Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « chore rybki -co to za choroba??prosze o pomoc!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chore rybki -co to za choroba??prosze o pomoc!  (Przeczytany 2484 razy)
adaraf
Nowy
*

« : Listopad 24, 2007, 18:56:13 »

Witam  Smiley

Od niedawna jestem posiadaczem 100l akwarium(3tygodnie),a w nim pływają sobie brzanki, platki, guraminy, prętniki, sum wywrotek. Wczoraj zauważyłem, że sum i płatki dostały białych plamek na całym ciele. Dzisiaj 2 z brzanek straciły kolor . Parę dni temu padły mi 2 prętniki,chociaż wyglądały na zdrowe (żadnych plam).
Co to może być za choroba? Co robić,żeby ratować resztę rybek?Proszę o rady.

Pozdrawiam

adaraf
zeb4
Nowy
*

NOWY

« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2007, 19:03:05 »

Białe plamki na ciele mogą być oznaką ospy rybiej. Napisz czy padają tylko rybki z plamkami białymi czy inne też. Podaj jakie masz parametry wody a przedewszystkim temperaturę wody. Radzę profilaktycznie zakupić lek przeciw ospie, bo jeżeli rybki padają to inne też mogą pujść do piachu.

Pozdrawiam
Zeb4
Błazenek
Następca Takaschi Amano (żart ;D )
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2007, 19:06:16 »

A konkretnie jakie masz brzanki ?Może być to też bakteryjne zapalenie skóry i płetw.

adaraf
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2007, 19:11:41 »

Temp. wody jest 25 stopni. Jak na razie to padły 2 prętniki,u których białych plamek nie zauważyłem. Te 2 brzanki,ktore stracily kolor,a maja też plamki, wolno pływaja,wyglądaja na otępiałe. Są to brzanki sumatrzańskie.
zeb4
Nowy
*

NOWY

« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2007, 19:18:09 »

Rozpuść sól akwarystyczną i wlej ją do zbiornika podnieś temperature nawet do 29 stopni i czekaj na efekt powinno pomóc

Pozdrawiam
Zeb4
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #5 : Listopad 25, 2007, 10:26:33 »

wszytstko fajnie tral lalal ale pretniki nie lubia twardej wody moze dlatego padly jakie masz parametry ?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Listopad 25, 2007, 10:38:02 »

czy rybki wpuściłeś do akwarium dawno? jeśli zaczęły ci chorować w dojrzewającym zbiorniku to nie ma się czemu dziwić. nie wiem jaką wielkość mają te ryby ale mogły też trochę przerybić twoje akwarium.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Listopad 26, 2007, 14:39:55 »

typowa ospa. podnieś temperaturę do 29 stopni i podaj któyś z gotowych leków (w sklepach akwarystycznych jest tego mnóstwo).

adaraf
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 26, 2007, 20:36:18 »

dzięki za rady  Smiley
W sobote wlałem gotowy preparat(w odpowiedniej proporcji) i podniosłem temperaturę.Ryby mają się lepiej,chociaż ospe jeszcze na niektorych grzbietach widać.Dzisiaj powtorzę jeszcze zabieg z preparatem,zobaczymy co się dalej będzie działo.

Pozdrawiam  papa
adaraf
KreciX
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Listopad 28, 2007, 13:07:35 »

Sum wywrotek nie nadaje sie do akwa 100 l, jego minimum to 200
Dorasta do 31 cm,
musisz go oddac, nie nadaje sie do twojego akwa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: