Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda destylowana  (Przeczytany 36212 razy)
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #75 : Styczeń 31, 2006, 20:34:32 »

Aha to ok. Rozumiem ze testy mam robic po podmianie wody ?? I jeszcze mi sie jedno przypomnilo , bo chce wymienic zwirek w akwa na ferie ( 13 luty - 26 luty) czy lepiej po wymianie czy przed zrobic to two takie jakie chce ?? chuba lepiej po jak wymienie to pozniej ta bilogiczna sie zmieni  :roll:  Ale niechce wymieniac calkowicie wody i odnowa zrobic akwa bo nie mamm gdzie rybek trzymac tylko chce tam ok 50% wymienic i wtedy tez zwirek wymienic , czy tak mozna ??
kafarski
Gość
« Odpowiedz #76 : Styczeń 31, 2006, 20:41:01 »

tak zrobił mój sąsiad i wszystkie neonki mu zdechły- potem myślał że były chore w sklepie. zmieniając podłoże startujesz od nowa. nie wiem czy inne ryby niż gupiki i welony to wytrzymają. odłów ryby na tydzień do wiaderka z filtrem ,grzałką. roślinami jakimiś żeby się chowały a potem zmień żwirek i niech dojrzeje. dobry masz pomysł żeby zmieszać wodę starą pół na pół z nową :!:
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #77 : Styczeń 31, 2006, 21:42:16 »

Cytat: kafarski
odłów ryby na tydzień do wiaderka z filtrem ,grzałką. roślinami jakimiś żeby się chowały a potem zmień żwirek i niech dojrzeje.

szkoda ze musze tez z rybami rosdliny odlawaic bosie znowu boje o ich zdrowie :? ale gdzies tak po paru dniach cczyli 3 dniach rosliny moge juz wrzucic ?? a ryby po tygodniu . Ok juz chyba wszytsko wiem  Cool

Wielkie dzieki jak cos to sie odezwie :twisted:

Pozdrowinia
kafarski
Gość
« Odpowiedz #78 : Styczeń 31, 2006, 21:57:42 »

rośliny chcesz i tak przesadzić ,nie dawaj im wszystkich. a chodziło mi tylko o to żeby rybki miały trochę schronienia i może tlenu jeśli dasz im żarówkę. z wiaderkiem to przesada ,lepiej coś większego :wink: . żwirek dobrze jest zmieszać z nawozami dla roślin takimi granulatami -na pewno znajdziesz jakiś w swoim lokalnym sklepie.
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #79 : Styczeń 31, 2006, 22:08:29 »

No niestety nie mam wiekszego zbiornika zeby ryby tam sobie plywaly na ten czas  :roll:   mam tylko 10l wiaderko  no nie wiem moze cos wytmysle ale bedzie trudno  :?  a moze w pare wiaderek dac te ryby ?? ja mam 3 wiadra ale jeden dzien by musialy wszystkie w jednym. mam ok 20 ryb wiec podzielic na 3 to by  bylo 7 ryb na  10 l. ale wtedy napowietrzanie by bylo problemem bo mam jeden filtr i 1 brzeczyk  :?
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #80 : Luty 01, 2006, 18:22:43 »

hej, ile tej destylowanej trzeba wlać żeby zmiękczyć wodę, no u mnie akurat na 112 litrów. Ile litrów destylowanej musze wlać??

kurde mam 14 N twardości!!!! Strasznie twarda, a ja chce mieć holendra :?  pewnie dlatego rośliny mi sie nie trzymały. Wlałem 5 litrów no nie, i na drugi dzień zmierzyłem i znowu tyle samo wyszło!!! :evil:  :evil:

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #81 : Luty 01, 2006, 18:26:37 »

napisz jaka chcesz uzuskac twardosc ??
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #82 : Luty 01, 2006, 18:38:32 »

no ok 5N.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #83 : Luty 01, 2006, 21:11:06 »

To potrzebujesz ok 50-60L destylowanej.

PS: Kotek, skąd masz dostęp do takich ilości wody destylowanej ??

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #84 : Luty 01, 2006, 21:38:01 »

Chodzi ci o te 10l?? Ni jeszcze nie mam ich  Cheesy  no a nie ma w zoologu Huh? ze cie tak dziwi 10l ??
kafarski
Gość
« Odpowiedz #85 : Luty 01, 2006, 21:44:52 »

kotek radzę ci zainwestuj w filtr RO ,po ustaleniu będziesz musiał mieszać wodę ciągle przy podmianach. 240 zł to dobra inwestycja.
aha- ja z zoologa przywlokłem ospę z wodą :wink:
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #86 : Luty 01, 2006, 22:01:16 »

fitr RO odpada - brak kasy :/ a od rodzicow nie bede bral bo beda pytac po co ci to to jest ci nie potrzebne i takie tam  Cheesy  Ale przecierz byla mowa ze tanio mozna kupoic wode destylowana w hipermarketach w dzialach samochodowych  :wink:  No chyba tam nie ma ospy rybiej  :wink:  No tylko musze uwazac na sklad chemiczny  Shocked I co o takiej wodzie sadzicie z hiper marketu  :wink:  :?:
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #87 : Luty 01, 2006, 22:29:51 »

to jest 30-40zł przy każdej podmianie. To już RO taniej wychodzi.

Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #88 : Luty 01, 2006, 22:42:17 »

Cytat: lukas
to jest 30-40zł przy każdej podmianie. To już RO taniej wychodzi.

Cytat: GP
Wracając do tematu najtaniej widziałem wodę destylowaną - 5l. za 3,70. W handlu jest również woda demineralizowana.

Jakie 30 zl ?? W najblizszym czasie pojade do hipermarketu i zobacze po jakiej cenie stoi destylowana cena , ale jeszcze pare uzytkownkow pialo ze sa takie tanie .  :wink:  Co miales napmyli 30 zl ??
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #89 : Luty 01, 2006, 23:56:09 »

oj sorki, policzyłem po litrze. Ale nawet licząc 4zł/5L (to bardzo tanio) to daje 8zł tygodniowo, czyli 32 miesiecznie, a wskali roku 384zł. Czyli patrząc w skali roku bardziej opłaca się filtr RO. Jego zakup zwraca sie po ok 8 miesiącach (licząc RO po 250zł).

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8
  Drukuj  

Skocz do: