lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« : Październik 25, 2003, 21:33:57 » |
|
Gdzie i za ile (orientacyjnie) można kupić wodę destylowaną? Czy ktoś stosował wodę detylowaną przeznaczoną do silników samochodowych? Niby jest na tym napisane "woda destylowana" ale cholera wie czy nie ma w niej jakiś "upiększaczy".
|
|
|
|
|
|
|
Anonymous
Gość
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 26, 2003, 09:52:49 » |
|
W marketach Wodę taką stosuje się m.in. w nawilżaczach żelazek Nie wiem czy jest faktycznie czysta
|
|
|
|
|
|
|
Rafał Wawer
Gość
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 26, 2003, 19:12:13 » |
|
Nie wiem jak to jest z wodą destylowaną. Kiedyś chciałem ją stosować ale sprzedawca ze sklepu zoologicznego powiedział mi, że stosując wode destylowaną mogę odmineralizować akwarium co nie wpłynie dobrze na rybki. Sam nie wiem co o tym myśleć
|
|
|
|
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2003, 20:02:27 » |
|
a po co używa się wody destylowanej w akwarystyce,nigdy o tym nie słyszałem??
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 27, 2003, 15:31:08 » |
|
Osobiście dolewam przy każdej podmianie 15% wody wodociągowej i ok. 1l. wody destylowanej do 200l akwarium wnioskując, że właśnie ok. 1l. wyparuje w ciągu tygodnia. Kolega Rafał pisze o odmineralizowaniu akwarium, ale przecież nie trzymam ryb w wodzie destylowanej tylko uzupełniam ubytki wyparowanej i w ten sposób nie zmieniam twardości wody. Do akumulatora samochodowego dolewało się tylko wodę destylowaną, a nie kwas, bo tylko czyste H2O parowało. W przeciwnym wypadku gęstość elektrolitu wzrastałaby. Wracając do tematu najtaniej widziałem wodę destylowaną - 5l. za 3,70. W handlu jest również woda demineralizowana.
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #5 : Listopad 02, 2003, 00:40:13 » |
|
Kiedy ja właśnie chcę odmineralizować wodę!! Trójmiejska woda jest tak twarda że na jażeniówce oswietlającej akwarium odkłada mi się wapienny osad!!!! Muszę ją pożądnie zmiękczyć jeżeli chę myśleć o hodowli a nie tylko trzymaniu ryb. Oczywiście niektóre ryby trą się w tej wodzie ale bardziej wymagające wogóle do tarła nie podchodzą. Raz ,zupełnie niechcący, udało mi sie nawet wytrzeć barwieńce czerwone, jednak ikra się nie rozwinęła - zapewne z powodu zbyt dużej twardości.
|
|
|
|
|
|
|
Maciek Szulc
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Listopad 02, 2003, 23:03:39 » |
|
twarda woda? - wiem cos o tym. duzo przez nia klopotu, sam trzymam uaru i niestety z powodu zbyt twardej wody nie moge ich rozmnozyc:( jesli masz duze akwa i troche kaski to poczytaj o filtrach RO. woda z takiego dobrego filtra odwroconej osmozy to prawie czyste H2O!!! Niestety jest to troche skomplikowane i drogie (pow. 400zl)
|
|
|
|
Pozdrawiam Maciek Szulc
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2003, 00:54:15 » |
|
tak , czytałem trochę o filtrach RO , ale to narazie nie na moją kieszeń
|
|
|
|
|
|
|
Goojasek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Listopad 08, 2003, 09:54:28 » |
|
u mnie w sklepach litr wody destylowanej kosztuje 3zł
|
|
|
|
|
|
|
miras
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Listopad 16, 2003, 20:01:42 » |
|
Można kupić w sklepach akwarystycznych wkłady jonitowe które umieszcza się w akwarium i co jakiś czas płucze się w solance celem ich regeneracji. Wkłady te obniżają twardość wody. Na skalę przemysłową stosuje się zbiorniki wypełnione jonitem przez które przepuszcza się wodę. Obniża to jej twardość o kilkanaście stopni , praktycznie nawet do zera.
|
|
|
|
Pozdrawiam
|
|
|
Sławek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Listopad 20, 2003, 11:34:40 » |
|
Mam wodę b.twardą ok.32 st.N.Dolewam tyle destulowanej aby było 12-15 st N.Potem co tydz.podmieniam 20 % wody dolewając 10 % destylowanej i 10% odstanej kranówki.Te parametry dody się przez tydz.prawie nie zmieniają.Taka woda jest dobra dla większości ryb.Do rozrodu niektórych brzanek i np.kąsaczowców woda musi być b. miękka 2 st.N.Dolać trzeba odp.więcej destylowanej.Tak robię od lat i jest zawsze ok.
|
|
|
|
|
|
|
gregorm7
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 15, 2003, 11:06:49 » |
|
Słuchajcie!!!
Woda destylowana i demineralizowana to jedno i to samo!!! Pracowałem jako przedstawiciel handlowy w branży motoryzacyjnej i przerzucałem setki litrów tygodniowo (oprócz innych produktów).
destylacja to zachodzący proces a demineralizacja to efekt końcowy!!!
Jak wiadomo woda ta powstaje (w uproszczeniu) poprzez odparowywanie i skraplanie wielokrotne aż do całkowitego pozbycia się wszystkich związków mineralnych.
Często można własnie zastosowac ją do zmiękczania ale oprócz niej czytałem jeszcze o mydle clarka (czy jakoś tak), musiałbym sięgnąć do literautry. Jednak rozpuszcza się ono w wodzie destylowanej według załączonej tabeli.
Ceny mogą być różne, ale oscylują w granicach 1L - 1,20 zł 5L - 3,50 - 5 zł Jednak polecałbym produkty znanych producentów, żeby uniknąć oszustwa i nie nabyć wody z "kranu", bo macie ją w domu i nie trzeba przepłacać!!!
|
|
|
|
Pozdrawiam gregorm7
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 15, 2003, 19:03:47 » |
|
Lukas Mam propozycję ale nie wiem czy nie za drogą aczkolwiek ciekawą.Miałem podobny problem, woda z kranu o twardości 25 a teraz może być i nawet 3.Koszt inwestycji max 60 zł.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #13 : Grudzień 15, 2003, 20:49:48 » |
|
zamieniam się w słuch
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #14 : Grudzień 15, 2003, 23:17:01 » |
|
Rozwiązałem to w taki sposób kupiłem filtr narurowy FHPR34 (3/4 cala-są 3 opcje podłączania na 1/2,3/4 i 1 cal-wybór należy do ciebie).Co ciekawe ten model kosztował 40zł, a model FHPR5 o połowę mniejszej objętości 56zł.Do tego dokupiłem 3 końcówki- 2 wkręcane do filtra, z jednej strony gwint 3/4 cala a z drugiej końcówka stożkowa do nałożenia węża, 1 do podłączenia się do baterii (prysznic) i oczywiście opaski zaciskowe 3szt.Do kompletu brakuje wkładu, w tym przypadu należy wziąść pod uwagę 3 : 1. Zmiękczający 2.Węglowy 3.Polipropylenowo-węglowy Niestety nie pamiętam dokładnie ich cen, zmiękczający około 25-30 zł a węglowy był tańszy 12-15 zł.Wkład do filtra tego producenta (dlatego go wybrałem) jest tak zrobiony że można ściągnąć wieczko na dole i dać wypełnienie jakie chcesz i w jakich proporcjach (tylko węglowy i zmiękczający). U mnie jest 2/3 kationitów (na górze) i 1/3 węgla na dole na dole.I tu będziesz musiał sam dobrać jak dużo kationitów.Ja wymieniam tygodniowo 100-120 l wody, i na początku przepływu woda ma twarosć 4 a pod koniec 16 no ale w sumie i tak nie jest źle.Jeśli chcesz więcej info lub zdjęcie jak to u mnie wygląda-no problem. Tu masz link do strony producenta: www.aquafilter.com.pl/pl/prod/nar-housings2.htmlPolecam filtr z odpowietrzaczem, przydatny bajer. Ps Kupowałem tylko wkład węglowy ponieważ kationity kupiłem wcześniej,i tu wielka porażka cenowa, jak pisałem wcześniej wkład kosztuje max. 19zł a ja kupowałem 10 woreczków po 3zł.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
|