Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Pokrywa ze spienionego pvc by Seboos&Emi
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrywa ze spienionego pvc by Seboos&Emi  (Przeczytany 38197 razy)
ella
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Styczeń 06, 2008, 22:23:07 »

Dzięki za rady!
Teraz to już wszystko jasne.  Cheesy
Łukaszsopot1982
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Styczeń 26, 2008, 06:29:51 »

sam jestem w trakcie robienia pokrywy ale z plyt drew brzoz sprobuje to udokumentować
PiotrasJ
Zainteresowany
**

ładna rybcia:)

« Odpowiedz #17 : Marzec 09, 2008, 20:00:08 »

ja też próbuje sam zrobić pokrywe:) ale mi to nie wychodzi:/

Akwa 25l   

5x gupik

moczarka kanadyjska

filtr elite

oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Marzec 09, 2008, 20:25:43 »

Nie przejmuj się Smiley Moja pierwsza pokrywa też nie była pierwszorzędna, zwłaszcza, że dopiero uczyłem się obsługiwać wyrzynarkę.
Ale z każdym razem jest coraz lepiej. Ostatnio zmieniłem troszkę koncepcję i super zadowolony nie jestem - ale następnym razem bedzie lepiej ;-)

Los_1988
Zainteresowany
**

Moje GG: 6928749

« Odpowiedz #19 : Marzec 14, 2008, 16:59:53 »

Ja mam zamiar zrobic pokrywe do akwa 300 L (120 x 50 x 50).
Jakiej grubosci powinno byc PCV zeby wszystko bylo ok ??

PS:
Byc moze jeszcze przed ta pokrywa bedzie pokrywa do akwa 39 dlu. x 25 szer.
I byc moze jeszcze zakupie akwa okolo 50 L ( do tego tez pokrywa Wink

I Love Xiphophorus helleri  Smiley
Plany sie zmieniają Wink
karol13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 17, 2008, 18:34:15 »

hmm...
ja mam problem z dostaniem spienionego pcv. w Olsztynie byłem w Obi i Praktikerze to tam są sami idioci co pierwszy raz o czymś takim słyszą  Wściekły
jeśli dobrze się orientuję to spienione pcv jest używane do produkcji okien plastikowych  Huh
niedaleko mnie jest zakład produkcyjny to może tam  Huh a jeśli nie to gdzie mogę dostać coś takiego Huh gdańsk?

będę robił pokrywę do 200. czy muszę na całość dać taką samą grubość (8mm>) czy mogę część pokrywy inną grubością wykonać? do 30 l starczy chyba 4mm

Nie polemizuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Grin Grin Grin Grin Grin
Szelek67
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 20, 2008, 10:50:00 »

Mam pytanie:Czy akwarium czasami się nie "powiększyło" pod naporem wlanej wody?chodzi mi o szerokość i długość w miejscu zakładania pokrywy na akwa.Pytam bo być może u mnie najpierw będzie pokrywa a później akwarium.Przy akwa o wymiarach 120x40x50 każdy cm w wymiarze pokrywy jest ważny:)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2008, 10:51:49 wysłane przez Szelek67 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 22, 2008, 10:36:38 »

Jeśli akwarium ma boczne wzmocnienia to nie powinno ulec odkształceniu.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Tomczyn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 22, 2008, 10:48:06 »

Emi czy twoja pokrywa po pewnym czasie nie zaczęła się odkształcać?
Moją wykonałem ze spienionego PVC 5mm (tylko taka była dostępna). Powierzchnia blatu wynosi 80x25 + 80x10.
Pod część 80x25 przyczepione są świetlówki, jest ona także wzmocniona wzdłuż paskiem pionowo przyklejonym szerokości 3cm.
I po około tygodniu (po założeniu świetlówek) pokrywa zaczęła się lekko zapadać. Teraz różnica poziomów między częścią 80x25 a 80x10 na środku akwa wynosi około 7mm. Mam wrażenie, że to od ciepła lub/i od ciężaru świetlówek. Jak to wygląda u Ciebie?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 22, 2008, 10:59:02 »

Mam 2 takie pokrywy. Tam gdzie były założone świetlówki t5 na całą długość pokrywy jest wszystko ok ale tam gdzie były 3 szt t8 zamontowane na środku pokrywa lekko się ugięła. Rozwiązaniem problemu może być zamocowanie na styku przedniej i tylnej części klapy 3 szt zawiasów meblowych, wzmocnień z plastikowych kątowników albo użycie grubszego pcv do konstrukcji pokrywy.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
karol13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Sierpień 13, 2008, 12:07:22 »

jeszcze jedno pytanie:
dać pcv standardowe czy lekkie???
lekkie jest tańsze ale czy ono nie będzie się odkształcać???
ps. o co chodzi z tym light (numerek) np. Light 202

Nie polemizuj z idiotą bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Grin Grin Grin Grin Grin
Tomczyn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Październik 01, 2008, 19:33:52 »

Witam

Mam pewien problem z pokrywą którą robiłem według projektu Emi&Seboosa.

Przypadkowo przy pracach wewnątrz zbiornika dotknąłem ścianki pokrywy oklejonej folią srebrną samoprzylepną i ku mojemu zaskoczeniu przygrzało mi lekko rękę.

Myślałem, że na kablach jest gdzieś przebicie ale sprawdziłem całość i nic takiego nie ma.

Próbnikiem dotknąłem ścianki i okazało się, że jest pod napięciem. O dziwo gdy oddaliłem lekko próbnik dioda nadal się świeciła.

Spotkał się może ktoś z czymś takim. Czy to możliwe, że folia umieszczona po przeciwnej stronie statecznika wzmacnia jeszcze to promieniowanie elektromagnetyczne?
Czy jest niebezpieczne dla mnie w takim natężeniu? czy jest niebezpieczne dla akwarium?

Zamieszczam parę fotek jak to wygląda. Zaznaczam, że nie dotykam próbnikiem żadnej metalowej części. A zdjęcia wykonywane są przy odległości około 2-5 cm od źródła promieniowania.

« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2008, 20:46:31 wysłane przez Tomczyn » Zapisane

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Październik 01, 2008, 19:42:32 »

Stawiałbym na to, że gdzieś masz przebicie (obudowa statecznika :?Smiley. Jutro sprawdzę u siebie - ale nigdy mnie nic takiego nie spotkało ... wszystko jest odizolowane od siebie... zreszta tam nie ma co przewodzić ...

Tomczyn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Październik 01, 2008, 20:45:40 »

Też tak myślałem, ale dioda w próbniku pali się nawet gdy nie dotykam obudowy. A nawet gdy zbliżam próbnik do oprawki bryzgoszczelnej (widać na jednym zdjęciu). Wiec to raczej nie może być przebicie.

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Październik 02, 2008, 08:00:35 »

A nawet gdy zbliżam próbnik do oprawki bryzgoszczelnej (widać na jednym zdjęciu)

To akurat może być normalne ... w końcu jest tam niezłe pole elektromagnetyczne ...

Miałem na mysli przebicie skoro mówisz, że cie zaszczypało Tongue

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: