GP
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #15 : Grudzień 16, 2003, 12:33:51 » |
|
Z filtrem tym byłoby bardzo wygodnie, ale może można byłoby zrobić coś w rodzaju lejka, np. z butelki i wsypać kationit, powiesić na kranie, mały strumyczek wody i gotowa woda grawitacyjnie wpadałaby do wiaderka. Myślę, że ma tu znaczene również szybkość przepływu. W filtrze byłby to wymuszony pod dużym ciśnieniem przepływ wody, chociaż też można regulować. Mam taki filtr założony na głównej rurze instalacji domowej. Czy mógłbym podmieniać, na czas wymiany wody w akwarium sam wkład i jak często trzeba wymieniać kationit? (podobno można regenerować kwasem) Jaką twardość (węglanową, czy ogólną) zmienia kationit i czy zmienia również inne parametry wody?
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #16 : Grudzień 16, 2003, 17:20:15 » |
|
Można i tak ale w tym przypadku nie ma za wiele możliwości co do wkładów no i ile zajeła by mi wymiana 120l wody? Próbowałem zrobić to z tuby po pokarmie 600ml, kiepsko było z przepływem i ułożeniem wkładów a jak zwiększyłem strumień wody to tuba się rozleciała,no i trzeba cały czas stać przy akwa i pilnować.W moim przypadku było to około 45 min.Wydaje mi się że kosz nie jest wysoki w porównaniu do innych sposobów i szybko się zwraca. Tak jak mówisz przepływ reguluje przy baterii, najpierw ustawiam strumień zimnej wody dodaje trochę ciepłej (temp. wody około 25) i przełączam na wąż.8 l/min w zupełności wystarcza. Ten sposób stosuję od półtora m-ca i jak narazie wszystko w akwa ok, nie widzę przeciwskazań abyś na czas wymiany wody w akwarium podmieniał sam wkład.Tylko w jakiej odległości jest filtr od najbliższego ujęcia? Pamiętaj że trzeba bedzie upuścić trochę wody. Co do częstotliwości wymiany wkładu to zależy od tego ile wody będziesz podmieniać.Ja jeszcze nie wymieniałem a przepuściłem przez filtr około 1000 l.Orginalny wkład węglowy można stosować przez 6 m-cy a kationity to jeszcze nie wiem.Co 2 tygodnie sprawdzam testem jaka jest GH.Proponuję zmierzyć parametry wody na początku i pod koniec przepływu aby dobrać odpowiednią ilość kationitów. Jeśli chodzi o twardość to może zmieniać i jedną i drugą a nawet PH to zależy w jakim cyklu pracował.Więcej znajdziesz na tej stronie: www.solniczka.republika.pl/artykuly/twardosc2.htm Ja osobiście regeneruję solą kuchenną w rostworze 10% przez 24 h. Jeśli dołożysz do kationitów część wkładu węglowego to usuniesz chlor i szereg lotnych substancji organicznych, znajdujących się w wodzie.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
GP
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #17 : Luty 16, 2004, 08:12:48 » |
|
Wracając do poprzednich wątków, czy można kupić kationit, ale luzem. Na pewno w zoologicznym, ale może w jakimś sklepie chemicznym, czy ogrodniczym. Dla przykładu 1 litr keramzytu kosztowało mnie 3 zł.
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #18 : Luty 16, 2004, 13:58:24 » |
|
W zoologicznym to sie nie opłaca cena od 2.80zł do 3.40zł za woreczek chyba 50g.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #19 : Grudzień 29, 2005, 17:48:40 » |
|
Juz sie to zapytalem ale mi nikt nie odpowiedzial ale dobra Czytalem na forum i w necie ale nie moge znalesc ile sie tej wody destylowanej dolewa do kranowy A wiec tak , jesli mam akwa 54l i podmieniam wode co tydzien 10l to tej destylowanej ile musze dolac :?: Czekam na odp. Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #20 : Grudzień 29, 2005, 17:56:41 » |
|
Juz sie to zapytalem ale mi nikt nie odpowiedzial ale dobra Czytalem na forum i w necie ale nie moge znalesc ile sie tej wody destylowanej dolewa do kranowy A wiec tak , jesli mam akwa 54l i podmieniam wode co tydzien 10l to tej destylowanej ile musze dolac :?: Czekam na odp. Pozdro to zależy jaką wodę (parametry) masz w kranie i jaką chcesz uzyskać. Poza tym nikt Ci nie powie w jakiej proporcji masz mieszać - sam musisz sprawdzić testami jaka ilośc destylatu daje ci pożądane parametry.
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #21 : Grudzień 29, 2005, 18:06:00 » |
|
pH - 8,0 GH - 21 stopni KH - 9 stopni nO2 - <3.0
Wiec ile ??
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #22 : Grudzień 30, 2005, 23:32:55 » |
|
ok ok to ile mam wlac 1l ,5l , 10l , ile? ? skad mam wiedziac ile wody mi zmiekczy :?
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #23 : Grudzień 31, 2005, 04:23:47 » |
|
kotku - lejąc destylowaną kontroluj testami parametry mieszniny. Będziesz wiedział jak się zmieniają i będziesz wiedział ile lać.
Wybacz, ale nikt nie będzie sobie najpierw mieszał wody tak aby otrzymać twoje parametry, a potem nie będzie tracił czasu i własnych testów i wody destylowanej, aby Ci napisac ile masz jej wlać żeby uzuskać interesujące Cię parametry (których nota bene nie podałeś)!! To niedorzeczne!!
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #24 : Grudzień 31, 2005, 10:05:25 » |
|
wyliczenie jest dosyc proste kotek tylko powiedz co to za parametry napisales? prosciej -co masz w kranie i co chcesz uzyskac? podaj tylko twardosc ogolna bo reszta jest nieprzydatna :wink: jaka masz wode teraz w akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #25 : Grudzień 31, 2005, 10:18:09 » |
|
No to wyzej chyba napisalem jakie mam parametry w akwa !!! dzisiaj zrobie testa w kranie i Wam powiem.
Nie mogliscie mi tego powiedziec od razu :?
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #26 : Grudzień 31, 2005, 11:06:05 » |
|
tak narazie to dodam ze trzeba dolewac wody destylowanej co slodkowodnego raz na tydzien a do morskiego codziennie - aby uzupelnic wode odparowana. czekam na testy
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #27 : Grudzień 31, 2005, 16:44:09 » |
|
sprawdzilem , i no dziwne troche w kranie mam 20 stopni a w akwa 21 stopni , ale chyba ten 1 stopien nie robi wielkiej roznicy wiec ile l wody mam wlac ja bym wlac 1l czy to dobrze :? :?:
Pozdrwoenia
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #28 : Grudzień 31, 2005, 17:38:22 » |
|
masz wieksza twardosc w awarium bo nigdy nie dolewales wody destylowanej wiec mnie to nie dziwi. teraz napisz do ilu litrow chcesz dolac tej destylowanej? i jakie stezenie chcesz osiagnac? chcesz zmienic twardosc w akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #29 : Grudzień 31, 2005, 17:41:19 » |
|
chce dolewac do podmian czyli 10l co tydzien . Chce zmniejszyc tak aby tych glupich glonow nie bylo nie wiem moze 10-13stopni jakos tak.
Pozdrownia
P.S aha czy jak zmniejsze twardzosc ogolna to mi sie zmniekszy pH ??
|
|
|
|
|
|
|
|