Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #90 : Luty 02, 2006, 13:09:27 » |
|
No nie wiem . morze zaczne zbierac na ten filtr :? I taz tak glupio bede musial co tydzien jechac do sklepu i kupowac te 10l :? najoierw zrobie ztym zwirkiem a no pozniej sie pomysli :wink:
Dzieki Pozdro
|
|
|
|
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #91 : Luty 02, 2006, 13:58:50 » |
|
Rozwiązałem to w taki sposób kupiłem filtr narurowy FHPR34 (3/4 cala-są 3 opcje podłączania na 1/2,3/4 i 1 cal-wybór należy do ciebie).Co ciekawe ten model kosztował 40zł, a model FHPR5 o połowę mniejszej objętości 56zł.Do tego dokupiłem 3 końcówki- 2 wkręcane do filtra, z jednej strony gwint 3/4 cala a z drugiej końcówka stożkowa do nałożenia węża, 1 do podłączenia się do baterii (prysznic) i oczywiście opaski zaciskowe 3szt.Do kompletu brakuje wkładu, w tym przypadu należy wziąść pod uwagę 3 : 1. Zmiękczający 2.Węglowy 3.Polipropylenowo-węglowy Niestety nie pamiętam dokładnie ich cen, zmiękczający około 25-30 zł a węglowy był tańszy 12-15 zł.Wkład do filtra tego producenta (dlatego go wybrałem) jest tak zrobiony że można ściągnąć wieczko na dole i dać wypełnienie jakie chcesz i w jakich proporcjach (tylko węglowy i zmiękczający). U mnie jest 2/3 kationitów (na górze) i 1/3 węgla na dole na dole.I tu będziesz musiał sam dobrać jak dużo kationitów.Ja wymieniam tygodniowo 100-120 l wody, i na początku przepływu woda ma twarosć 4 a pod koniec 16 no ale w sumie i tak nie jest źle.Jeśli chcesz więcej info lub zdjęcie jak to u mnie wygląda-no problem. Tu masz link do strony producenta: www.aquafilter.com.pl/pl/prod/nar-housings2.htmlPolecam filtr z odpowietrzaczem, przydatny bajer. Ps Kupowałem tylko wkład węglowy ponieważ kationity kupiłem wcześniej,i tu wielka porażka cenowa, jak pisałem wcześniej wkład kosztuje max. 19zł a ja kupowałem 10 woreczków po 3zł. cześć sebastian masz może gadu-gadu bo chciałbym bardzo z toba porozmawiać
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #92 : Luty 02, 2006, 16:32:48 » |
|
Wlasnie wracam z zoologoa i kupilem najtanszy filterek taka sama gabka i przychodze do domu i mysle zeby kupic drugi i bym te ryby dal w 2 wiadra po 10l . tylko jeszcze musze kupic zaworek zeby dzielilo powietrze od brzeczyka :wink: i jeszcze kupilem nawoz Filtus w paleczkach Fe2+ czy jakos tak :wink: Jak go podawac bo na pakowaniu nic nie pisze ??
|
|
|
|
|
|
|
Gorylek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #93 : Luty 04, 2006, 10:23:53 » |
|
Jesli chodzi o korygowanie twardosci wody to znalazlam w jednej ksiazce taki wzor: D=b:c-1, gdzie D liczba litrow wody destylowanej ktora nalezy dodac na 1litr wody wyjsciowej dla uzyskania zadanej twardosci, b twardosc wody wyjsciowej, c zadana twardosc wody.
Natomiast mam pytanie dotyczace TWW, wyczytalam ze do korygowania twardosci weglanowej mozna wykorzystac preparaty aqualkal i aquacid, ale one sluza do korekty PH, ktos moze wie jaka jest zaleznosc m/y PH i TWW?
|
|
|
|
Akwarium: 47L 4 skalary, 3 brzanki brokatowe, 4 żałobniczki, 2 razbory klinowe, glonojad i cudaczek
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #94 : Luty 04, 2006, 10:46:36 » |
|
tww vs. pH ma się tak że im wyższe tww tym wyższe pH .zależy też dużo od stosowania co2 ,co też zakwasza wodę- jeszcze bardziej (pH w dół). żeby jeszcze pogmatwać to humus czy detrytus zawarty w dnie też zakwasza wodę. napiszę kilka przykładów z książki żeby nie być gołosłownym: akwa 1 - kH 1 , pH 6,8 ,zaw. co2- 8 . akwa 2 - kH 1 , pH 6,3 ,zaw. co2- 14 . akwa 3 - kH 1 , pH 5,6 ,zaw. co2- 14 . akwa 4 - kH 1 , pH 6,4 ,zaw. co2- 16 . akwa 5 - kH 1 , pH 6,6 ,zaw. co2- 20 . akwa 6 - kH 2 , pH 7,2 ,zaw. co2- 6 . akwa 7 - kH 2 , pH 7,3 ,zaw. co2- 8 . akwa 8 - kH 3 , pH 7,4 ,zaw. co2- 8 . akwa 9 - kH 3 , pH 7,3 , zaw co2- 10 . z książki Dr. Jutty Etscheidt :''Das Suesswasseraquarium''. kobitka napisała doktorat na podstawie obserwacji kilkuset akwariów i to są jej pomiary.
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #95 : Luty 08, 2006, 18:33:45 » |
|
wpadl mi pewien pomysl jak jest srodek na podwyszszenie two to chyba musi byc srodek na obnizenie tww Czy moge w taki sposob obnizyc tww ??
|
|
|
|
|
|
|
frytek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #96 : Marzec 19, 2006, 09:47:20 » |
|
Mam kilka pytan. 1. Czy jest jakas zaleznosc miedzy GH a KH? 2. Czy woda destylowana to to samo co woda demineralizowana? 3. Czym sie obniza KH (tww przyp.)? Tez woda destylowana?
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #97 : Marzec 19, 2006, 12:22:51 » |
|
1. Tak - Twardość ogólna (GH) składa się z TWW (kH) i TWN - twardości niewęglanowej 2. To zalezy jak na to spojrzeć, właściwości wody są prawie indentyczne, różnicą jest tylko sposób jej otrzymywania, demineralizowana jest uzyskiwan przez demineralizację, a destylowana przez destylację, wodę RO mozna zaliczyć do demineralizowanej, ale sam proces demineralizacji wygląda zupełnie inaczej. 3. Tak, jest to najprostszy spsób, można jeszcze poprzez gotowanie, ale przy większych zbiornikach jest to kłopotliwe.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Gorylek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #98 : Kwiecień 01, 2006, 18:49:52 » |
|
Kupuję wodę destylowaną w markecie lub demineralizowaną zależy na jaką trafię. Sprawdziłam kiedyś PH - chyba powinno być = 7 w jednej i drugiej nie? Wyszło ok 4.
|
|
|
|
Akwarium: 47L 4 skalary, 3 brzanki brokatowe, 4 żałobniczki, 2 razbory klinowe, glonojad i cudaczek
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #99 : Kwiecień 01, 2006, 20:40:10 » |
|
Takie pH zazwyczaj ma woda demineralizowana ( lub destylowana ), dodawaj jej w malych ilościach, mieszaj z kranową lub dodawaj mineralizatora np Planta Gainer PRO Hydro Mineral.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Komandos
Super aktywny
Zambrów
|
|
« Odpowiedz #100 : Kwiecień 02, 2006, 08:51:33 » |
|
Ja tam co tydzien wylewam 15 litrów wody z akwarium ( to jest ok. 20% wody którą mam w zbiorniku) i co tydzień chodze do poblizkiej stacji benzynowej i kupuje 5 litrowy baniaczek wody destylowanej. I mieszam to z 10 litrami kranówki i jest ok. Woda po kilku tygodniach stała się bardziej miękka i Ph jest stabilne 7.
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami
|
|
|
Gorylek
Nowy
|
|
« Odpowiedz #101 : Kwiecień 03, 2006, 10:38:11 » |
|
Ja tez tak robie. Mieszam kranowke z destylowana mniej wiecej w stosunku 2:1. Chcialam tylko napisac ze producenci oszukuja bo woda destylowana powinna byc obojetna a Bog wie co jest w tej wodzie ze Ph jest takie niskie.
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #102 : Kwiecień 03, 2006, 11:10:08 » |
|
Chcialam tylko napisac ze producenci oszukuja bo woda destylowana powinna byc obojetna a Bog wie co jest w tej wodzie ze Ph jest takie niskie. To że pH jest niskie to chyba własnie dlatego, że twardość jest bliska zeru, brak minerałów co powoduję "zakwaszenie" wody. Tak samo jak woda z przepuszczana przez kationit. No chyba że się mylę i ktoś mnie z błedu wyprowadzi :?
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
|
« Odpowiedz #103 : Kwiecień 03, 2006, 12:45:30 » |
|
normalnie woda destylowana lub demineralizowana (podobnie jak z filtra RO) ma pH 7 ,ale ponieważ twardość węglanowa wynosi w przybliżeniu 0 wysycenie dwutlenkiem wegla powinno sięgać 100%. w kontakcie z atmosferą dwutlenek węgla natychmiast wypełnia luki i odczyn wody spada ,co obrazuje nam poniższy wykres: ( z www.akva.sk) im mniej jonów HCO3- tym mniejsze pH. w naprawdę zerowej twardości pH powinno wynosić 4.
|
|
|
|
|
|
|
monisia
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #104 : Kwiecień 03, 2006, 18:27:23 » |
|
mam w domu filtr RO (ale taki w kuchni, nie wiem czy to jest na pewno RO) w każdym badz razie filtruje wode ze wszystkich "g...wien" i woda jest gotowa do picia. czy moge napełnic taka woda akwarium?? co o tym myslicie?
|
|
|
|
|
|
|
|