sie da!!!Łącznie chyba 20 ryb!! ::)Nieźle co? Nie wiem co zrobisz ale życze powodzenia z złapaniem zbója!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #6 : Lipiec 22, 2008, 22:04:15 » |
|
Witam ta ryba jest okropna!!!!Przeprowadziła mi niezłą selekcję ryb w akwa!!!Już jej nie mam ,atakowała co sie da!!!Łącznie chyba 20 ryb!! Ktos cos wczesniej pisal podobnego o brzankach. Taka jest natura tych stworzen Jedne sa agresywne inne nie. W odpowiedniej dla niej obsadzie na pewno bys zmienila zdane co do trzciniaka. Fajna sympatyczn rybka .
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
mp
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Lipiec 22, 2008, 23:20:05 » |
|
:-*może masz rację ale mnie ta rybka niezle wpieniła!!przyznaję trochę sie jej bałam!!chyba mam fobię obleńców!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
|
« Odpowiedz #8 : Lipiec 22, 2008, 23:58:53 » |
|
dajcie mu jeść!!! serca wołowe mrożone i z ręki najlepiej! nie jest to agresywna ryba ale po prostu głodna, wystarczy dać raz na dwie noce.
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #9 : Lipiec 23, 2008, 08:37:38 » |
|
:-*może masz rację ale mnie ta rybka niezle wpieniła!!przyznaję trochę sie jej bałam!!chyba mam fobię obleńców!!!!!!!!!!!!!!!!! Co się dziwisz? wpuszczasz rybę, o której nic nie wiesz i na dodatek nie podoba ci się do akwarium, a potem placz, ze drapieznik poluje na drobne ryby. To jest calkowicie normalne zachowanie. Myśli się przed zakupem
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany
For You
|
|
« Odpowiedz #10 : Lipiec 23, 2008, 11:20:33 » |
|
Witam Czytam o tym trzczciniaku i czytam... Podoba mi się cholernie ta ryba ale widze ze opinnie są naprawde różne dlatego chciał bym się dowiedzieć z jakimi rybami powinienem trzymać tego typu rybę ?? Czytałm że muszą być durze ryby ?? Wiec czy mógł by być ze skalarami Sam już nie wiem ?
|
|
|
|
Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #11 : Lipiec 23, 2008, 14:47:44 » |
|
jamnik_sst Jaki masz litraz?
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
jamnik_sst
Zainteresowany
For You
|
|
« Odpowiedz #12 : Lipiec 25, 2008, 18:43:37 » |
|
jamnik_sst Jaki masz litraz?
200 Litrów
|
|
|
|
Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
|
|
|
xenotodon
|
|
« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2008, 18:10:51 » |
|
z praktyki podpowiem z jakimi gatunkami trzciniaki u mnie żyły i nie było żadnych ataków, a więc: tęczanki neonowe,łososiowe, bosemana, nożowce, ziemiojady, akary, wiem że to trochę małpi gaj ale żadna z tych ryb nie walczyła z drugą. trzciniaki jadły z ręki, dawały się głaskać, wręcz podpływały do rąk aby się poocierać. żadna ryba nie miała śladów ugryzień. jedynym problemem były akary pomarańczopłetwe w czasie tarła ale składały ikrę na węglu, który regularnie im zabierałem, co dwa-trzy tygodnie i ich agresja malała, aż do końca okresu tarliskowego. pamiętaj też aby szczelnie zatkać wszelkie otwory przez około dwa tygodnie (okres klimatyzacji) - potrafią uciec przez najmniejszą szczelinę (ja posłużyłem się szmatami, można też opuścić poziom wody o około 10 cm). jak będziesz kupował to bierz tylko jednego samca i jedną lub więcej samic. samce ganiają się, aż któryś wyskoczy.
|
|
|
|
|
|
|
jamnik_sst
Zainteresowany
For You
|
|
« Odpowiedz #14 : Lipiec 27, 2008, 14:33:10 » |
|
a ze skalarami były by problemy??? Czy moga z nimi być jakieś inne denne ?? Na przykład bocje ? Nie bardzo lubię tenczanki :/
|
|
|
|
|
|
|
|