Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda destylowana  (Przeczytany 36008 razy)
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« : Październik 25, 2003, 21:33:57 »

Gdzie i za ile (orientacyjnie) można kupić wodę destylowaną?
Czy ktoś stosował wodę detylowaną przeznaczoną do silników samochodowych? Niby jest na tym napisane "woda destylowana" ale cholera wie czy nie ma w niej jakiś "upiększaczy".

Anonymous
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2003, 09:52:49 »

W marketach Smiley
Wodę taką stosuje się m.in. w nawilżaczach żelazek

Nie wiem czy jest faktycznie czysta
Rafał Wawer
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2003, 19:12:13 »

Nie wiem jak to jest z wodą destylowaną. Kiedyś chciałem ją stosować ale sprzedawca ze sklepu zoologicznego powiedział mi, że stosując wode destylowaną mogę odmineralizować akwarium co nie wpłynie dobrze na rybki. Sam nie wiem co o tym myśleć
Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2003, 20:02:27 »

a po co używa się wody destylowanej w akwarystyce,nigdy o tym nie słyszałem??

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 27, 2003, 15:31:08 »

Osobiście dolewam przy każdej podmianie 15% wody wodociągowej i ok. 1l. wody destylowanej do 200l akwarium wnioskując, że właśnie ok. 1l. wyparuje w ciągu tygodnia.
Kolega Rafał pisze o odmineralizowaniu akwarium, ale przecież nie trzymam ryb w wodzie destylowanej tylko uzupełniam ubytki wyparowanej  i w ten sposób nie zmieniam twardości wody.
Do akumulatora samochodowego dolewało się tylko wodę destylowaną, a nie kwas, bo tylko czyste H2O parowało. W przeciwnym wypadku gęstość elektrolitu wzrastałaby.
Wracając do tematu najtaniej widziałem wodę destylowaną - 5l. za 3,70. W handlu jest również woda demineralizowana.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 02, 2003, 00:40:13 »

Kiedy ja właśnie chcę odmineralizować wodę!! Trójmiejska woda jest tak twarda że na jażeniówce oswietlającej akwarium odkłada mi się wapienny osad!!!! Muszę ją pożądnie zmiękczyć jeżeli chę myśleć o hodowli a nie tylko trzymaniu ryb. Oczywiście niektóre ryby trą się w tej wodzie ale bardziej wymagające wogóle do tarła nie podchodzą. Raz ,zupełnie niechcący, udało mi sie nawet wytrzeć barwieńce czerwone, jednak ikra się nie rozwinęła - zapewne z powodu zbyt dużej twardości.

Maciek Szulc
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 02, 2003, 23:03:39 »

twarda woda? - wiem cos o tym. duzo przez nia klopotu, sam trzymam uaru i niestety z powodu zbyt twardej wody nie moge ich rozmnozyc:( jesli masz duze akwa i troche kaski to poczytaj o filtrach RO. woda z takiego dobrego filtra odwroconej osmozy to prawie czyste H2O!!! Niestety jest to troche skomplikowane i drogie (pow. 400zl)

Pozdrawiam
Maciek Szulc
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2003, 00:54:15 »

tak , czytałem trochę o filtrach RO , ale to narazie nie na moją kieszeń

Goojasek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Listopad 08, 2003, 09:54:28 »

u mnie w sklepach litr wody destylowanej kosztuje 3zł

gg 2299553
www.holenderskie.aip.pl i www.holenderskie.aip.pl/forum/ - Kopalnia woedzy o roslinkach !!Zapraszam
miras
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2003, 20:01:42 »

Można kupić w sklepach akwarystycznych wkłady jonitowe które umieszcza się w akwarium i co jakiś czas płucze się w solance celem ich regeneracji. Wkłady te obniżają twardość wody.
Na skalę przemysłową stosuje się zbiorniki wypełnione jonitem przez które przepuszcza się wodę. Obniża to jej twardość o kilkanaście stopni , praktycznie nawet do zera.

Pozdrawiam
Sławek
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 20, 2003, 11:34:40 »

Mam wodę b.twardą ok.32 st.N.Dolewam tyle destulowanej aby było 12-15 st N.Potem co tydz.podmieniam 20 % wody dolewając 10 % destylowanej i 10% odstanej kranówki.Te parametry dody się przez tydz.prawie nie zmieniają.Taka woda jest dobra dla większości ryb.Do rozrodu niektórych brzanek i np.kąsaczowców woda musi być b. miękka 2 st.N.Dolać trzeba odp.więcej destylowanej.Tak robię od lat i jest zawsze ok.
gregorm7
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 15, 2003, 11:06:49 »

Słuchajcie!!!

Woda destylowana i demineralizowana to jedno i to samo!!!
Pracowałem jako przedstawiciel handlowy w branży motoryzacyjnej i przerzucałem setki litrów tygodniowo (oprócz innych produktów).

destylacja to zachodzący proces a demineralizacja to efekt końcowy!!!

Jak wiadomo woda ta powstaje (w uproszczeniu) poprzez odparowywanie i skraplanie wielokrotne aż do całkowitego pozbycia się wszystkich związków mineralnych.

Często można własnie zastosowac ją do zmiękczania ale oprócz niej czytałem jeszcze o mydle clarka (czy jakoś tak), musiałbym sięgnąć do literautry. Jednak rozpuszcza się ono w wodzie destylowanej według załączonej tabeli.

Ceny mogą być różne, ale oscylują w granicach
1L - 1,20 zł
5L - 3,50 - 5 zł
Jednak polecałbym produkty znanych producentów, żeby uniknąć oszustwa i nie nabyć wody z "kranu", bo macie ją w domu i nie trzeba przepłacać!!!

Pozdrawiam gregorm7
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 15, 2003, 19:03:47 »

Lukas
Mam propozycję ale nie wiem czy nie za drogą aczkolwiek ciekawą.Miałem podobny problem, woda z kranu o twardości 25 a teraz może być i nawet 3.Koszt inwestycji max 60 zł.

385 l - dyskowce
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 15, 2003, 20:49:48 »

zamieniam się w słuch

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 15, 2003, 23:17:01 »

Rozwiązałem to w taki sposób kupiłem filtr narurowy FHPR34 (3/4 cala-są 3 opcje podłączania na 1/2,3/4 i 1 cal-wybór należy do ciebie).Co ciekawe ten model kosztował 40zł, a model FHPR5 o połowę mniejszej objętości 56zł.Do tego dokupiłem 3 końcówki- 2 wkręcane do filtra, z jednej strony gwint 3/4 cala a z drugiej końcówka stożkowa do nałożenia węża, 1 do podłączenia się do baterii (prysznic) i  oczywiście opaski zaciskowe 3szt.Do kompletu brakuje wkładu, w tym przypadu należy wziąść pod uwagę 3 :
1. Zmiękczający
2.Węglowy
3.Polipropylenowo-węglowy
Niestety nie pamiętam dokładnie ich cen, zmiękczający około 25-30 zł a węglowy był  tańszy 12-15 zł.Wkład do  filtra tego producenta (dlatego go wybrałem) jest tak zrobiony że można ściągnąć wieczko na dole i dać wypełnienie jakie chcesz i w jakich proporcjach (tylko węglowy i zmiękczający).
U mnie jest 2/3 kationitów (na górze) i 1/3 węgla na dole na dole.I tu będziesz musiał sam dobrać jak dużo kationitów.Ja wymieniam tygodniowo 100-120 l wody, i na początku przepływu woda ma twarosć 4 a pod koniec 16 no ale w sumie i tak nie jest źle.Jeśli chcesz więcej info lub zdjęcie jak to u mnie wygląda-no problem.
Tu masz link do strony producenta: www.aquafilter.com.pl/pl/prod/nar-housings2.html
Polecam filtr z odpowietrzaczem, przydatny bajer.

Ps
Kupowałem tylko wkład węglowy ponieważ kationity kupiłem wcześniej,i tu wielka porażka cenowa,
jak pisałem wcześniej wkład kosztuje max. 19zł a ja kupowałem 10 woreczków po 3zł.

385 l - dyskowce
Strony: [1] 2 3 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: