a ze skalarami były by problemy??? Czy moga z nimi być jakieś inne denne ?? Na przykład bocje ? Nie bardzo lubię tenczanki :/
wydaje mi się, że można je połączyć ze skalaram i bocjami. tylko pamiętaj! trzciniaki muszą dostawać pokarm mrożony np. ochotkę, serca wołowe, serca małż itp.. skalary z kolei niesamowicie szybko pochłaniają ochotkę i tu rodzi się konflikt. trzciniaki są niemal ślepe jak kury, pokarm wyszukują głównie po zapachu, a zanim ten pokarm znajdą to inne ryby już go zjedzą. trzciniaki jedzą tylko wieczorem lub w nocy, staraj się karmić ostrożnie z ręki, żeby ich nie spłoszyć, a z czasem będą za tobą pływać i szukać kontaktu. ta cała ich agresja sprowadza się do głodu. już w sklepach ryby często pływają wygłodniałe, bo sprzedawcy podają jakieś suche karmy których one nie jedzą, pózniej taka ryba trafia do akwarium ogólnego i zaczyna sprzątać. to co się dziwić tym "okropnym rybkom".
co do tęczanek to co ci się w nich nie podoba? może masz ten sam syndrom co ja kiedyś? nie podobała mi się ich budowa ciała. ale kolorystyka jest bajeczna, szczególnie samce między 5 a 8 rano. uwierz mi to, co widzisz w sklepie nie nic wspólnego z kolorystyką w domu. np. samce tęcz. łososiowej są krwiście czerwone rano po czym bledną a następnie ciemnieją aż do metalicznego brązu na wieczór.
do trzciniaków wpuszczaj ryby takiej wielkości żeby nie mieściły im się w paszczy i były w miarę sprytne (np.żaden bojownik).