Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda destylowana  (Przeczytany 36036 razy)
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Grudzień 16, 2003, 12:33:51 »

Z filtrem tym byłoby bardzo wygodnie, ale może można byłoby zrobić coś w rodzaju lejka, np. z butelki i wsypać kationit, powiesić na kranie, mały strumyczek wody i gotowa woda grawitacyjnie wpadałaby do wiaderka. Myślę, że ma tu znaczene również szybkość przepływu. W filtrze byłby to wymuszony pod dużym ciśnieniem przepływ wody, chociaż też można regulować.
Mam taki filtr założony na głównej rurze instalacji domowej. Czy mógłbym podmieniać, na czas wymiany wody w akwarium sam wkład i jak często trzeba wymieniać kationit? (podobno można regenerować kwasem)
Jaką twardość (węglanową, czy ogólną) zmienia kationit i czy zmienia również inne parametry wody?

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 16, 2003, 17:20:15 »

Można i tak ale w tym przypadku nie ma za wiele możliwości co do wkładów no i ile zajeła by mi wymiana 120l wody?  Próbowałem zrobić to z tuby po pokarmie 600ml, kiepsko było z przepływem i ułożeniem wkładów a jak zwiększyłem strumień wody to tuba się rozleciała,no i trzeba cały czas stać przy akwa i pilnować.W moim przypadku było to około 45 min.Wydaje mi się że kosz nie jest wysoki w porównaniu do innych sposobów i szybko się zwraca.
   Tak jak mówisz przepływ reguluje przy baterii, najpierw ustawiam strumień zimnej wody dodaje trochę ciepłej (temp. wody około 25) i przełączam na wąż.8 l/min w zupełności wystarcza.
   Ten sposób stosuję od półtora m-ca i jak narazie wszystko w akwa ok, nie widzę przeciwskazań abyś na czas wymiany wody w akwarium podmieniał sam wkład.Tylko w jakiej odległości jest filtr od najbliższego ujęcia? Pamiętaj że trzeba bedzie upuścić trochę wody.
   Co do częstotliwości wymiany wkładu to zależy od tego ile wody będziesz podmieniać.Ja jeszcze nie wymieniałem a przepuściłem przez filtr około 1000 l.Orginalny wkład węglowy można stosować przez 6 m-cy a kationity to jeszcze nie wiem.Co 2 tygodnie sprawdzam testem jaka jest GH.Proponuję zmierzyć parametry wody na początku i pod koniec przepływu aby dobrać odpowiednią ilość kationitów.
   Jeśli chodzi o twardość to może zmieniać i jedną i drugą a nawet PH to zależy w jakim cyklu pracował.Więcej znajdziesz na tej stronie:
www.solniczka.republika.pl/artykuly/twardosc2.htm
   Ja osobiście regeneruję solą kuchenną w rostworze 10% przez 24 h.
 Jeśli dołożysz do kationitów część wkładu węglowego to usuniesz chlor i szereg lotnych substancji organicznych, znajdujących się w wodzie.

385 l - dyskowce
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Luty 16, 2004, 08:12:48 »

Wracając do poprzednich wątków, czy można kupić kationit, ale luzem. Na pewno w zoologicznym, ale może w jakimś sklepie chemicznym, czy ogrodniczym.
Dla przykładu 1 litr keramzytu kosztowało mnie 3 zł.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Luty 16, 2004, 13:58:24 »

W zoologicznym to sie nie opłaca cena od 2.80zł do 3.40zł za woreczek chyba 50g.

385 l - dyskowce
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #19 : Grudzień 29, 2005, 17:48:40 »

Juz sie to zapytalem ale mi nikt nie odpowiedzial ale dobra Tongue
Czytalem na forum i w necie ale nie moge znalesc ile sie tej wody destylowanej dolewa do kranowy Cool
A wiec tak , jesli mam akwa 54l i podmieniam wode co tydzien 10l to tej destylowanej ile musze dolac  :?:

Czekam na odp.
Pozdro
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #20 : Grudzień 29, 2005, 17:56:41 »

Cytat: Kotek92
Juz sie to zapytalem ale mi nikt nie odpowiedzial ale dobra Tongue
Czytalem na forum i w necie ale nie moge znalesc ile sie tej wody destylowanej dolewa do kranowy Cool
A wiec tak , jesli mam akwa 54l i podmieniam wode co tydzien 10l to tej destylowanej ile musze dolac  :?:

Czekam na odp.
Pozdro

to zależy jaką wodę (parametry) masz w kranie i jaką chcesz uzyskać. Poza tym nikt Ci nie powie w jakiej proporcji masz mieszać - sam musisz sprawdzić testami jaka ilośc destylatu daje ci pożądane parametry.

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #21 : Grudzień 29, 2005, 18:06:00 »

pH - 8,0
GH - 21 stopni
KH - 9 stopni
nO2 - <3.0

Wiec ile ??
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #22 : Grudzień 30, 2005, 23:32:55 »

ok ok to ile mam wlac 1l ,5l , 10l , ile?HuhHuhHuh?
skad mam wiedziac ile wody mi zmiekczy :?
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #23 : Grudzień 31, 2005, 04:23:47 »

kotku - lejąc destylowaną kontroluj testami parametry mieszniny. Będziesz wiedział jak się zmieniają i będziesz wiedział ile lać.

Wybacz, ale nikt nie będzie sobie najpierw mieszał wody tak aby otrzymać twoje parametry, a potem nie będzie tracił czasu i własnych testów i wody destylowanej, aby Ci napisac ile masz jej wlać żeby uzuskać interesujące Cię parametry (których nota bene nie podałeś)!! To niedorzeczne!!

kafarski
Gość
« Odpowiedz #24 : Grudzień 31, 2005, 10:05:25 »

wyliczenie jest dosyc proste kotek tylko powiedz co to za parametry napisales? prosciej -co masz w kranie i co chcesz uzyskac? podaj tylko twardosc ogolna bo reszta jest nieprzydatna :wink:
jaka masz wode teraz w akwarium?
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #25 : Grudzień 31, 2005, 10:18:09 »

No to wyzej chyba napisalem jakie mam parametry w akwa !!!
dzisiaj zrobie testa w kranie i Wam powiem.

Nie mogliscie mi tego powiedziec od razu  :?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #26 : Grudzień 31, 2005, 11:06:05 »

tak narazie to dodam ze trzeba dolewac wody destylowanej co slodkowodnego raz na tydzien a do morskiego codziennie - aby uzupelnic wode odparowana. czekam na testy Cool
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #27 : Grudzień 31, 2005, 16:44:09 »

sprawdzilem , i no dziwne troche w kranie mam 20 stopni a w akwa 21 stopni , ale chyba ten 1 stopien nie robi wielkiej roznicy wiec ile l wody mam wlac ja bym wlac 1l czy to dobrze  :?  :?:

Pozdrwoenia
kafarski
Gość
« Odpowiedz #28 : Grudzień 31, 2005, 17:38:22 »

masz wieksza twardosc w awarium bo nigdy nie dolewales wody destylowanej wiec mnie to nie dziwi. teraz napisz do ilu litrow chcesz dolac tej destylowanej? i jakie stezenie chcesz osiagnac? chcesz zmienic twardosc w akwarium?
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #29 : Grudzień 31, 2005, 17:41:19 »

chce dolewac do podmian czyli 10l co tydzien .
Chce zmniejszyc tak aby tych glupich glonow nie bylo nie wiem moze 10-13stopni jakos tak.

Pozdrownia

P.S aha czy jak zmniejsze twardzosc ogolna to mi sie zmniekszy pH ??
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: