Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda destylowana  (Przeczytany 36058 razy)
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #45 : Styczeń 02, 2006, 21:23:55 »

Kiedyś dolewałem wody destylowanej do akwarium, wprawdzie śmierdziała jak farba ale wlałem ( na opakowaniu pisało do silników itd, ale pisało terz w celach spożywczych)

Kupiłem na stacji benzynowej.

Co do tego kamienia terz mam taki problem. Na pokrywie i na świetlówkach zbiera sie kamienny osad. nie wiecie przypadkiem czym to usunąć??

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Styczeń 02, 2006, 23:04:30 »

Cytat: komandos
na świetlówkach zbiera sie kamienny osad. nie wiecie przypadkiem czym to usunąć??

Kup 0,5 l... octu spirytusowego oczywiście  :wink:  i po problemie.

385 l - dyskowce
kafarski
Gość
« Odpowiedz #47 : Styczeń 03, 2006, 13:15:11 »

niektorzy maja zle zdanie o swietlowkach typu glo- bo rosna glony  od nich, moze masz te akwarium niedawno i po prostu masz atak glonów, tak czy inaczej glony wygrywaja z roslinami ,jak z filtrem?
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #48 : Styczeń 03, 2006, 14:50:18 »

Tak. Akwa mam od nie dawna 2 miesiace. Nie rozmumiem pytanie jak z filtrem? Filtr czyszcze co tydzien i sie tak mocno nie zapycha ale musze czyscic bo juz jest slaba wydajnosc.

Wiec co mam czekac az to wszystko sie skonczy??Nie wydaje mie zeby to sie skonczylo :?  Ale mam cos zle w parametrach co powoduje glony :?:

Dzieki!
Pozdrowienia!
Kotek92
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #49 : Styczeń 03, 2006, 21:05:05 »

Pyta sie o filtr jakiej firmy jaki typ itd. Wszystkie dane na temat twojego filtra

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #50 : Styczeń 03, 2006, 21:15:48 »

Cytat: Kotek92
Oswietlenie mam ok 0,6W/l    30W
Filtr mam Aquale Fan-1 300l/h  
I dodeko od dzis brzeczyk

Juz Mu o tym powiedzialem  :wink:
kafarski
Gość
« Odpowiedz #51 : Styczeń 03, 2006, 21:30:05 »

faktycznie nie zauwazylem. moze to kwestia filtra wlasnie? jesli czyscisz go co tydzien to (byc moze) bakterie nie zdaza odnowic swoich szeregow i w tym czasie glony atakuja. do tego jeszcze nowe praktycznie lampy .czesto jest tak ze rosliny pod nowym oswietleniem nie chca rosnac od razu bo przyzwyczaily sie do starego widma i mija kilka tygodni -miesiecy zanim rusza nowe liscie.
filtry fan-1 nie sa tez najlepsze nie oszukujmy sie.
jako srodek drastyczny proponuje lampe uv-c na kilka godzin - zalatwi sprawe. tylko musisz potem zdechle glony przefiltrowac dobrze zeby nie lataly po baniaku. i nie martw sie o chelatory bo przy dodaniu nawozow odbudujesz je. tak zrobilem u siebie i glony po tej kuracji nie wrocily a lampy dawno nie uzywalem.
pozdrawiam
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #52 : Styczeń 04, 2006, 12:15:07 »

OK nie bede juz tak czesto pluskac filtra zaczne co 2 tyg.  
Filtr byl w zestawie (nawet nie patrzylem bo caly zestaw kupilem za 60zl, z oswieteleniem i z grzalka Cool ) Ale jak bede mial fundusze moze kupie kaskade  Cheesy
Maniu
Nowy
*

« Odpowiedz #53 : Styczeń 05, 2006, 17:02:11 »

Cytat: Kotek92
OK nie bede juz tak czesto pluskac filtra zaczne co 2 tyg.  
Filtr byl w zestawie (nawet nie patrzylem bo caly zestaw kupilem za 60zl, z oswieteleniem i z grzalka Cool ) Ale jak bede mial fundusze moze kupie kaskade  Cheesy

witam;D
a myjesz filtr w wodzie z akwarium czy pod kranowa bo jak pod kranowa to calkiem zabijasz bakteryjki ktore w nim zyja a sa tak nieocenione..
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #54 : Styczeń 06, 2006, 12:31:37 »

oczywiscie myje woda z baniaka :wink:
No dzisiaj kupilem rosliny.
Mech jawajki , moczarke , i taka co jest ich duzuuuzo odmian ale wlasnie nie pamietam nazwy Smiley Cholerne slimaki byly na zielonkach ale teraz sa w wiaderku i dalem listek salty mysle ze ich juz nie bedzie na roslinach rano Cheesy

Pozdro
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #55 : Styczeń 29, 2006, 13:33:16 »

dzisja zrobilem
po podmianie wody

GH - 25 st. dH
KH - 10 st. dH
pH - 8.0
NO2 - <0,3 mg/l
CO2 - 3,0

No teraz juz sie moge bawic z ta woda destylowana  :wink:   :wink:  
Podmieniam 10l  co tydzien . akwa 54l
wiec ile tej dystelowanej  :roll:  kurde gluio mi tak sie pytac caly czas no ale nie znam sie na tym  :roll:  

Dzieki
pozdrawiam
kafarski
Gość
« Odpowiedz #56 : Styczeń 29, 2006, 14:58:38 »

mi się też głupio pytać :wink: , do ilu stopni chcesz doprowadzić tę wodę?jakie masz rybki?-ich wymagania? mieszając 5l. wody o dH 22 z 5l. wody dest o dH 0(?). otrzymasz 10l. o dH 11. to było na matematyce czy fizyce - proste równanie.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #57 : Styczeń 29, 2006, 15:35:08 »

najbiardzej to bym chcial zmnieczyc dla neonek  :wink:  gdzies tak do 10 dH . to mam wlac 10 l destylowanej ?? tak to zrozumialem  :?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #58 : Styczeń 29, 2006, 15:42:03 »

Jak obniżysz TWO do 10`n to węglanówka bedzie wynosiła 4`n a przy tej wartości mogą wystąpić niebezpieczne wachania pH.

385 l - dyskowce
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #59 : Styczeń 29, 2006, 15:47:45 »

to znaczy ze bede musial obnizac stopniowo ??
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8
  Drukuj  

Skocz do: